Skocz do zawarto艣ci

Zdj臋cie

[Rozwi膮zany] Przegrzewanie karty graficznej podczas grania.

• Zamkni臋ty Temat jest zamkni臋ty
44 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rherad

Rherad
  • U偶ytkownicy
  • 42 post贸w

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:09

Siemka. Ostatnio, gdy np. gram w PoP Zapomniane Piaski albo Dragon Age Pocz膮tek m贸j komputer zaczyna si臋 g艂o艣no "zachowywa膰". Po prostu jest cholernie g艂o艣ny, potem nast臋puje wy艂膮czenie si臋 kompa. Nie wiem czym to jest spowodowane. Mam takie parametry kompa, 偶e spe艂niaj膮 akurat wymagania tych gier. Podczas grania w PoP nie pogram nawet 5 min i si臋 wy艂膮cza a przy DA tylko czasami si臋 wy艂膮cza. Bardzo mnie to wkurza. Nie wiem co jest grane. Dodam, 偶e na dysku C mam obecnie 739 mb (wiem, 偶e ma艂o i to cholernie ma艂o, ale i tak oczyszczenie kompa zupe艂nie, bo kupi艂em dysk 750gb i zamierzam sobie zrobi膰 wi臋cej miejsca na dysku C, tak ze 100gb). Poomoocy!

P.S. Mam kart臋 graficzn膮 ASUS EAH4850 - 512mb a procesor Intel Core 2 Duo E8200 2.66GHz, 2666MHz

Musia艂em odpali膰 everesta, 偶eby nie pomyli膰 si臋 z prockiem.
Jak zak艂ada艂em kilka dni temu dysk to odkurza艂em troch臋 kompa.

Pami臋taj o prawid艂owym tytu艂owaniu temat贸w - Micha艂
  • 0

#2 seqqes

seqqes
  • U偶ytkownicy
  • 660 post贸w

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:28

Jak grasz, zminimalizuj gr臋(wiem, 偶e to czasem trudne), w艂膮cz Everesta i zobacz temperatury(procka, karty). Najlepiej jak by艣 zrobi艂 screen i wstawi艂 tutaj.
Albo porz膮dnie wyczy艣膰 wszystko. Wentylator na karcie, procku itp.
  • 0

#3 aim92

aim92
  • U偶ytkownicy
  • 1502 post贸w

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:33

To ju偶 lepiej odpali膰 Orthosa i GPU caps viewer, a temperatury sprawdza膰 w GPU-z i Coretemp.
Podaj jeszcze ca艂膮 konfiguracj臋 komputera, a zw艂aszcza zasilacz (marka, model itd.).
  • 0

#4 StelioS

StelioS
  • U偶ytkownicy
  • 856 post贸w

Napisano 29 lipiec 2010 - 23:35

Je偶eli zaczyna g艂o艣no pracowa膰 to oznacza 偶e kt贸ry艣 z wentylator贸w zwi臋ksza obroty w celu zapewnienia wi臋kszego ch艂odzenia .
Musisz zidentyfikowa膰 kt贸ry to wentylator tak ha艂asuje i je偶eli jest to wentylator od procesora g艂贸wnego to musisz go zdj膮膰 z radiatora dok艂adnie go przeczy艣ci膰 i tak samo zdejmij radiator z procesora przeczy艣膰 dok艂adnie 偶eberka w 艣rodku i na zewn膮trz radiatora.
Na ko艅cu zabierz si臋 za wyczyszczenie procesora ze starej pasty (z radiatora oczywi艣cie te偶 t膮 star膮 past臋 usu艅) zamontuj procesor i na艂贸偶 艣wie偶膮 past臋 termoprzewodz膮c膮 w wielko艣ci mniejszego grochu , przy艂贸偶 radiator do procesora doci艣nij i dobrze przymocuj.

Oczywi艣cie je偶eli jest to wentylator od karty graficznej to robisz wszystko tak samo , tyle 偶e nie wyjmujesz procesora i nak艂adasz o po艂ow臋 mniej pasty.
  • 0

#5 Rherad

Rherad
  • U偶ytkownicy
  • 42 post贸w

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:14

Nie wiem czy dobrego screena zrobi艂em.
Jestem w tym zielony >_<

Screen

Og贸lnie to jak nie mam w艂膮czonej gry to te偶 utrzymuje tak膮 temperatur臋.
Zawsz臋 mam tak:
P艂yta G艂贸wna 39/40 stopni
Dysk 1 42 stopni
Dysk 2 42 stopni
  • 0

#6 StelioS

StelioS
  • U偶ytkownicy
  • 856 post贸w

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:20

Co nam po tym screenie jak procesor nie posiada czujnika , z tych objaw贸w co opisa艂e艣 my艣l臋 偶e czas na przeczyszczenie procesora g艂贸wnego , tak jak to opisa艂em wy偶ej.
  • 0

#7 aim92

aim92
  • U偶ytkownicy
  • 1502 post贸w

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:26

Rherad wklej jeszcze screen z Coretemp'a tak jak pisa艂em wy偶ej.
  • 0

#8 Rherad

Rherad
  • U偶ytkownicy
  • 42 post贸w

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:27

OK, dzi臋ki za rad臋. Czym odkurzy膰? Odkurzaczem czy jest co艣 takie specjalnego? Nie chc臋 czego艣 uszkodzi膰.

UP
Podczas zwyk艂ego korzystania z kompa (Teraz mam 46)
Podczas gry
  • 0

#9 StelioS

StelioS
  • U偶ytkownicy
  • 856 post贸w

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:30

OK, dzi臋ki za rad臋. Czym odkurzy膰? Odkurzaczem czy jest co艣 takie specjalnego? Nie chc臋 czego艣 uszkodzi膰.

Opisa艂em Ci wy偶ej jak procesor i radiator przeczy艣ci膰 i nie zapomnij o tej pa艣cie.
odkurzaczem si臋 nie czy艣ci komputera bo mo偶e doj艣膰 do wy艂adowania elektrostatycznego i uszkodzisz sprz臋t , najlepiej to p臋dzelek z naturalnego w艂osia ,bo ze sztucznego w艂osia r贸wnie偶 wywo艂uje elektryzacj臋 i spr臋偶one powietrze, dost臋pne w ka偶dym sklepie rowerowym.
  • 0

#10 seqqes

seqqes
  • U偶ytkownicy
  • 660 post贸w

Napisano 30 lipiec 2010 - 14:39

spr臋偶one powietrze, dost臋pne w ka偶dym sklepie rowerowym.

Lub w艂asne p艂uca :D
co do nak艂adania pasty to, zr贸b tak jak pisa艂 StelioS
  • 0

#11 Rherad

Rherad
  • U偶ytkownicy
  • 42 post贸w

Napisano 03 sierpie艅 2010 - 12:40

Sprawdza艂em w internecie i dowiedzia艂em si臋, 偶e jest kilka rodzai tych past.
Jaka jest dobra? Gdzie mo偶na j膮 kupi膰? U mnie w (ma艂ym) mie艣cie nie ma takich sklep贸w jak Komputronik lub innych takich sklep贸w.
  • 0

#12 aim92

aim92
  • U偶ytkownicy
  • 1502 post贸w

Napisano 03 sierpie艅 2010 - 13:34

Ja mam MX-2. Jest tania i dobra. Oczywi艣cie s膮 lepsze pasty, ale za to trzeba ju偶 wi臋cej zap艂aci膰.

Gdzie mo偶na j膮 kupi膰?

W ka偶dym sklepie komputerowym, na gie艂dzie, allegro...
  • 0

#13 Rherad

Rherad
  • U偶ytkownicy
  • 42 post贸w

Napisano 04 sierpie艅 2010 - 10:01

Wczoraj by艂em w sklepie komputerowym w mojej miejscowo艣ci. Zapyta艂em o past臋, poda艂em im m贸j procesor i temperatur臋 i powiedzieli, 偶e wszystko mam w porz膮dku i pasta nie potrzebna, tylko zasilacz do wymiany. Powiedzieli tak "Taka temperatura jest bardzo dobra, gdyby by艂a tak 80 stopni to musia艂by艣 si臋 martwi膰".
To oznacza, 偶e nie musz臋 inwestowa膰 w past臋? Hm?
  • 0

#14 StelioS

StelioS
  • U偶ytkownicy
  • 856 post贸w

Napisano 04 sierpie艅 2010 - 11:24

Co Ty si臋 s艂uchasz tych je艂op贸w z komputronika czy tam innego sklepu , po czym oni to od razu stwierdzili 偶e jest zasilacz do wymiany , normalnie istni geniusze, a poza tym Ty poda艂e艣 temperatury po ilu tego grania po 5 minutach?
Typowy przyk艂ad szukania naiwnych klient贸w.
Mo偶esz kupi膰 zasilacz , ale zostaniesz z dwoma zasilaczami i problemem.
  • 0

#15 Rherad

Rherad
  • U偶ytkownicy
  • 42 post贸w

Napisano 04 sierpie艅 2010 - 13:48

Nie mam komputronika ani innego firmowego sklepu w mie艣cie.
Mam zwyk艂y, prosty sklep, kt贸ry chyba nawet nie ma cz臋艣ci do kompa, ale pracuj膮cy tam ludzie znaj膮 si臋 na rzeczy.

Czy mog臋 wyczy艣ci膰 kompa na razie bez u偶ywania pasty? Bo z past膮 u mnie to troch臋 s艂abo. Nie mog臋 jej u mnie dosta膰, mog臋 jecha膰 do Poznania, ale na pewno nie pojad臋 w ci膮gu tych kilku dni.
  • 0

#16 StelioS

StelioS
  • U偶ytkownicy
  • 856 post贸w

Napisano 04 sierpie艅 2010 - 13:56

Mo偶esz wyczy艣ci膰 , ale nie zdejmuj radiatora z procesora , zdejmij sam wentylator i p臋dzelkiem przeczy艣膰 偶eberka w 艣rodku radiatora , przedmuchaj , wentylator te偶 przeczy艣膰 i zamontuj. Og贸lnie to ca艂ego go w 艣rodku przedmuchaj.
Co do tych fachowc贸w w sklepie jak to ich nazwa艂e艣 to na prawd臋 istni geniusze , nie maj膮 偶adnych informacji o napi臋ciach i w og贸le 偶adnych pomiar贸w , a ju偶 ka偶膮 Ci zasilacz wymienia膰.

Uruchom Orthos'a http://sp2004.fre3.com/beta/beta2.htm ustaw go tak jak wida膰 na screenie http://i261.photobuc...z13mn1ak/or.jpg i po dziesi臋ciu minutach testu wstaw screen z programu http://bi.sciagnij.p...realtemp346.zip , pami臋taj 偶e podczas testu Orthosem , program RealTemp ma dzia艂a膰 w tle.
  • 0

#17 Rherad

Rherad
  • U偶ytkownicy
  • 42 post贸w

Napisano 04 sierpie艅 2010 - 21:36

Ok, wyczy艣ci艂em kompa. Gra ma dzia艂a膰 czy przy zwyk艂ego korzystania ma by膰 ten screen?

Pytanie nie wa偶ne. Bezsensu je zada艂em skoro ma by膰 to screen wykonany podczas 10min testu ... :D
  • 0

#18 StelioS

StelioS
  • U偶ytkownicy
  • 856 post贸w

Napisano 04 sierpie艅 2010 - 21:38

Nie gra ma dzia艂a膰 tylko program Orthos , opisa艂em Ci jasno co i jak , ja艣niej ju偶 nie potrafi臋.
  • 0

#19 Rherad

Rherad
  • U偶ytkownicy
  • 42 post贸w

Napisano 04 sierpie艅 2010 - 21:48

O to screen

SCREEN
  • 0

#20 StelioS

StelioS
  • U偶ytkownicy
  • 856 post贸w

Napisano 04 sierpie艅 2010 - 21:58

Sprawd藕 teraz przy uruchomionej grze jak si臋 komputer zachowuje.
  • 0

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych