Jump to content

Photo

Rozwiązany: Długie ładowanie się przeglądarki, niegasnąca kontrolka i słabo działająca gra Tanki Online

• This topic is locked This topic is locked
11 replies to this topic

#1 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 posts

Posted 12 May 2014 - 13:20

To już naprawdę ostatni problem :)
Otóż. Przeglądarka Mozilla Firefox ładuje się bardzo długo (tylko po włączeniu systemu) i "odpala" ją wtedy dopiero wtedy, jak pamięć aplikacji (w menedżerze zadań mogę to sprawdzić) przekroczy 60 000 KB. I bardzo często przekracza 150 000 KB pamięci :shock:
Dodatkowo kontrolka (taka która świeci się na zielono, jak coś robi, a się nie świeci jak nic nie robi) po włączeniu systemu świeci się 5 minut i nie chce zgasnąć - dopiero po upływie tych 5 minut gaśnie na chwilę).
Oprócz tego gram na tej przeglądarce w gry Tanki Online, Nova Raider, Shakes&Fidget i Darkorbit (te gry chodzą na włączonym Flashu). Te wszystkie gry nie różnią się wymaganiami wg. mnie, a: wszystkie gry oprócz Tanków chodzą bardzo dobrze i szybko, a Tanki strasznie lagują (dodam, że arena tam chodzi na 2-5 FPS!)
To wszystko dzieje się na laptopie. Ma on 2 GB RAM-u i dwie re-instalki systemu (raz z powodu nie gasnącego monitu o "Jeden dysk wymaga sprawdzenia spójności danych..."; a drugi raz z powodu braku załadowania systemu - Error wywalało). Mam system Windows XP Professional, zainstalowany SP3.
Nie wiem, dlaczego tak się dzieje. Co mam zrobić, żeby mój laptop znowu przyśpieszył, żeby Tanki chodziły płynnie, żeby przeglądarka internetowa nie ładowała się w nieskończoność? :)
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam :)
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 12 May 2014 - 21:43

XP nie ma wsparcia, wirusy?

Polecam:
Poradnik: Optymalizacja autostartu programem Autoruns - jak nie wiesz co wyłączyć daj raport, to nie zabawka... Masz też zakładkę Mozilla.
Poradnik: Skanowanie systemu programem Malwarebytes Anti-Malware Free - pełny skan
Aktualizacja przeglądarki - jak masz wersje 29 to zaktualizuj do 29.0.1.
  • 0

#3 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 posts

Posted 13 May 2014 - 18:02

Ok, zaraz zrobię wszystko, co mi każą zrobić :lol:
Patrząc przez Autostart (w Menu Start - Logo Start>Wszystkie programy>Autostart) widzę tam tylko dwa wpisy - Digital Line Detect (co to jest?!) i WUA-0606 (Wi-Fi).
Dodam jeszcze, że czyściłem laptop programem CCLeaner. Za pierwszym razem do usunięcia poszło ponad 20 wpisów :shock: Laptop troszeczkę przyspieszył, ale nieznacznie.
Fakt, XP od 8 kwietnia nie ma wsparcia. Najwyższy czas zmienić system :mrhappy:
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 14 May 2014 - 13:37

Digital Line Detect - proces jest częścią Phone Software Suite - oferuje e-maila, faksu i narzędzia książce telefonicznej. Cyfrowa Linia Detect jest zazwyczaj zainstalowany fabrycznie na komputerach Dell, i PC, które wyposażone są w sterowniki modemu Conexant lub Broadcom. Jeśli masz komputer lub laptop Dell, są szanse, że masz Cyfrowa Linia Detect.

Z CCleaner możesz też dać raport z "Odinstaluj program", zobaczymy co masz zainstalowane.

• 0

#5 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 posts

Posted 14 June 2014 - 18:14

W najbliższym czasie podeślę raport z "Autoruns". Dodam, że na bank nie mam nic zbędnego zainstalowanego.

mam na laptopie zainstalowane(o ile nie ma programów widmo i wirusów, mogło też coś się przegrzać w laptopie) tylko: CCLeaner, przeglądarkę internetową, wtyczkę Adobe Flash Player, sterowniki (i to jeszcze nie ma do karty graficznej). Żadnych gier, Skype itp. nie instalowałem. :)

Próbowałem wstawić załącznik z "Dodaj i usuń programy", ale po prostu nie wyszło. :)

• 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 17 June 2014 - 16:01

Nie ma raportów ze skanu i CCleaner. Dodaj na wklej.org lub podobny serwis.

I opisz ponownie z czym masz aktualnie problem, bo to temat z przed ponad miesiąca...

• 0

#7 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 posts

Posted 19 June 2014 - 11:01

@ Kamillo: Moderatorze, już padnął cały laptop. Mama wylała przez przypadek (chociaż podejrzewam że z premedytacją) kubek herbaty na laptopa, herbata (ciepła) wtargła do środka, zalała wszystkie elementy wnętrza laptopa i laptop jest zepsuty. I nie da się z mim już nic zrobić. Tylko oddać na recykling.

Ale i tak nie miałem po nim większego żalu. Wolno chodził, był przeznaczony TYLKO dla Windows XP (moim zdaniem jest to dziwny, głupi system, mi się marzy Windows 7, Vista powinna pójść na komputerze), z nikąd dwa razy trzeba było robić reinstalkę systemu na laptopie...

No cóż... Trzeba będzie kupić nowy laptop z zainstalowanym "od razu" Windows 7, czy 8. :)

• 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 19 June 2014 - 18:54

XP już nie jest wspierany, więc raczej tutaj miałeś duży syfu i pewnie wirusy. Laptopa wystaw na allegro od 1zl, zawsze ktoś go kupi. Oczywiście jeśli jesteś pewny w 100%, że nic nim nie da się zrobić. Jak szukasz pomocy w wyborze laptopa to przejdź do działu Komputery przenośne, tam masz wszystko napisane jak założyć temat.

• 0

#9 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 posts

Posted 24 June 2014 - 16:44

Jednak laptop jakimś cudem działa (przepraszam całe forum za wprowadzenie w błąd). Tylko klawisze częściowo chodzą tragicznie, ale jest dobrze.

Mam Windows Vistę - płytkę przy sobie, sprawdzałem i liczyłem wymagania minimalne mojego laptopa. Po dokładnym sprawdzeniu wychodzi, że... Vista poszła by na tym laptopie! :) Tylko że doszedł kolejny problem - tym razem napęd CD/DVD. Strasznie często się ten napęd nie otwiera, po prostu... wciskam przycisk otwierający, mignie kontrolka dwa razy i... na tym się kończy. Uważam, że trzeba ten napęd naoliwić :)

PS. Pewnie za ten napęd dostanę ostrzeżenie, ponieważ tu jest temat o systemie, a gdzie indziej o laptopach :D

• 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 25 June 2014 - 14:01

A wszystko inne działa? Podaj konfiguracje tego laptopa? System zainstalowałeś od nowa?

Tylko że doszedł kolejny problem - tym razem napęd CD/DVD. Strasznie często się ten napęd nie otwiera, po prostu... wciskam przycisk otwierający, mignie kontrolka dwa razy i... na tym się kończy. Uważam, że trzeba ten napęd naoliwić :)

Korzystaj z pendrive i kart pamięci. Zawsze powinno się otworzy po naciśnięciu PPM na stacje dysków w Mój komputer i kliknięciu Wysuń lub za pomocą igły. W stacji na przednim panelu powinna być taka mała "dziurka", musisz wsadzić tam igłę i powinna się otworzyć :) Jeśli chodzi o samą naprawę stacji to najlepiej przetestować ją na innym laptopie lub sprawdzić inną na twoim.

• 0

#11 Gierek

Gierek
  • Użytkownicy
  • 38 posts

Posted 27 June 2014 - 12:46

@ Kamillo: Moderatorze, bardzo dziękuję za wszystkie porady. Znalazł się jednak inny sposób na rozwiązanie problemu :D

Otóż w ten wtorek zainstalowałem Windows Vista (w wersji Ultimate) na moim laptopie. Co mnie dziwi, wymiana XP na Vistę... pomogła! Tanki chodzą zdecydowanie lepiej, bez żadnych ścinek, przeglądarka za pierwszym razem także włącza się szybciej, a mi nie przeszkadza kontrolka migająca ciągle i w nieskończoność :D

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

• 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 27 June 2014 - 20:34

Ale jak nie będziesz aktualizował systemu to będziesz miał to samo co w tym poście #1.

_ _ _ _ _

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

• 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users