Skocz do zawartości

Zdjęcie

Samoczynne wyłączanie się komputera...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#21 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 27 lipiec 2011 - 21:02

IMO jakby RAM był walnięty to w systemie sypałoby BSoDami
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#22 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 27 lipiec 2011 - 21:57

Duath powiem Ci, że niekoniecznie z tym ramem, że jakby był walnięty to byłyby bluscreeny :) a przynajmniej takie jest moje zdanie po pewnych doświadczeniach ;) jednakże tak jak wcześniej napisałeś również skłaniałbym się do uszkodzenia MB, ale jak wrzuci kilka testów to wtedy bardziej się to wyjaśni.
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#23 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 28 lipiec 2011 - 12:20

Jednak przełożyć kabelek power i reset to żaden koszt a można w ten sposób wykluczyć jedną, ale jakże głupią rzecz. Ja bym chętnie obejrzał płytę główną, ale nie mam takiej możliwości. Jednak jakby autor tematu się pofatygował i zrobił w miarę dobre zdjęcia z okolic procesora, to byłoby miło.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#24 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 28 lipiec 2011 - 16:36

To żeby przełożyć kabel to owszem, że żaden problem :) nic nie kosztuje i czasu też praktycznie nie zabierze, a byłaby kolejna rzecz wyeliminowana. Co do zdjęć to ja osobiście przyjrzałbym się całej płycie nie tylko w okolicach procesora :) ale zdjęcia to rzeczywiście musiałyby być dobrze zrobione, najlepiej na wyciągniętej MB z obudowy, tak żeby można było zrobić również zdjęcia z boku, bo od góry może nie być widać wypukłości na kondensatorach.
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#25 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 28 lipiec 2011 - 20:12

no to mam nowe wieści.. :)

jeżeli chodzi o przycisk, sprawdzałem, okazało się że jest sprawny, bo występuje ten sam problem. Testy robiłem w windowsie przez program BurnIt Test, wszystko wyszło ok, poza napędem cd (screeny). Testami nie sprawdzałem jeszcze MB(dajcie jakiś program, tylko nie pod dosem), kondensatory nie są napuchnięte. Dzisiaj temp dysku twardego doszła do 70 stopni!! Może właśnie on jest sprawcą??

screeny..

Załączony plik  problem.JPG   66,11 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  problem 2.JPG   67,96 KB   6 Ilość pobrań
  • 0

#26 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 28 lipiec 2011 - 20:38

A dlaczego nie pod dosem ? // Moim zdaniem dysk masz na pewno do wymiany, sprawdź najpierw jego błędy smart np programem hdd health lub hddlife i testy np hd tune lub hd tach ( a tak ogólnie nie mam pojęcia jak dobre są te programy pod windowsem i które są najlepsze... )
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#27 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 28 lipiec 2011 - 20:45

no dobra spróbuję pod dosem, ale musisz mi krok po kroku napisać co i jak bo ja z dosu to zielony jestem. Pisałeś już że ram - memtestem (to akurat sprawdzałem - wyszło ok), ale co dalej?? :puppyeyes:
  • 0

#28 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 28 lipiec 2011 - 21:04

Kurde nie mam laptopa, żeby włączyć go obok i wszystko pisać po kolei... jutro jak wrócę z pracy to postaram się to odpalić i spisać Ci krok po kroku
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#29 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 28 lipiec 2011 - 22:26

dobra, dobra spoko ;)
  • 0

#30 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 29 lipiec 2011 - 17:11

Więc tak... test dysku -> dos programs -> hard disk tools -> more -> segeate... -> czekasz chwilę -> wciskasz 1 ( tryb graficzny ) -> czekasz aż zeskanuje Ci dyski wszystkie -> tabulatorem przechodzisz na listę dysków, wybierasz ten który chcesz skanować -> znowu tabulatorem przechodzisz na pasek na górze -> jesteś na na basic test -> strzałką w dół rozwijasz listę i wybierasz long test
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#31 wujashek

wujashek
  • Użytkownicy
  • 211 postów

Napisano 29 lipiec 2011 - 17:35

a mozesz pozyczyc od kogos sprawny zasilacz i sprawdzic czy wtedy objawy wystepuja?
  • 0

#32 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 29 lipiec 2011 - 17:38

Pisał przecież na samym początku, że wymieniał zasilacz... ( co mimo wszystko nie znaczy, że tamten musiał być sprawny :D )
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#33 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 30 lipiec 2011 - 02:41

no i mam pozytywny wynik na dysk twardy z dosu, temp utrzymuje się przy 64 stopniach.. :)
  • 0

#34 wujashek

wujashek
  • Użytkownicy
  • 211 postów

Napisano 30 lipiec 2011 - 09:33

obejrzyj kondensatory na plycie glownej, byc moze sa powybrzuszane. ostatnio w jednym komputerze ktory robilem to bylo przyczyna momentalnego wylaczania komputera. po wymianie wszystkie kędziorków, objawy ustały.
  • 0

#35 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 30 lipiec 2011 - 09:41

wujashek przeczytaj najpierw wszystko o czym rozmawialiśmy.... o kondensatorach też już była mowa, sms02 mówi, że są ok, chociaż z drugiej strony to nie wiadomo jak dokładnie to sprawdził ;) wybrzuszenia nie są duże. Moim zdaniem to i tak jest wina płyty głównej, a co do dysku to jego temperatury są stanowczo za wysokie. Mi się nie podoba jak dojdzie na moim do 50 a Ty miałeś aż 70 ! Nie wiem co byśmy jeśli mogli jeszcze sprawdzić bez podmieniania części
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#36 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 30 lipiec 2011 - 15:07

z kondensatorami wszystko w porządku, dokładnie je sprawdzałem, a poza tym to przecież niedawno wymieniałem MB, jeżeli chodzi o temp to byłem u kumpla, dochodzi mu tak samo do 64-67 stopni, byłem u drugiego i też to samo (tylko że im grzeje się MB lub karta graficzna) to normalne??
  • 0

#37 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 30 lipiec 2011 - 16:15

Tak wysokie temperatury dysków nie są dobre :) i to, że u Twoich kolegów jest tak samo to nie znaczy, że jest ok ;) i tak w ogóle, to temperatury u Twoich kolegów to w końcu na dysku takie wysokie są czy na grafice i MB ? bo tak napisałeś że nie do końca wiem :) tak czy siak nie są one dobre. Natomiast to, że wymieniałeś niedawno płytę nie znaczy, że nie mogła się zepsuć :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#38 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 30 lipiec 2011 - 16:55

chodzi o to że u kolegów grzeje się MB i grafika, jak im padnie z temp to dane się zachowają, bo dysk twardy u nich się nie grzeje, a u mnie dysk twardy się grzeje, jak padnie to stracę wszystkie dane, jak myślisz jak długo jeszcze pożyje??
  • 0

#39 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 31 lipiec 2011 - 10:24

bardzo ciężko jest rokować kiedy Ci ten dysk padnie i czy w ogóle tak będzie ;] proponowałbym Ci zamontować jakieś chłodzenie na dysk
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#40 wujashek

wujashek
  • Użytkownicy
  • 211 postów

Napisano 31 lipiec 2011 - 10:37

pewnie zasilacz cos naknocil z plyta glowna.
musisz sprawdzic po kolei kazdy element metoda eliminacji, az w koncu dojdziesz co poszlo.
swoja droga zasilacz zmien kiedys na jakis lepszy.
probowales z odlaczonymi wszystkimi zbednymi rzeczami uruchomic? (bez dysku, napedu, muzycznej jak masz, jak jest integra na plycie albo jak masz jakas stara karte graficzna na PCI, to wyjmij tą z AGP, stacje dyskietek tez odlacz- niech zostanie absolutne minumum).
glosniczek do plyty glownej masz podpiety?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych