Być może i faktycznie słabo liczę, ale dobrze główkuję. Przypatrz się większej ilości takich liczb a zauważasz algorytm. Może nie tak oczywisty jak mi się wydawało. Nie lubię pisać pod wpływem emocji bo później takie babole sadzę.
Dzielenie wielomianów, schemat blokowy
Napisano 10 maj 2016 - 17:01
Napisano 09 czerwiec 2016 - 19:50
525:23=
1.5 div 23
2.25 div 23
3. 50 div 23
Widzicie idee banał.
Napisano 09 czerwiec 2016 - 20:08
Czyli a(k) : b(k)
a(n-k do k=b(n) ) div b(k)
trochę to nieczytelne spróbuję to inaczej rozpisać, ale wiadomo o co chodzi, żeby dzielić od strony drobnych
Napisano 19 lipiec 2016 - 11:28
Czyli a(k) : b(k)
a(n-k do k=b(n) ) div b(k)
trochę to nieczytelne spróbuję to inaczej rozpisać, ale wiadomo o co chodzi, żeby dzielić od strony drobnych
Hmm w sumie to całkiem nieźle sobie to rozkminiłeś, ale wydaje mi się, że widziałam już coś podobnego, muszę poszukać.
O sobie: Uwielbiam muzykę zwłaszcza klubową i disco. Lubię też książki zwłaszcza Polską fantastykę. Od czasu do czasu te z grywam w gry typu CS lub WoW. A zawodowo pracuję jako księgowa Jelenia góra zaś to moje miasto.
Napisano 26 lipiec 2016 - 18:22
1.Zaczynamy od zamienienia dzielnika na nasz ciąg za pomocą wzoru Newtona i jednego z pierwiastków.
dzielnik =
2. Do całego powyżej działania wyliczamy co następuje:
3.Bierzemy liczbę wynoszącą i liczymy dzielnej
5. decrementujemy Bierzemy liczbę wynoszącą i z
(liczba cyników się nie zmienia tylko zmniejszamy potęgę o )
6. Powtarzamy procedurę 5. do
7.Otrzymujemy liczy równe dzielna f(1) i dzielniki
Teraz przechodzimy do algorytmu właściwego a mianowicie co zauważyłem:
9. Otrzymujemy liczbę całkowitą, która będzie nas interesować jako wyniku i ułamek, którego nie liczymy, czyli klasyczne bez reszty.
10. Mnożymy razy k i odejmujemy od dzienej.
11. Otrzymaną liczbę dzielimy przez dzielnik , który wcześniej wyliczyliśmy
12. Otrzymujemy wyniku i ułamek decrementujemy i powtarzamy procedurę aż do równego .
Otrzymujemy wynik.
Teraz trochę jaśniej to opisałem.
Napisano 26 lipiec 2016 - 18:26
Ale widzę, że wprawne oko rozumie o co mi chodzi i nawet nie musiałem się rozpisywać.
Napisano 27 lipiec 2016 - 13:01
Może takie małe uzasadnienie. Na jakiej zasadzie działa ten algorytm. Mianowicie liczymy wartość dzielnej dla argumentu 1. A następnie dla dzielnej i zmiennych (dzielnych pomniejszonych o kolejno jedną potęgę). Co właściwie jest naszą liczbą dzielnej jest to ogólna suma wyniku razy dzielnika czyli dzielnik = \sum_{}^{} a(k) (x-y)^k. razy wynik = \sum_{}^{} a(j) (x-y)^n. czyli proporcja na dobrą sprawę. A teraz do rzeczy.Kiedy podzielimy dzielną przez dzielnik dla argumentu 1. otrzymamy maksymalną wartość argumentu a z indeksem j wyniku, oraz resztę. Czym jest ta reszta, ta reszta jest sumą pozostałych wartości a(j), ale została podzielona przez niewłaściwy argument dzielnika. Wracamy więc do dzielnej i liczymy ile ta pozostała reszta wynosi, wystarczy odjąć. teraz dzielimy pozostałą resztę przez zmienną, która jest wartością dzielnika zmniejszoną o jedną potęgę, dla argumentu 1. Otrzymujemy maksymalną wartość wyniku a dla indeksu j-1. Analogicznie do końca.
Napisano 27 lipiec 2016 - 13:03
Fajnie być pomocnym :>
Napisano 01 sierpień 2016 - 10:37
. razy
Tam miała być grafika nie wiem czemu nie wyświetla
Widać jasno jak dzielimy i jaki wynik wychodzi, sposób taki sobie bo z resztą R(n) jest ciężko.
Napisano 04 sierpień 2016 - 05:58
Tam w wyniku powinno być n-k, zamiast n.
Napisano 04 sierpień 2016 - 21:44
Tak widzę wzór Taylora Z tym, że to dwa zupełnie inne wzory. Z tym, że wzór Taylora był inspiracją do tego wzoru.
Napisano 04 sierpień 2016 - 21:45
piękne sortowanie.
Napisano 04 sierpień 2016 - 21:51
znacie jeszcze jakieś inne sposoby na ugryzienie tego tematu?
Napisano 04 sierpień 2016 - 22:13
póki co kombinuje z tą dziesiątka, ale narazie wychodzi mi taki zniekształconY wzór Hornera
Napisano 30 sierpień 2016 - 09:41
Mam pytanie czy ktoś próbował już wyprowadzić wzór Taylora od strony? Wychodząc od liczby a kończąc na zmiennych, z uwzględnieniem najmniejszego możliwego wielomianu końcowego? Zastanawiam się czy można tak zrobić ? ktoś już się w to bawił ?
Jestem Max, pracuje jako księgowa Jelenia Góra to miejsce gdzie mieszkam. Interesuje się informatyką.
Napisano 01 wrzesień 2016 - 13:37
jak widać mi to nawet się udało.
Napisano 01 wrzesień 2016 - 17:11
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych