Skocz do zawartości

Zdjęcie

Samoczynne wyłączanie się komputera...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 28 czerwiec 2011 - 23:47

... zaraz po uruchomieniu (dosłownie: naciskam przycisk włączania a komputer po 2 sekundach się samoczynnie wyłącza, próbuję jeszcze raz odpalić = to samo , czasem łapie dopiero po sześciu razach, jak się uruchomi Windows to czasem chodzi bez zarzutu, a czasami sam się wyłącza...) jak mogę zniwelować to przedziwne zjawisko ;P :)

Płyta główna: BIOSTAR Group NF61S-M7
Procesor: AMD Sempron 3000+
Pamięć RAM: DDR DIMM 512 + 1024MB
Zasilacz: MODE COM FEEL-350ATX
Karta graficzna: nVIDIA GeForce 6600 LE

PS: zasilacz wzmieniałem na taki sam model, bo myślałem że to on jest sprawcą.. ;P ale dalej to samo, może jakaś kiepska marka?? nie wiem :threat:

Pozdrawiam i proszę o pomoc... :)
  • 0

#2 ludek111

ludek111
  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 01:14

Myślę , że jest to fizyczne uszkodzenie przycisku. Możesz odkręcić przednią część obudowy i zobaczyć, czy włącznik (mała, czarna kostka) nie rusza się zbytnio w uchwycie. Gdyby nie było to, możesz także sprawdzić połączenia na wszystkich wtyczkach w komputerze (ATX, molexy) ale też może to być wtyczka zasilająca. Może być wiele przyczyn takiego zachowania. Sprawdź te fizyczne i napisz, czy pomogło.
  • 0
There's completely no way to improve the Perfection.
E8200@4.25GHz | GA-EP45-UD3LR | Gainward GTS250 | 2xF3-1TB Matrix Raid | SB Audigy2
ModXStream 500W | Corsair 2x1GB XMS2 DHX + Patriot 2x1GB LLK CL4@1075MHZ | HE1225 |

#3 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 29 czerwiec 2011 - 12:19

Jaki zasilacz posiadasz? Coś takiego występowało u mnie na zasilaczu Procomp, po wymianie wszystko ustało.
  • 0

#4 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 12:32

ludek111 jeżeli chodzi o fizyczne to wszystkie kable i taśmy podociskałem, z przyciskiem jest ok, na razie chodzi (on tak ma raz chodzi raz nie), poza tym to przed chwilą przed dociskaniem sam mi się wyłączył podczas pracy..

mój zasilacz to MODE COM 350W
  • 0

#5 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Napisano 29 czerwiec 2011 - 12:36

Ale dokładnie jaki to model, najlepiej spisz nazwę bezpośrednio z zasilacza.
  • 0

#6 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 12:45

model: FEEL-350ATX
  • 0

#7 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 01 lipiec 2011 - 20:52

ok już po wszystkim, wystarczyło dokładnie odkurzyć komputer, dzięki za pomoc ;)
  • 0

#8 zborek2

zborek2
  • Użytkownicy
  • 362 postów
  • LokalizacjaDąbie

Napisano 03 lipiec 2011 - 12:11

,,odkurzyć" hmm... myślę że to po prostu był błąd ramu trzeba było go wyjąć i włożyć ponownie...
  • 0
Pozdrawiam i zapraszam na www.ibizafm.cba.pl

#9 xolieez

xolieez
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 03 lipiec 2011 - 13:56

,,odkurzyć" hmm... myślę że to po prostu był błąd ramu trzeba było go wyjąć i włożyć ponownie...

No raczej nie kolego , jak ram byl by nie dociśnięty to by pikał i nawet jak on by 300 razy "resował" go to by mu nic nie dało .
  • 0

#10 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 15 lipiec 2011 - 22:19

próbowałem wyciągać ram ale nic nie dawało, dopiero po odkurzeniu... najważniejsze że wszystko ok ;D
  • 0

#11 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 15:02

znowu to samo... proszę o wsparcie ;P :)
  • 0

#12 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 26 lipiec 2011 - 18:07

To jest ten komputer, w którym wczoraj dodawałeś ram prawda ? :) Więc w pierwszej kolejności sprawdź co się dzieje z kompem gdy zostawisz jedną kość, najlepiej tą 512 bo na niej już wcześniej pracowałeś więc powinna być sprawna, jednakże nie ma co ukrywać ale i ona mogła się uszkodzić przy tym całym przekładaniu :) Ale pomijając ram to rozumiem, że komputer się całkowicie wyłącza nie resetuje ? więc tak na pierwszy ogień to poszedłby zasilacz i płyta główna. Zasilacz mówisz, że zmieniałeś więc niby można go wyeliminować ;) Sprawdź na płycie głównej czy nie masz przypadkiem spuchniętych kondensatorów. Ponadto takie wyłączanie może być od przegrzania, mimo wyczyszczenia kompa sprawdź jakie masz temperatury. Może to też być od niedociśniętego chłodzenia procesora, ale przy nim chyba nie grzebałeś ? :)
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#13 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 19:56

pisałem ci, że to samo działo się przed wymianą RAMu, komputer czasami się resetuje, a czasami wyłącza, szczerze napisawszy to płytę główną sam sobie wymieniałem ;P
nie wiem taki głupi pomysł: za co odpowiedzialna jest bateria BIOSU, może trzeba wymienić??

oto temp:
Załączony plik  temp.JPG   74,33 KB   12 Ilość pobrań

sprawdż czy mam dobre napięcia.. :)
  • 0

#14 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 26 lipiec 2011 - 20:08

Pisałeś ? no to coś nie doczytałem :D temperatury dysku masz bardzo wysokie, ponad 60 stopni to jest dużo. Bateria od biosu ma za zadanie utrzymać ustawienia gdy komputer jest odłączony od prądu :) Takie restartowanie/wyłączanie się kompa to jest dość niejasna sprawa. Ponieważ wymieniłeś zasilacz, podejrzewałbym najbardziej o to płytę główną, dlatego pisałem żebyś dokładnie sprawdził kondensatory na niej :) ale tak właściwie to przyczyna może leżeć we wszystkich innych podzespołach, widziałem już kilka mega dziwnych przypadków, więc to może być rzecz, której nikt by nie podejrzewał :) ale po płycie głównej obstawiałbym procesor, później ram i grafikę. Proponowałbym puścić pod dosem kilka testów na ram i dysk, żeby zawęzić pole poszukiwań :)
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#15 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 26 lipiec 2011 - 20:16

sory ale nie wiem co masz na myśli: ''puścić pod dosem kilka testów na ram i dysk''

DOS jest wtedy jak włączam kompa i pokazuje się pulpit, czy kiedy??
a testy za pomocą programów czy jak?? :blink: :)
  • 0

#16 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 26 lipiec 2011 - 20:20

No pod "dosem" czyli tak ogólnie nie w windowsie :) ściągnij sobie coś takiego jak Hiren's BootCD to jest bootowalna płyta z wieloma różnymi testami, które działają właśnie całkowicie niezależnie od systemu operacyjnego. W biosie ustawiasz jako pierwsze bootowanie z cd-romu czy dvd zależy co masz :) wkładasz płytę, zapisujesz oczywiście te ustawienia biosu (F10) i odpalasz ponownie kompa, wtedy zamiast systemu załaduje Ci się płyta.
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#17 shadow

shadow
  • Użytkownicy
  • 95 postów

Napisano 27 lipiec 2011 - 09:40

ok uruchomiłem tego Hiren's BootCD pod dosem no i co dalej... :hypno:

mam taki ekran:
boot from hard drive

dos programs
mini windows xp
mini linux

itd. itd. itd. itd. itd. itd. .............

jak masz czas to napisz mi krok po kroku do jakich zakładek mam wchodzić aby uruchomić te testy... ;)
  • 0

#18 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 27 lipiec 2011 - 16:45

Wejdź w dos programs, najwięcej testów na dyski ( również są tam dedykowane dla poszczególnych firm jak np Segeate, WD, Fujitsu itd ) znajdziesz w HD Tools jeśli dobrze pamiętam ( nie mam teraz czasu zajrzeć ) a inne testy np na pamięć memtest i lepszy od niego gooldmemory (?) są w testing tools, tam też jest test na dysk, cpu, pamięć grafiki i jeszcze ileś tam innych :) Testów jest naprawdę dużo, więc jest czym się tam porządzić :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#19 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 27 lipiec 2011 - 16:56

Zamień ze sobą na płycie głównej przycisk reset i power. Włączaj kompa resetem, jednak do reseta na płycie głównej nie podpinaj przycisku power. Wtedy będziemy wiedzieć, czy to przycisk nawala. Moim zdaniem będzie wina płyty głównej. Ale prawda taka, że to zgadywanie w ciemno.

PS: Jeśli nie będziesz w stanie zrobić nic aby obniżyć temperatury na dysku twardym, to możesz zacząć składać na nowy, bo przy takiej temperaturze to on długo nie pożyje.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#20 Pablo7403

Pablo7403
  • Użytkownicy
  • 659 postów

Napisano 27 lipiec 2011 - 20:42

Podejrzewam że masz uszkodzona kość pamięci. Miałem do czynienia z czymś podobnym. Okazało sie ze nowa kość kupiona w sklepie była uszkodzona.
  • 0

CPU: DualCore Intel Celeron E3400, 2600 MHz (13 x 200)
płyta główna: Asus P5KPL-AM SE  (1 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)
karta graficzna: VERTEX ATI Radeon HD4650 1024MB DDR3/128bit DVI/HDMI PCI-E (600/800)
dyski twarde: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB, 3,5",SATA-II,16 MB,7200 obr./min

WDC WD1600AAJS-08L7A0 160 GB, 3,5", SATA 3.0Gb/s, 8 MB,7200 obr./min

pamięć RAM: GoodRAM GR800D264L6/2G, 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM
zasilacz: MODECOM FEEL 400W

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych