Nagły problem z grafiką.
Posted 11 September 2011 - 10:53
Jedyne, co przychodzi mi na myśl, co ostatnio zrobiłem, a co jest powiązane z grafiką to wyłączyłem sprzętowe przyspieszenie, a potem włączyłem je z powrotem. Włączyłem też pionowe odświeżanie w sterach grafy, ale wyłączenie go niczego nie naprawia. Zainstalowałem też nowsze sterowniki i wgrałem directa 9, ale i to nie pomogło.
mam amd 2,8 na trzy rdzenie, 4gb ramu, radeona 3890, xp pro
Posted 11 September 2011 - 12:11
Zobacz co z temperaturami, bo to bardziej prawdopodobne.
Posted 11 September 2011 - 13:10
Posted 11 September 2011 - 20:05
Posted 11 September 2011 - 22:06
Posted 11 September 2011 - 22:43
Patche? Co to do tego ma?
Co Ty z epoki kamienia łupanego się urwałeś?
Proszę, definicja z Wikipedii jeśli nie wiesz do końca co to.
Posted 12 September 2011 - 09:46
Pacze nie są potrzebne. To nie jest tak, że gra się przedawnia i z dnia na dzień przestaje działać poprawnie i wymagać pacza, którego nie ma.
Posted 12 September 2011 - 10:04
To jest często pomijane, a często ma gromne znaczenie.
Posted 12 September 2011 - 14:06
http://www.google.pl...?q=radeon omegaPograłem trochę dłużej, ale i tak pokazuje góra 52. Co to są sterowniki omegi?
Ludzie kochani, a kto tak napisał?Pacze nie są potrzebne. To nie jest tak, że gra się przedawnia i z dnia na dzień przestaje działać poprawnie i wymagać pacza, którego nie ma.
Instalujesz gierkę (świeżą), ma "wrodzone" bugi, to trzeba zainstalować serię poprawek (patcha), który eliminuje te błędy, poprawia wydajność.
Odpowiadajmy na pytania, a nie fizjologujmy.
Sytuacja ma miejsce od początku (instalacji) czy od niedawna?Może ostatnio coś instalowałeś/aktualizacja systemu/sterownika?
Sprawdź te napięcia i odpowiedz na pytania.
Posted 12 September 2011 - 15:31
Nie mam miernika do napięcia.
Omega nie zrobiły niczego dobrego. Wywalę je bo z nimi nie mogę włączyć pionowego odświeżania, a bez tego obraz mi skacze.
Posted 12 September 2011 - 16:04
2. Dziękuję za odpowiedź, w końcu jakieś informacje.
3. Co nagle, to po diable jak to mówią. Przypomnij sobie w jakim zakresie czasowym to się stało (np. zeszły tydzień) i czy wtedy nie instalowałeś jakiegoś programu/gry/sterownika/nie aktualizowałeś czego (sterownik, aktualizacja systemu)/program antywirusowy nie wykrył ostatnio jakichś problemów/brat lub ktoś nie bawił się komputerem.
4. Do sprawdzenia napięć możesz posłużyć się programem EVEREST.
Posted 12 September 2011 - 17:34
To istotne.
Posted 12 September 2011 - 19:13
2. To znaczy jakie? Że nie mam miernika. Jak to pomoże?
3. Trzy tygodnie temu. Już powiedziałem co się wówczas wydarzyło. Dotknąłem suwaka przyspieszenia sprzętowego. Poza tym wykonywałem zwykłe codzienne czynności, zainstalowałem kilka gier, kilka z nich usunąłem, otworzyłem kilka stron, kilak z nich zamknąłem.
EVEREST:
Nie wiem, jak sprawdzić to napięcie, więc wkleję raport.
Właściwości procesora: Wartość napięcia 1.5 V
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 0.95 V
Aux 0.37 V
+3.3 V 3.14 V
+5 V 5.27 V
+12 V 12.04 V
-12 V 2.45 V
-5 V 4.35 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.75 V
Debug Info F FF 0D FF
Debug Info T 51 47 43
Debug Info V 82 16 C4 C4 C6 D3 F0 (03)
Właściwości kontrolera pamięci: Obsługiwane napięcia pamięci 3.3V
Właściwości obudowy: Stan zasilacza Bezpieczny
FunMark:
Bardzo się zacinał.
http://img269.images...beztytuu2cl.jpg
Posted 12 September 2011 - 19:54
Posted 12 September 2011 - 20:21
Posted 12 September 2011 - 22:37
Możliwe, że to "niesprecyzowanie" (czy jak to nazwać) wynikło z obustronnego niezrozumienia. "Ni stąd ni stamtąd dwie gierki zaczęły mi się przycinać" - najwyraźniej ten zwrot nie oddał mi ogółu sytuacji, natomiast nie odpowiedziałeś na pytanie lecz zacząłeś "wytykać" patcha. W poprzednim poście odsyłałem do Wikipedii ponieważ widziałem w Twoim poście ("To nie jest tak, że gra się przedawnia i z dnia na dzień przestaje działać poprawnie i wymagać pacza, którego nie ma. ") dość dziwną ideologię (może źle wywnioskowałem to z postu?).1. Rozumiem tak, że łata to niedociągnięcia. Wiki potwierdza. "jest to poprawka lub uaktualnienie do programu (rzadziej do danych), przeznaczona do usunięcia pewnych problemów, błędów, rozszerzenia funkcjonalności programu albo zwiększenia wydajności" Producent nie wydaje pacza za każdym razem kiedy coś mi się zepsuje, żeby naprawić moją usterkę, więc dalej obstaje przy tym, że jest to bez znaczenia. Wytłumacz mi, proszę. Gra działa dobrze przez dwa lata na takim samym sprzęcie i takiej samej konfiguracji i nagle przestaje - nie ma na to paczów, prawda?
A na przykład to: "Niczego nie zainstalowałem. To się stało nagle." - czyli piszesz, że na pewno nie było w tym czasie żadnych aktualizacji/instalacji nowych programów/sterowników,2. To znaczy jakie? Że nie mam miernika. Jak to pomoże?
"Gry, które zawsze działały" - problem globalny,
"Omega nie zrobiły niczego dobrego. Wywalę je bo z nimi nie mogę włączyć pionowego odświeżania, a bez tego obraz mi skacze. " - sterownik grafiki jest w porządku.
Nadal nie wiesz jakich?
Program antywirusowy nie kaprysił? Może złapałeś wirusa?3. Trzy tygodnie temu. Już powiedziałem co się wówczas wydarzyło. Dotknąłem suwaka przyspieszenia sprzętowego. Poza tym wykonywałem zwykłe codzienne czynności, zainstalowałem kilka gier, kilka z nich usunąłem, otworzyłem kilka stron, kilak z nich zamknąłem.
Przywrócenie ustawień domyślnych grafiki nie pomaga?
Napięcia mieszczą się w przeciętnych.EVEREST:
Nie wiem, jak sprawdzić to napięcie, więc wkleję raport.
Właściwości procesora: Wartość napięcia 1.5 V
Wartości napięć:
Napięcie rdzenia procesora 0.95 V
Aux 0.37 V
+3.3 V 3.14 V
+5 V 5.27 V
+12 V 12.04 V
-12 V 2.45 V
-5 V 4.35 V
+5 V podczas wstrzymania pracy 4.75 V
Debug Info F FF 0D FF
Debug Info T 51 47 43
Debug Info V 82 16 C4 C4 C6 D3 F0 (03)
Właściwości kontrolera pamięci: Obsługiwane napięcia pamięci 3.3V
Właściwości obudowy: Stan zasilacza Bezpieczny
FunMark:
Bardzo się zacinał.
http://img269.images...beztytuu2cl.jpg
PS: Kolejne sugestie zamieszczę jutro, dzisiaj muszę się już zwijać
Posted 12 September 2011 - 23:38
E8200@4.25GHz | GA-EP45-UD3LR | Gainward GTS250 | 2xF3-1TB Matrix Raid | SB Audigy2
ModXStream 500W | Corsair 2x1GB XMS2 DHX + Patriot 2x1GB LLK CL4@1075MHZ | HE1225 |
Posted 14 September 2011 - 17:48
http://img695.imageshack.us/img695/6430/beztytuuuvw.jpgA czy mógłbyś wkleić zdjęcie z programu CPU-Z jaki dokładnie masz procesor?
Magiku, ni stąd ni stamtąd czyli z dnia na dzień. Grałem w grę i bujała, jak należy. Trzy dni pograłem w inną, a kiedy wróciłem do poprzedniej już nie działała poprawnie.
Wciąż myślę, że to ja mam rację z paczem bo gra to nie jest zywy organizm, żeby przy każdej instalacji kopiowała swój kod źródłowy z przekłamaniami. Ona ma te same błędy od momentu wydania, a nie produkuje nowe, więc pacze, które wychodzą łatają stare ułomności, a nie te, który wyewoluują z dnia na dzień. Mam na dysku gry sprzed -nastu lat i nie rozwinęły się w nich błędy, więc jednak mam rację twierdząc, ze gra się nie przedawnia.
W kolejnej części posta pytasz się mnie "Nadal nie wiesz jakich? ". Tak, nadal nie wiem bo informacje które podałem są powtórzonymi z mojego pierwszego posta. Wyszczególnię jeszcze szczególniej by skasować wszelkie przyszłe nieporozumienia.
Poniedziałek - pocinałem w WoW, grę o wymaganiach datowanych na rok 2004 czyli żadnych. Od dwóch lata działała bez zarzutu.
Wtorek, środa, czwartek - grałem na zmianę w UT3 z 2007 oraz Alien Nations 2 z 2000 roku, która po twojej poprzedniej pomocy również zadziałała.
Gdzieś w środku tego wszystkiego włączyłem odświeżanie w pionie (jego wyłączenie niczego nie zmienia) i sunąłem suwakiem przyspieszenia sprzętowego w tę i z powrotem.
Piątek, sobota - Sacred 2 z chyba 2009 roku.
Poniedziałek - znów WoW i odkrycie, że nie strasznie się tnie. Tak samo Sacred. Natomiast bardziej wymagające UT3 i TF:WfC z 2010 ani trochę. I przycina kiedy jestem na 'zewnątrz' i wystarczy, że nawet patrzę się tylko w ulicę pod stopami to czuję, jak cały nieboskłon obciąża grafikę, a wystarczy, zę przebiegnę pod mostem lub przez jakiś łącznik, przedsionek, gospodę i wszystko wraca do normy natomiast wnętrza choćby rozległe i bardzo wyszukane nie sprawiają trudności.
Antywirus nic nie wykrył, procesy w normie, w ogólnej pracy kompa nie odczuwam żądnych przeciążeń, zmiana ustawień grafini nie pomaga i komp został przedmuchany z kurzów parę tygodni temu.
Posted 14 September 2011 - 18:36
Ona ma te same błędy od momentu wydania, a nie produkuje nowe, więc pacze, które wychodzą łatają stare ułomności, a nie te, który wyewoluują z dnia na dzień. Mam na dysku gry sprzed -nastu lat i nie rozwinęły się w nich błędy, więc jednak mam rację twierdząc, ze gra się nie przedawnia.
Wtf?! Od kiedy to błędy ewoluują? Z czego to wnioskowałeś?
Nad resztą posta już nie polemizuję, bo śmie twierdzić, że nie po to zakładałeś temat.
Poniedziałek - pocinałem w WoW, grę o wymaganiach datowanych na rok 2004 czyli żadnych. Od dwóch lata działała bez zarzutu.
Wtorek, środa, czwartek - grałem na zmianę w UT3 z 2007 oraz Alien Nations 2 z 2000 roku, która po twojej poprzedniej pomocy również zadziałała.
Gdzieś w środku tego wszystkiego włączyłem odświeżanie w pionie (jego wyłączenie niczego nie zmienia) i sunąłem suwakiem przyspieszenia sprzętowego w tę i z powrotem.
Piątek, sobota - Sacred 2 z chyba 2009 roku.
Poniedziałek - znów WoW i odkrycie, że nie strasznie się tnie. Tak samo Sacred. Natomiast bardziej wymagające UT3 i TF:WfC z 2010 ani trochę. I przycina kiedy jestem na 'zewnątrz' i wystarczy, że nawet patrzę się tylko w ulicę pod stopami to czuję, jak cały nieboskłon obciąża grafikę, a wystarczy, zę przebiegnę pod mostem lub przez jakiś łącznik, przedsionek, gospodę i wszystko wraca do normy natomiast wnętrza choćby rozległe i bardzo wyszukane nie sprawiają trudności.
Antywirus nic nie wykrył, procesy w normie, w ogólnej pracy kompa nie odczuwam żądnych przeciążeń, zmiana ustawień grafini nie pomaga i komp został przedmuchany z kurzów parę tygodni temu.
Rozumiem, że plik dxdiagn.dll w katalogu System32 jest przywrócony poprzedni, nie ten ściągnięty dla potrzeb AN?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users