Jump to content

Photo

[Rozwiązany] Przegrzewanie karty graficznej podczas grania.

• This topic is locked This topic is locked
44 replies to this topic

#21 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 04 August 2010 - 22:06

Chyba trochę za duża temperatura GPU nie sądzisz. Może dla tego się wyłącza.
Czyściłeś wentylator na karcie?

Btw. Jaki masz zasilacz?
  • 0

#22 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 posts

Posted 04 August 2010 - 22:07

Jeżeli dalej będzie problem to zainstaluj ten program http://www.programos...am,furmark.html w okienku wybierz test stabilności , i także żeby ten program działał w tle http://www.cpuid.com...r_115_setup.exe i po jakiś 10 minutach wstaw screen z temperaturami właśnie z programu HWMonitor.

seqqes, właśnie też to zauważyłem i dlatego zmieniam testy by przyjrzeć się dokładniejszym temperaturą karty graficznej.
  • 0

#23 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 04 August 2010 - 22:08

Myślę, że odrobinkę ciszej, ale nadal pracuje głośniej niż przy normalnym użytkowaniu.
Temperatura wyniosła 58 stopni.
  • 0

#24 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 posts

Posted 04 August 2010 - 22:19

Chodziło mi bardziej o to czy dalej się wyłącza. Wykonaj to co napisałem post wyżej , bo jeżeli ta karta graficzna ma taką temperaturę jak pokazuje RealTemp, to taka temperatura to śmierć dla tej karty.
  • 0

#25 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 04 August 2010 - 22:23

Właśnie zrestartował mi się komp ...
Zasilacz jaki mam? To mam zonka bo nie mam pojęcia, musiałbym otworzyć znowu kompa.

Mam mały problem, przy teście zrestartował mi się komp...
Wiem, że jakoś na początku było 110 stopni (to chyba dużo? :D)
  • 0

#26 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 posts

Posted 04 August 2010 - 22:28

Właśnie zrestartował mi się komp ...

Przy teście Furmarkiem czy przy grze?
Jeżeli przy teście Furmarkiem to postaraj się wrzucić screen z HWMonitor zanim się komp zrestartuje , musisz już sam to obliczyć po jakim czasie mniej więcej komputer się restartuje i zdążyć wyłączyć Furmarka i zrobić screen.

Zostaw na razie ten zasilacz w spokoju.

[ Dodano: 2010-08-04, 23:59 ]

Mam mały problem, przy teście zrestartował mi się komp...
Wiem, że jakoś na początku było 110 stopni (to chyba dużo? :D)

Nie edytuj wypowiedzi w głębi tematu aby, dodać nową informację bo nie zawsze uda się to nam wychwycić , pisz zawsze nowy post.

No i jest winowajca , karta graficzna ulega totalnemu przegrzaniu , czy na tej grafice jest zamontowany wentylator?
  • 0

#27 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 04 August 2010 - 23:04

Komp wytrzymał 4 minuty. Robiłem screeny co 30 sekund.

Screen z 3:30

Przy robieniu screena 4:00 (było 119 stopni) wyłączył się komp
  • 0

#28 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 posts

Posted 04 August 2010 - 23:08

Już nie rób żadnych testów , ani nie uruchamiaj żadnego oprogramowania które obciążają kartę graficzną do póki nie pozbędziemy się problemu z przegrzewaniem.
Czy na tej karcie graficznej jest zamontowany wentylator?
  • 0

#29 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 04 August 2010 - 23:27

Hmm.. Spojrzałem na nią od dołu, to ona ma taki w sobie już wiatraczek (na to się chyba mówi właśnie wentylator :D).
Sprawdziłem zasilacz. Jest to GPS-400AA-101 A
  • 0

#30 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 posts

Posted 04 August 2010 - 23:30

No ok , a jak już zajrzałeś na ten ''wiatraczek'' to zwróciłeś w ogóle uwagę czy się kręci?

PS.
Tak ten ''wiatraczek'' to wentylator.
  • 0

#31 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 posts

Posted 04 August 2010 - 23:39

Ja bym zdjął chłodzenie, przeczyścił je i nałożył nową pastę bo te temperatury są zdecydowanie za wysokie. Następnie porządnie założył i ponowił test.
  • 0

#32 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 04 August 2010 - 23:44

Taak, kręci się.

A jak to się zdejmuje? Nie wiem czy to jest możliwe bo ten wentylator jest już w obudowie.
  • 0

#33 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 posts

Posted 04 August 2010 - 23:49

No to na początek nic innego Ci nie zostaje jak zdemontować radiator z procesora , wykręcić wiatraczek dokładnie wyczyścił wiatraczek i radiator ,usuń starą pastę z procesora graficznego , nałóż świeżą pastę w wielkości tak jak to wyżej już napisałem czyli połowy grochu , zamontuj wszystko i wykonaj pomiar temperatur, jeżeli problem dalej będzie się powtarzał to nic innego Ci nie pozostaje jak inwestycja w lepsze chłodzenie dla karty graficznej.
  • 0

#34 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 04 August 2010 - 23:51

Nie wiem czy to jest możliwe bo ten wentylator jest już w obudowie.

No raczej wszystko jest w obudowie :D
Takie temperatury masz, że jajko można smażyć.

Odkręć kartę, wyjmij ją, odkręć całe chłodzenie, dokładnie przeczyć i zamontuj tak jak było.
  • 0

#35 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 posts

Posted 04 August 2010 - 23:52

Dzięki wam wielkie za rady i za to, że w ogóle chcialiście się zająć moimi problemami :D
StelioS, ostatnie pytanie - "lepsze chłodzenie" masz na myśli więcej wentylatorów czy coś? :D
  • 0

#36 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 04 August 2010 - 23:57

Chodziło mu o coś takiego: http://allegro.pl/it...osny_gw_6l.html
+najlepiej do tego jakiś wentylator
  • 0

#37 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 posts

Posted 05 August 2010 - 00:00

StelioS, ostatnie pytanie - "lepsze chłodzenie" masz na myśli więcej wentylatorów czy coś? :D

Na myśli mam lepszy układ chłodzenia dla samej karty graficznej , czyli ten radiator co teraz masz idzie do śmieci , a kupujesz nowy i porządniejszy.
Co do zdemontowania radiatora z karty graficznej to powinieneś dać sobie radę jak obrócisz kartę graficzną to zauważysz zaczepy które działają zatrzaskowo i wystarczy je nacisnąć i delikatnie zdejmować radiator z procesora graficznego , tylko pamiętaj , że jak ten procesor graficzny osiągał taka temperaturę to ta pasta mogła się porządnie zapiec i jak radiator nie będzie chciał zejść to delikatnie obracaj nim na boki, najlepiej w takich sytuacjach jak doszło do zapieczenia to zdejmować radiator jak procesor graficzny jest jeszcze rozgrzany.
  • 0

#38 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 posts

Posted 05 August 2010 - 00:01

Najlepiej 2 wentylatory 1500rpm (bez pwm) lub coś podobnego. Do tego jeszcze radiatory na sekcję zasilania i pamięci.
  • 0

#39 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 posts

Posted 05 August 2010 - 00:03

A jeszcze takie pytanie które nie padło w tym temacie a powinno paść na samy początku , a mianowicie , czy Ty tą kartę podkręciłeś?
  • 0

#40 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 posts

Posted 05 August 2010 - 00:07

czy Ty tą kartę podkręciłeś?

W screenie wyżej, po lewej na górze są ustawienia grafiki. W tym przypadku karta ma referencyjne taktowanie 625/993 (2x więcej efektywnie), więc nie została podkręcona.
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users