Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Rozwiązany] Przegrzewanie karty graficznej podczas grania.

• Zamknięty Temat jest zamknięty
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:09

Siemka. Ostatnio, gdy np. gram w PoP Zapomniane Piaski albo Dragon Age Początek mój komputer zaczyna się głośno "zachowywać". Po prostu jest cholernie głośny, potem następuje wyłączenie się kompa. Nie wiem czym to jest spowodowane. Mam takie parametry kompa, że spełniają akurat wymagania tych gier. Podczas grania w PoP nie pogram nawet 5 min i się wyłącza a przy DA tylko czasami się wyłącza. Bardzo mnie to wkurza. Nie wiem co jest grane. Dodam, że na dysku C mam obecnie 739 mb (wiem, że mało i to cholernie mało, ale i tak oczyszczenie kompa zupełnie, bo kupiłem dysk 750gb i zamierzam sobie zrobić więcej miejsca na dysku C, tak ze 100gb). Poomoocy!

P.S. Mam kartę graficzną ASUS EAH4850 - 512mb a procesor Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz, 2666MHz

Musiałem odpalić everesta, żeby nie pomylić się z prockiem.
Jak zakładałem kilka dni temu dysk to odkurzałem trochę kompa.

Pamiętaj o prawidłowym tytułowaniu tematów - Michał
  • 0

#2 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:28

Jak grasz, zminimalizuj grę(wiem, że to czasem trudne), włącz Everesta i zobacz temperatury(procka, karty). Najlepiej jak byś zrobił screen i wstawił tutaj.
Albo porządnie wyczyść wszystko. Wentylator na karcie, procku itp.
  • 0

#3 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:33

To już lepiej odpalić Orthosa i GPU caps viewer, a temperatury sprawdzać w GPU-z i Coretemp.
Podaj jeszcze całą konfigurację komputera, a zwłaszcza zasilacz (marka, model itd.).
  • 0

#4 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:35

Jeżeli zaczyna głośno pracować to oznacza że któryś z wentylatorów zwiększa obroty w celu zapewnienia większego chłodzenia .
Musisz zidentyfikować który to wentylator tak hałasuje i jeżeli jest to wentylator od procesora głównego to musisz go zdjąć z radiatora dokładnie go przeczyścić i tak samo zdejmij radiator z procesora przeczyść dokładnie żeberka w środku i na zewnątrz radiatora.
Na końcu zabierz się za wyczyszczenie procesora ze starej pasty (z radiatora oczywiście też tą starą pastę usuń) zamontuj procesor i nałóż świeżą pastę termoprzewodzącą w wielkości mniejszego grochu , przyłóż radiator do procesora dociśnij i dobrze przymocuj.

Oczywiście jeżeli jest to wentylator od karty graficznej to robisz wszystko tak samo , tyle że nie wyjmujesz procesora i nakładasz o połowę mniej pasty.
  • 0

#5 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:14

Nie wiem czy dobrego screena zrobiłem.
Jestem w tym zielony >_<

Screen

Ogólnie to jak nie mam włączonej gry to też utrzymuje taką temperaturę.
Zawszę mam tak:
Płyta Główna 39/40 stopni
Dysk 1 42 stopni
Dysk 2 42 stopni
  • 0

#6 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:20

Co nam po tym screenie jak procesor nie posiada czujnika , z tych objawów co opisałeś myślę że czas na przeczyszczenie procesora głównego , tak jak to opisałem wyżej.
  • 0

#7 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:26

Rherad wklej jeszcze screen z Coretemp'a tak jak pisałem wyżej.
  • 0

#8 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:27

OK, dzięki za radę. Czym odkurzyć? Odkurzaczem czy jest coś takie specjalnego? Nie chcę czegoś uszkodzić.

UP
Podczas zwykłego korzystania z kompa (Teraz mam 46)
Podczas gry
  • 0

#9 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:30

OK, dzięki za radę. Czym odkurzyć? Odkurzaczem czy jest coś takie specjalnego? Nie chcę czegoś uszkodzić.

Opisałem Ci wyżej jak procesor i radiator przeczyścić i nie zapomnij o tej paście.
odkurzaczem się nie czyści komputera bo może dojść do wyładowania elektrostatycznego i uszkodzisz sprzęt , najlepiej to pędzelek z naturalnego włosia ,bo ze sztucznego włosia również wywołuje elektryzację i sprężone powietrze, dostępne w każdym sklepie rowerowym.
  • 0

#10 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 postów

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:39

sprężone powietrze, dostępne w każdym sklepie rowerowym.

Lub własne płuca :D
co do nakładania pasty to, zrób tak jak pisał StelioS
  • 0

#11 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 03 sierpień 2010 - 12:40

Sprawdzałem w internecie i dowiedziałem się, że jest kilka rodzai tych past.
Jaka jest dobra? Gdzie można ją kupić? U mnie w (małym) mieście nie ma takich sklepów jak Komputronik lub innych takich sklepów.
  • 0

#12 aim92

aim92
  • Użytkownicy
  • 1502 postów

Napisano 03 sierpień 2010 - 13:34

Ja mam MX-2. Jest tania i dobra. Oczywiście są lepsze pasty, ale za to trzeba już więcej zapłacić.

Gdzie można ją kupić?

W każdym sklepie komputerowym, na giełdzie, allegro...
  • 0

#13 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 10:01

Wczoraj byłem w sklepie komputerowym w mojej miejscowości. Zapytałem o pastę, podałem im mój procesor i temperaturę i powiedzieli, że wszystko mam w porządku i pasta nie potrzebna, tylko zasilacz do wymiany. Powiedzieli tak "Taka temperatura jest bardzo dobra, gdyby była tak 80 stopni to musiałbyś się martwić".
To oznacza, że nie muszę inwestować w pastę? Hm?
  • 0

#14 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 11:24

Co Ty się słuchasz tych jełopów z komputronika czy tam innego sklepu , po czym oni to od razu stwierdzili że jest zasilacz do wymiany , normalnie istni geniusze, a poza tym Ty podałeś temperatury po ilu tego grania po 5 minutach?
Typowy przykład szukania naiwnych klientów.
Możesz kupić zasilacz , ale zostaniesz z dwoma zasilaczami i problemem.
  • 0

#15 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 13:48

Nie mam komputronika ani innego firmowego sklepu w mieście.
Mam zwykły, prosty sklep, który chyba nawet nie ma części do kompa, ale pracujący tam ludzie znają się na rzeczy.

Czy mogę wyczyścić kompa na razie bez używania pasty? Bo z pastą u mnie to trochę słabo. Nie mogę jej u mnie dostać, mogę jechać do Poznania, ale na pewno nie pojadę w ciągu tych kilku dni.
  • 0

#16 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 13:56

Możesz wyczyścić , ale nie zdejmuj radiatora z procesora , zdejmij sam wentylator i pędzelkiem przeczyść żeberka w środku radiatora , przedmuchaj , wentylator też przeczyść i zamontuj. Ogólnie to całego go w środku przedmuchaj.
Co do tych fachowców w sklepie jak to ich nazwałeś to na prawdę istni geniusze , nie mają żadnych informacji o napięciach i w ogóle żadnych pomiarów , a już każą Ci zasilacz wymieniać.

Uruchom Orthos'a http://sp2004.fre3.com/beta/beta2.htm ustaw go tak jak widać na screenie http://i261.photobuc...z13mn1ak/or.jpg i po dziesięciu minutach testu wstaw screen z programu http://bi.sciagnij.p...realtemp346.zip , pamiętaj że podczas testu Orthosem , program RealTemp ma działać w tle.
  • 0

#17 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 21:36

Ok, wyczyściłem kompa. Gra ma działać czy przy zwykłego korzystania ma być ten screen?

Pytanie nie ważne. Bezsensu je zadałem skoro ma być to screen wykonany podczas 10min testu ... :D
  • 0

#18 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 21:38

Nie gra ma działać tylko program Orthos , opisałem Ci jasno co i jak , jaśniej już nie potrafię.
  • 0

#19 Rherad

Rherad
  • Użytkownicy
  • 42 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 21:48

O to screen

SCREEN
  • 0

#20 StelioS

StelioS
  • Użytkownicy
  • 856 postów

Napisano 04 sierpień 2010 - 21:58

Sprawdź teraz przy uruchomionej grze jak się komputer zachowuje.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych