Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy temperatury są normalne??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzychu8888

krzychu8888
  • Użytkownicy
  • 66 postów

Napisano 16 czerwiec 2011 - 11:17

Nic nie robie na PC a temperatusy prezentują się tak:

Dołączona grafika

specyfika PC:

Dołączona grafika
  • 0

#2 simon

simon
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 16 czerwiec 2011 - 14:47

procek dość ciepły i wiatrak sie mega szybko kreci prawie 5000 Rpm?!
  • 0
Podpis niezgodny z regulaminem/Kamillo

#3 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 16 czerwiec 2011 - 18:08

Bardziej bym się przejmował napięciami, są troszkę za niskie ...
  • 0

Dołączona grafika

#4 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 16 czerwiec 2011 - 18:14

@magik092 napięcia są niskie, bo AMD ma coś takiego jak Cool'n'Quiet, które odpowiada za napięcia i taktowania (z tego co pamiętam :) ). A co do samych screenów to jest to dość dziwne. krzychu8888 nie masz czasem za ciepło w pokoju? Kabelki w budzie są w miarę poupinane? Kotów na radiatorze nie masz?
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#5 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 16 czerwiec 2011 - 21:00

Ja mam praktycznie to samo i to przy otwartej obudowie :/ Niestety ale AMD ma strasznie słabe chłodzenie boxowe ( mam Phenom II X2 więc prawie to samo co Ty ) jak włączę jakąś gierkę to obroty lecą do ponad 6 tys. !! Ale będę zmieniał ( może już za parę dni ) na Cooler Master V6-GT ;] Natomiast na grafike nie mam co narzekać :) jest całkowicie niesłyszalna. Obroty cały czas w granicach 1800 a temperatury od 40 do maks 55 stopni w stresie :)
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#6 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 16 czerwiec 2011 - 23:12

@magik092 napięcia są niskie, bo AMD ma coś takiego jak Cool'n'Quiet, które odpowiada za napięcia i taktowania (z tego co pamiętam :) ). A co do samych screenów to jest to dość dziwne. krzychu8888 nie masz czasem za ciepło w pokoju? Kabelki w budzie są w miarę poupinane? Kotów na radiatorze nie masz?

Człowiek się uczy przez całe życie :P
  • 0

Dołączona grafika

#7 krzysiekk3_3

krzysiekk3_3
  • Użytkownicy
  • 61 postów

Napisano 17 czerwiec 2011 - 20:17

Ja mam praktycznie to samo i to przy otwartej obudowie :/ Niestety ale AMD ma strasznie słabe chłodzenie boxowe ( mam Phenom II X2 więc prawie to samo co Ty ) jak włączę jakąś gierkę to obroty lecą do ponad 6 tys. !! Ale będę zmieniał ( może już za parę dni ) na Cooler Master V6-GT ;] Natomiast na grafike nie mam co narzekać :) jest całkowicie niesłyszalna. Obroty cały czas w granicach 1800 a temperatury od 40 do maks 55 stopni w stresie :)

Właśnie, a czy otwarta obudowa polepszy chłodzenie PC? Ktoś mi kiedyś mówił że nie bardzo, gdyż jak jest zamknięta, ma swoje wentylacje to powstaje taki obieg w środku, nie wiem jak to wyjaśnić :/ ale skupmy się na pytaniu czy otwarta obudowa polepsza chłodzenie, jestem ciekawy.
  • 0

#8 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 17 czerwiec 2011 - 20:33

Jeżeli miałbyś w niej dobre chłodzenie to otwarcie może pogorszyć sprawę, jeżeli nie masz to ratuje Ci czasami życie ;D jak u siebie zamknę budę to się wszystko gotuje w środku, wentylator od proca przy pracy w systemie nabiera około tysiąca obrotów więcej :)
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#9 Miodek

Miodek
  • Użytkownicy
  • 2009 postów
  • LokalizacjaPasieka

Napisano 17 czerwiec 2011 - 21:08

Z drugiej strony otwarcie obudowy powoduje, że prędziej zebiera się wewnątrz kurz.
  • 0
Drogi analfebeto. Zamiast pisać na końcu posta "przepraszam za błędy", popraw je.

#10 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 17 czerwiec 2011 - 21:10

Owszem, nie da się zaprzeczyć, ale jak się systematycznie czyści to co za problem ? :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#11 krzychu8888

krzychu8888
  • Użytkownicy
  • 66 postów

Napisano 19 czerwiec 2011 - 12:33

ostatnio czyściłem PC-ta...co radzicie z tymi temperaturami zrobić?

np teraz prezentują się tak:

Dołączona grafika
  • 0

#12 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 19 czerwiec 2011 - 14:40

Widać, że czyszczenie bardzo pomogło zwłaszcza na procesor :) Zważając na to, że masz na nim boxowe chłodzenie to temperatury i obroty są całkowicie w normie. Na moim kompie w tej chwili temperatury mam właściwie takie same a obroty na procku większe niż Ty przedstawiłeś. Dyski twarde w porównaniu do moich masz zimne :D ja ciągle mam w granicach 45 stopni. Jeżeli chciałbyś obniżyć temperatury na tym co masz teraz, musiałbym ręcznie zwiększyć obroty wentylatorów, ale ja osobiście uważam, że nie jest Ci to potrzebne. Temperatury są ok, a wentylatory Ci nie hałasują :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#13 simon

simon
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 23 czerwiec 2011 - 13:15

@Chymek to nie dobrze ;) , ja komputer w czesicach narazie na biurku, dysk połozyłem na zasilaczu (patrz foto)
Dołączona grafika
(zdjęcie zrobione podczas owerclokingu, jak widać nawet wentylator pokojowy znalazł swoje miejsce ;D)

Temperatury jakie oscyluja to 29-31*C Dyskowi wystarczy mały nawiew, co spowoduje znaczne ochłodzenie.

@ krzychu8888 jak chcesz schłodzic jeszcze procek to kup chłodzenie ;) i dobrą paste . No i widzę, że komputer hałasuje duzo mniej :).

Otwieranie obudowy nie słuzy komputerowi, w obudowie musi byc zapewniony dobry obieg powetrza naciąganie przy dyskach wyciaganie u góry, i wszystko będzie git.

POZDRAWIAM.
  • 0

#14 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 czerwiec 2011 - 18:14

Simon ja wiem, że moje temperatury dysków są bardzo kiepskie :D i też wiem to czy otwarcie obudowy pomaga czy nie ;) w moim przypadku pomaga i to bardzo ! dlatego mam w planach zmianę obudowy i w sumie miałem zrobić to już teraz ale wyskoczył mi duży wydatek niespodziewanie i jeszcze z dobry miesiąc jej nie kupię :) obiegu powietrza w mojej obudowie to nie ma w ogóle :D

P.S. kiedyś też miałem tak kompa jak Ty masz :) ale jak mi prawie spadła na niego pełna półtora litrowa butelka to go schowałem :D
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#15 simon

simon
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 25 czerwiec 2011 - 12:11

(OT)a moze sprobuj podmuchac w dyski i zobaczysz ze temperatura spradnie :), nie no ale narpawde wystarczy delikatnie 'owiać' dyski i jest ok, to samo dotyczy ramu przy OC ;), ja kupiłem Cooler Master CM 690 II Advanced ( to tego, który chodzi 'na goło') takze tez w tym tygodniu powinienm go obudować:)
  • 0

#16 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 26 czerwiec 2011 - 19:20

eh.... chyba dalej mnie nie rozumiesz ;) gdybym miał jak zrobić im chłodzenie to bym zrobił ;] dlatego upatrzyłem sobie obudowę taką (Xigmatek Pantheon), a nie inną bo ta jest bardzo przewiewna i ma system chłodzenia na dyski i w ogóle fajny montaż na nie :) i może nie rozwijajmy problemu moich temperatur bo wiem na czym stoję i nie ja zakładałem temat bo jako tako problemu nie mam ;)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#17 krzychu8888

krzychu8888
  • Użytkownicy
  • 66 postów

Napisano 29 czerwiec 2011 - 10:04

Widać, że czyszczenie bardzo pomogło zwłaszcza na procesor :) [...]

Pierwszy post jaki napisałem gdzie temp były wysokie to było już po czyszczeniu...nieraz temp jest 50sopni a nieraz 40 (tak jak teraz)
strasznie mnie to wkurw** ża tak głośno chałasuje zastanawiam się czy nie oddac do serwisu (mam na gwarancji) ale czy oni coś z tym zrobia?
Dodam że wyciągałem wentylator (dodatkowy/ nie ten na procku itd) i rozebrałem i przecyściłem bo jest głośny. Ale z tego co zauważyłem nic to nie dało (pewnie jest już na wykończeniu)
i moje pytanie czy moga odstąpic naprawy PC i anulować gearancje?
  • 0

#18 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 29 czerwiec 2011 - 17:36

Jeżeli nie ma uszkodzeń mechanicznych to nie mają podstaw do odstąpienia od gwarancji. Kupując wentylator masz przecież prawo go sobie wyczyścić, nawet codziennie jakbyś chciał ;)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#19 krzychu8888

krzychu8888
  • Użytkownicy
  • 66 postów

Napisano 30 czerwiec 2011 - 14:52

Jeżeli nie ma uszkodzeń mechanicznych to nie mają podstaw do odstąpienia od gwarancji. Kupując wentylator masz przecież prawo go sobie wyczyścić, nawet codziennie jakbyś chciał ;)

Tylko ja go rozebrałem na części pierwsze :)
  • 0

#20 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 30 czerwiec 2011 - 18:32

Hmmmm... no to może być gorzej, ale sądzę, że jeżeli nie widać tego, że był rozbierany to nie powinno być problemu :) zależy też jaką politykę gwarancji prowadzi firma :) Jak dla mnie to nic złego rozebrać sobie część by ją konserwować :) grunt by nie było nic połamane i żeby nie było widać śladów otwierania i sądzę że będzie ok :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych