Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wykonanie własnego forum internetowego

• Zamknięty Temat jest zamknięty
53 odpowiedzi w tym temacie

#21 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 05:34

a ten folder ze strona gdzie jest bo nie wiem :( chodzi o to co pościągałem na kompa ten scrypt MyBB i z niego usunąć ten folder??
http://forumowiskopc.jcom.pl/index.php to jest moje forum ale nie mogę tam nic zrobić bo pisze ze nie mam uprawnień dlaczego;( przecież to moja strona chyba ze chodzi o to ze to się robi przez jakieś inne strony czy panele mógłby ktoś wyjaśnić ja zarządzać cała stroną
  • 0

#22 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 08:16

Te operacje robisz już przez klienta FTP (FileZilla?). Łączysz się z serwerem, wchodzisz w folder ze stroną (/htdocs), tam masz wszystkie pliki i foldery MyBB, w tym /install, oraz możesz wrzucić plik 'lock'.

W razie czego:
Proces instalacji
Informacje o MyBB
Dokumentacja

Jak coś to pisz.
  • 1

Dołączona grafika

#23 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 08:35

nie bd kombinował założę jeszcze raz cała stronę tylko nie wiem czy da się pod tym samym adresem i zrobię wszystko co bd umiał czego nie bd wiedział zapytam:)

właśnie utworzyłem własna stronę pcforyms.jcom.pl na razie nie działa zrobiłem bazę danych na jcom.pl jeśli nazwa potrzebna napisać:) pytanie co dalej mianowicie chodzi o to::
mam MyBB i spolszczenie tez. Jak to teraz pododawać w jakiej kolejności i do jakich folderów. Mam program filezilla :). Jak dodać i skąd wziąć własne szaty graficzne, wygląd strony. Jak dodać własne rzeczy np to http://forum.pcfoster.pl/. Swój styl sobie zrobię ale jak to dodać żeby to wyglądało mniej więcej tak jak te wasze :). Cała reszta rzeczy o których zapomniałem. Jak odblokować stronę. Jak skonfigurować MyBB jak już wejdę na neta i bd to instalował jakiś poradnik :). I jaka nazwa użytkownika może być administrator gdzie stworzyć to konto żeby mieć dostęp do strony i móc ja modyfikować bo te poprzednia nie dało się musiałem coś pokręcić dlatego teraz pytam o wszystko bo chce mieć swoja stronkę ale na razie nie wychodzi bo jestem w tym nowy, idę się uczyć za informatyka ale po ULO wiec to potrwa 2 latka:).I jak dodać moderatorów sam muszę stworzyć ich konta czy użytkownik tworzy swoje a ja je tylko dodaje jako moderator itp:) bd bardzo wdzięczny jak wreszcie uda mi się stworzyć to forum :) i zobowiązany

Użytkownik victus edytował ten post 05 wrzesień 2011 - 08:56

• 0

#24 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 09:13

Większość rzeczy jest pięknie opisana w tych linkach, które podałem :)
W sumie nie trzeba było na nowo hostingu zakładać, tylko wyczyścić swój folder /htdocs.
Paczkę rozpakowujesz na dysku, następnie przez klienta wrzucasz wszystko do /htdocs, instalujesz,
Odblokowanie = po wrzuceniu paczki, usuwasz folder /htdocs/install lub tworzysz pusty plik (bez rozszerzenia) w /htdocs (pełna ścieżka pliku: /htdocs/lock [zauważ, że nie ma rozszerzenia]).
Logujesz się albo pod tym adresem (domena.jcom.pl/member.php?action=login) albo wstawiasz formularz logowania (wszystko dokumentacji) - to jeśli chodzi o logowanie użytkowników.
Żeby się zalogować jako główny administrator, robisz to przez adres domena.jcom.pl/admin/ (nazwa użytkownika i hasło, takie jak podawałeś podczas instalacji).
Grafiki/style.
  • 1

Dołączona grafika

#25 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 09:23

ok thx jest jeszcze takie pytanie mam polska wersje i wysłałem na serwer foldery documentation i upload a w spolszczeniu mam tylko folder upload moge go cały wrzucic i on zastąpi pliki:)

Pamiętaj o nadaniu odpowiednim katalogom poprawnych uprawnień CHMOD. Dla przypomnienia:
inc/config.php – 666
inc/settings.php – 666
cache/ – 777
cache/themes/ – 777
uploads/ – 777
uploads/avatars/ – 777 o co w tym chodzi i jak to zrobić i czy to jest konieczne :)

Użytkownik victus edytował ten post 05 wrzesień 2011 - 09:24

• 0

#26 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 10:50

Dokumentacja jest dostępna w moim linku (http://wiki.mybboard.pl/wiki-mybb-pl), także ten folder jest w sumie zbędny.
Zawartość folderu "Upload" wrzucasz do /htdocs, jak zapyta czy zastąpić pliki, to zostaw akcję "Zmień", oraz zaznacz na dole okienka "Zawsze wykonuj tę akcję", przez co nie będziesz musiał tyle razy potwierdzać podmiany plików.

Prawa nadajesz po stronie serwera, na lokalizacji (np. inc/config.php), klikasz prawym przyciskiem myszy -> "Prawa pliku..." -> i tam najłatwiej wpisać odpowiednio "Wartość numeryczna" jaką trzeba.
  • 1

Dołączona grafika

#27 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 12:41

jak wysle foldery na serwer (nie otwieram ich wysyłam w całosći upload i documentation) i jak sie skonczy wchodze na moja strone z dopiskiem install i wyskakuje to http://69.170.135.91/ dlaczego nie rozumiem co sie stało:(:(:(
  • 0

#28 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 12:57

Folder documentation jest zbędny, natomiast "zawartość" folderu Upload wrzucasz na serwer, jak masz na serwerze /htdocs/Upload to wejdź tam przez FileZille, zaznacz wszystkie pliki i foldery i przeciągnij je na ".." (dwukropek, na górze explorera, nad folderami).
Podaj adres do strony.
  • 1

Dołączona grafika

#29 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 13:22

zeby odblokowac forum mam usunac plik lock z folderu instal usunać cały folder instal czy co?? bo nie załapałem do konca :P
ja się loguje jako uzytkownik na ten link co podałeś to po zalogowaniu przezyca mnie na wasze forum a jak sie loguje na te drugie to jest fajnie wejde w configuration wyskoczy ze musze sie znów zalogować jak podał złe dane to wyskakuje ze zle a jak podam nazwe administrator i swoje hasło bo takią nazwe uzytkownika podałem na tej konfiguracji MyBB to po wcisniecu loguj czyszczą sie pola i ciagle jest to samo dlaczego:(
  • 0

#30 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 13:55

Żeby odblokować albo usuwasz folder install albo tworzysz pusty plik lock w folderze z forum.
Logujesz się na [adres strony]/admin/, z tego co się orientuję to przy zapisywaniu ważniejszych danych, system może prosić o ponowne podanie nazwy użytkownika i hasła.
  • 1

Dołączona grafika

#31 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 14:10

jakw szedłem do folderu install tam był plik lock i go usunąłem folder instal też a co do logowania jak admin to jak podam nazwe uzytkownika czyli administrator i hasło ****** i zrobie ok to pola sie czyszczą i dalje jest strona z logowaniia ale nie wyskoczy nic ze bląd albo cos:(:(
  • 0

#32 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 14:33

Podaj adres forum.
  • 1

Dołączona grafika

#33 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 15:27

http://pcforum.jcom.pl/

juz działa i jest gotowe http://www.pcforum.jcom.pl/ to jest juz konkretny adres a teraz pytania jak dodać jakies swoje style
  • 0

#34 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 15:55

Czyli wszystko już działa?

PS: Osobiście nie polecam robić "plagiatu" istniejącego już forum, warto dodać coś od siebie, zastanowić się co w sieci będzie się "sprzedawać". Warto prześledzić inne fora i przeredagować pomysły.
  • 1

Dołączona grafika

#35 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 16:07

hehehhe prblemy mogę mieć z powodu ze zerznąłem?? po prostu chce na szybko zeby dzialłało juz i było otwarte a teraz w miarę mozliwosći bd je modyfikował mam pytanie chciałbym dodac dział download ale jak?? i drugie pytanie wyszukaj i 3 pytanie jak dodać pliki do downloadu mma sciagnąć na dysk i uploadowac na serwer programem filezilla chodzi o te pdostawoowe gg i inne komunikatory oidtwarzacze filmów przegladarki internetowe jakieś programy róznego rodzaju itp :)

jak zmienic wyglad/ukłąd strony itp :)

Użytkownik victus edytował ten post 05 wrzesień 2011 - 16:11

• 0

#36 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 16:26

Dokładnie tak, można się nadziać.

1. Tego poszukaj na forum MyBB.
2. Tak samo.
3. Na serwerze tworzysz folder np. downloads i tam wrzucasz pliki. Co do samego forum, to możliwe, że są już gotowe skrypty/dodatki, wystarczy poGooglować, ja zrobiłbym to na zasadzie zwyczajnego działu i kolejno tematów. Nie polecam jednak wrzucać plików, które można znaleźć już w sieci na swój serwer, zaczniesz go przeciążać przez co spadnie jego wydajność.
  • 0

Dołączona grafika

#37 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 17:39

to co wrzucać jak w sieci jest juz wszystko a co do downloadu wiem ale jak na kompa i upload na serwer czy linki do stron powrzucać i jak to ewentualnie zrobić tak samo jak zmienic zeby na stronie głównej nie pisało MyBB tylko nazwa mojego forum i jak zmienic kolory napisów tak jak wy macie i jak zmienić adrres zeby był dostepny pod pcforum pl a nie jakieś jcom.pl bo to za długa nazwa i nikt nie wejdzie:( i jak zareklamowac na gogolach strone za darmo:)
  • 0

#38 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 17:50

1. To czego nie ma, jest trudno dostępne :)
2. Linki do stron lub do pliku na serwerze.
3. Copyright raczej(?) musi zostać. Resztę znajdziesz na necie, wystarczy poszukać :)
4. Wykupić domenę.
5. Dodać stronę do Google, nawiązać kontakt z innymi serwisami i wymienić się linkami, powprowadzać adres strony do darmowych katalogów :)
  • 0

Dołączona grafika

#39 victus

victus
  • Użytkownicy
  • 76 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 18:35

mam tkie pytanie jeszcze jak mozna zarabiać na forum i ile to moze byc :) około ale nie piszcie ze po 25 tys bo jak to ost zobaczyłem to myslałem ze umre ze smeichu gdyby sie tyle zarabiało na zwykłym forum to ludzie do pracy by nie chodzili:) i ile moge wziaść kasy miesięcznie za to ze bd reklamował strone innego uzytkownika :)
  • 0

#40 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 22:34

W sumie to można nawet więcej niż 25 tys, jednak to zależy od popularności, odwiedzalności forum, etc.
Najłatwiej zarabiać z Google AdSense, jednak takich odpowiedników jest mnóstwo :)
  • 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych