A, jeszcze jest opcja, że podepnę kartę dźwiękową. nie zintegrowaną. Jak myślisz da to coś?
Rozwiązany: Wielki problem z kartą dźwiękowa.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 15:47
Napisano 02 czerwiec 2014 - 16:43
Spróbuj wykonać to:
Prawdopodobnie coś z tym "Kontroler magistrali zarządzania systemem" jest nie tak, bo po odinstalowaniu tego i karty tunelowej pojawiło się brak sterownika audio, jeśli zrobiłeś tak jak pisałem. Spróbuj odinstalować to znowu i uruchom komputer.
I sprawdź czy pojawi się znowu znak zapytania z tym Audio.
Do tego sprawdź czy dźwięk jest na Ubuntu LiveCD.
Pobierasz obraz .ISO tego systemu i nagrywasz na płytę jako obraz > Poradnik: Wypalanie obrazu .ISO na płytę CD/DVD
Następnie uruchamiasz z tej płyty komputer i w pewnym momencie, gdy ujrzysz Wypróbuj Ubuntu i zainstaluj oraz wybór języka naciśnij na Wypróbuj (nie instaluj!).
Po uruchomieniu sprawdź czy jest dźwięk.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 17:32
Wiesz co, ten znak zapytania po odinstalowania tego kontrolera był jak podpiąłem kartę dźwiękową, może by tak spróbować pójść w tym kierunku?
Napisano 02 czerwiec 2014 - 20:09
Dobrze wiedzieć... Czyli masz kartę na PCI? I ją podpiąłeś? Bo nawet jest tam urządzenie PCI. Jak chcesz to możesz sprawdzić przed Ubuntu czy masz dźwięk tylko na tej zintegrowanej. Tą na PCI odłącz. Jeśli będzie dźwięk to coś w systemie masz namieszane. Możesz też podpiąć tą kartę na PCI i zainstalować sterownik do tej karty. Jak nie wiesz jakie sterowniki pobrać to podaj co ta za karta na PCI.
Napisano 02 czerwiec 2014 - 20:13
To jest karta Creative EMU10K1-JFF model: SB0220, a co jeśli do niej sterowniki nie będą działać?
Napisano 03 czerwiec 2014 - 21:04
Jaki Ty masz system? Win 7 64-bit?
Napisano 03 czerwiec 2014 - 21:27
Tak
Napisano 03 czerwiec 2014 - 21:32
Ok, zobacz ten sposób instalacji, masz tam też od razu podane sterowniki do pobrania.
Później (jeśli nie będzie działać) spróbuj ten sterownik: POBIERZ - pamiętaj, aby najpierw odinstalować sterowniki, które zainstalowałeś.
Tutaj masz jak odinstalować sterowniki - Poradnik: Reinstalacja sterownika. Jak nie pomoże będziemy szukać dalej.
Napisano 04 czerwiec 2014 - 13:43
Ok, dźwięk działa ). Ale mikrofon nie reaguje, sprawdzałem na innym komputerze i słuchawki są ok. Myślisz, że wejście na mikrofon jest przepalone?
Napisano 04 czerwiec 2014 - 15:38
Myślę, że ta karta dźwiękowa ma poważne problemy ze sobą.... Przeglądając i szukając sterowników do tej karty nie ma najlepszych opinii ta karta, a tym bardziej ta karta + Windows 7. Podłącz mikrofon i kliknij PPM na głośnik na pasku zadań > Urządzenia do nagrywania. Tam masz ustawienia, pobaw się i zobacz czy urządzenie jest włączone. Nie wiem czy z tymi sterownikami było jakieś oprogramowanie, ale wejdź też w Panel Sterowania > Sprzęt i dźwięk i sprawdź czy jest jakieś nowe oprogramowanie. Powinno to być coś w takim stylu:
Może jakaś ikonka od tego oprogramowania jest na pasku zadań.
Ogólnie to nie podałem Ci wyżej w poście linku do tego drugiego sposobu...
Napisano 04 czerwiec 2014 - 15:41
No mam takie coś, wszystko jest na maxa i dalej nic :C
Napisano 04 czerwiec 2014 - 15:48
To daj screen tego okno + napisz jak podłączyłeś słuchawki i mikrofon.
Napisano 05 czerwiec 2014 - 10:28
Bardziej mi chodzi do którego koloru podpiąłeś na karcie.
W zakładce AC97 jakie masz jeszcze opcje pod "Wejście liniowe"? Jest tam mikrofon?
Napisano 05 czerwiec 2014 - 11:06
Nie było ale już ustawiłem i działa!!!!!! Stary wielkie dzięki!
Napisano 05 czerwiec 2014 - 13:20
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych