Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybierzcie dla mojego komputera Antywirusa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#21 Kolo-gr

Kolo-gr
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 13 październik 2009 - 06:18

Poniżej właśnie przedstawiam te stare dane :o
F-Secure.Internet.Security.2010.v10.00.246.Incl.Patc h.And.Keymaker-AGAiN

F-Secure Internet Security 2010 - najnowszy antywirus z Helsinek przetestowany. Wyniki są bardzo pomyślne. Nowa wersja F-Secure jest nie tylko dużo szybsza, ale też diablo skuteczna.
Najnowsza wersja fińskiego programu antywirusowego została poddana wnikliwym testom. F-Secure Internet Security 2010 (wersja 10.00 Build 246) przetestowany został na 32-bitowych wersjach Windows XP (z Service Packiem SP3) i Windows Vista.

Testy zostały wykonane 9 września z najnowszymi uaktualnieniami i dostępem do internetu, gdyż F-Secure korzysta z technologii wykrywania w chmurze (in the cloud). Oznacza to, że program kontaktuje się z bazą danych w internecie, zawsze sprawdzając reputację pliku przed jego uruchomieniem przez użytkownika.

Warto zaznaczyć, że poprzednie wersje F-Secure (na przykład wersja 2009) używała do skanowania silnika Kaspersky'ego. Obecna wersja posługuje się silnikiem BitDefender. Oprócz tego F-Secure zawiera kilka własnej produkcji silników do dodatkowego wykrywania zagrożeń (DeepGuard, Gemini czy Blacklight).

Interfejs F-Secure został zaprojektowany od nowa, podobnie jak i logo programu, które swoją lekkością nawiązuje do faktu, że program jest... lżejszy i zużywać ma teraz 80% mniej zasobów systemowych.

Statyczne wykrywanie zagrożeń
Program przetestowano, używając najnowszej listy WildList z lipca 2009. Wszystkie 3 583 próbek zagrożeń zostało wykrytych prawidłowo. Zarówno przez skaner jak i monitor dostępowy.

Następnie F-Secure 2010 przetestowano na Windows XP, używając zestawu 461 033 próbek zagrożeń. Zestaw zawierał wirusy, robaki, backdoory, boty i konie trojańskie. F-Secure wykrył 458 112 z nich, co oznacza znakomity wynik 99,37%.

Jeśli chodzi o sam adware i spyware, to F-Secure wykrył 12,013 z 12,223 próbek, co oznacza wykrywalność na poziomie 98,28%.

Podczas skanowania pół miliona niezarażonych plików nie wykryto fałszywych alarmów.

Dynamiczne wykrywanie zagrożeń
Przetestowano dynamiczne (behawioralne) wykrywanie zagrożeń przy użyciu kilku próbek malware'u, które ostatnio pojawiły się w internecie, a których nie wykrywa jeszcze moduł heurystyczny, sygnatury ani też funkcje in the cloud.

Okazało się, że 30% z 25 testowanych próbek zostało prawidłowo zidentyfikowanych i usuniętych, co jest wynikiem akceptowalnym, choć oczywiście wciąż możliwym do poprawienia.

Czyszczenie systemu
Test wykrywania zagrożeń, a następnie czyszczenie już zarażonego peceta przeprowadzono przy użyciu 25 próbek zagrożeń. Test przebiegł pozytywnie. Wszystkie aktywne szkodliwe komponenty zostały usunięte.

Jednak w wielu przypadkach ślady infekcji nie zostały usunięte (na przykład klucze rejestru Run i klucze rejestru prowadzące donikąd. Nie oczyszczony został również systemowy plik hosts, który zawierał adresy stron antywirusowych przekierowujące do adresu 127.0.0.1 (czyli lokalnego adresu komputera)!

Wykrywanie rootkitów
Rezultaty wykrywanie i usuwania aktywnie działających rootkitów okazały się naprawdę znakomite: wykryto i usunięto wszystkie z 25 testowanych rootkitów.

Szybkość skanowania
Porównując program do poprzedniej wersji, skanuje on pliki znacznie szybciej. Również dużo lepiej spisuje się poprzednio bardzo wolny monitor antywirusowy. Z pewnością pewien wpływ na to miała zmiana silnika skanującego.

dodatkowo:
http://www.f-secure....90903_1_pl.html

[ Dodano: 2009-10-13, 07:25 ]
A tutaj uźródła porównanie z Pandą (sory Fenris ;) )
http://security.nl/a...n_bovenaan.html
  • 0
Jak mogie to pomogie.

#22 Mateusz

Mateusz

Redaktor naczelny

• Administratorzy
  • 1541 postów

Napisano 13 październik 2009 - 19:11

Kolega szuka darmowego rozwiązania ;) A jak już o Pandzie mowa to zapraszam do komentowania: http://pcfoster.pl/a...2010/212-1.html :o
  • 0

#23 Kolo-gr

Kolo-gr
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 13 październik 2009 - 21:43

Przegapiłem recenzję. :o
W takim razie nie napieram. Pozdrawiam Cię Mateusz szanując Waszą pracę.
Zachowam jednak dla siebie swoją suwerenną opinie i poczekam na kolejne testy i porównania.
Faktycznie przeoczyłem, iż rozchodzi się o darmowego strażnika.
Już się wypowiedziałem, co za darmo można dostać.
Nie mi radzić dalej.
  • 0
Jak mogie to pomogie.

#24 hagi81

hagi81
  • Użytkownicy
  • 71 postów

Napisano 13 październik 2009 - 22:32

Jak na darmowy to polecam Avast home edition :o
  • 0

#25 Fenris

Fenris
  • Użytkownicy
  • 350 postów

Napisano 13 październik 2009 - 23:17

Tylko nie avast! Zło ;) Co do darmowych to są lepsze rozwiązania...dużo lepszych rozwiązań :P

PS. Kolo-gr, to jest forum dyskusyjne, dyskutujmy :P Tylko już chyba znajduje się temat w którym można dyskutować, który pakiet jest najlepszy :o Pozdrawiam
  • 0
Intel Core2Duo E7400-2.80GHz @ 3.80GHz Pentagram Karakorum
OCZ 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 Reaper
Asus HD4870 512MB DDR5
MSI P45 NEO-F
Tacens Sagitta LUX
Chieftec Green Angel 500W

Są dwie grupy użytkowników: Ci, którzy robią kopie zapasowe i ci, którzy zaczną robić kopie zapasowe.

#26 barteq

barteq
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 14 październik 2009 - 20:56

u nas w zacofanym kraju mamy klapki na oczach na Eseta oraz Avasta:(
  • 0

#27 kasica257

kasica257
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 15 październik 2009 - 13:15

Avast jest do dupy ja używam AVG już od 1,5 roku i nie narzekam. :P
  • 0

#28 brokk

brokk
  • Użytkownicy
  • 153 postów

Napisano 18 październik 2009 - 12:24

może nie zacofany. raczej przywiązujemy się do programów i nie zmieniamy tak często jak powinniśmy. a że darmowe programy są padaczne to już o tym chyba każdy wie
  • 0

#29 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 18 październik 2009 - 12:42

Ze swej strony polecam Avirę + Adaware (działający w tle). U mnie na netbooku sprawują się całkiem sprawnie :D
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#30 trox

trox
  • Użytkownicy
  • 8 postów

Napisano 18 październik 2009 - 18:39

Na winXP mam Avasta a na Viscie używam AVG. W zasadzie oba działają bez zarzutu;) To z darmowych. Jeśli chodzi o płatny to polecam Kasperskiego;)
  • 0

#31 Fenris

Fenris
  • Użytkownicy
  • 350 postów

Napisano 19 październik 2009 - 00:15

trox, a jakiego masz firewalla:> Ja chyba nie odważyłbym się używać darmowego antywirusa z defenderem windowsa:P
  • 0

#32 brokk

brokk
  • Użytkownicy
  • 153 postów

Napisano 19 październik 2009 - 21:42

ja bym sie bał używać darmowego AV xD
  • 0

#33 barteq

barteq
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 20 październik 2009 - 17:52

bać to może nie ma czego - wszystko zależy do czego używasz komputera....
  • 0

#34 brokk

brokk
  • Użytkownicy
  • 153 postów

Napisano 20 październik 2009 - 22:24

ja mam wrażenie że każdy darmowy av jest troche niedorobiony, ze zawsze mu czegos brakuje. a ze jest w czołówce wynika z dobrego
PR
  • 0

#35 barteq

barteq
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 24 październik 2009 - 21:39

brokk - teraz to coś fajnego i w dodatku za darmo to nie dostaniesz - może antywirusa, który usuwa same wirusy to tak ale co z innymi groźniejszymi rzeczami??
  • 0

#36 brokk

brokk
  • Użytkownicy
  • 153 postów

Napisano 30 październik 2009 - 23:09

o widzisz widzisz i tutaj zwróciłeś uwagę na jedną mądrą rzecz, wirusy to nie wszystko.sa robale, trojany, rootkity i inne tego typu przyjemniaczki. tutaj trzeba się zastanowić co twój soft jest ci w stanie dać oprócz ochrony przed wirusami, których w końcu nie jest tak wiele :)
  • 0

#37 barteq

barteq
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 31 październik 2009 - 11:57

spróbuj uświadomić większość polaków, że skuteczny antywirus chroni nie tylko przed wirusami:)
  • 0

#38 brokk

brokk
  • Użytkownicy
  • 153 postów

Napisano 31 październik 2009 - 22:57

w większości wypadkach trzeba zacząć od zachęcenia do korzystania z jakiego kolwiek av na początek
  • 0

#39 barteq

barteq
  • Użytkownicy
  • 121 postów

Napisano 03 listopad 2009 - 21:51

może poprawa świadomości coś zmieni... dzień bezpiecznego interneu itp akcje wpłyną na użytkowników...
straszny oftop się zrobił...
  • 0

#40 brokk

brokk
  • Użytkownicy
  • 153 postów

Napisano 05 listopad 2009 - 11:07

a dziwisz się jak większośc podaje tylko wybierz tego a nie wybieraj tamtego, to żadna dyskusja.wszystkie wątki tego typu mają to do sioebie że albo umierają śmiercią naturalna albo temat schodzi na coś innego.a ja bym jeszcze chętnie podsykutował :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych