Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wysokie zużycie procesora, zwiększenie FPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 13 maj 2014 - 13:09

Witam.
Od kilku dni mam problem z komputerem, chodzi o ( tak mi się wydaje ) procesor, jest nim AMD Phenom II 4 rdzenie( mam Windowsa 7 ) i gdy włączam menadżer zadań > Wydajność, tam mi pokazuje zużycie CPU ok 80% do 99%, najdziwniejsze jest to, że mam tylko odpaloną przeglądarkę z 2/3 kartami i niżej pokazuje pamięć ( 2GB w jednej kości ) zużycie 1.50GB około. Gdy próbuje zrobić SS ( print screen ) to komputer się zawiesza, więc nie udostępnię informacji o procesach czy czegoś takiego, chyba, że znajdę jakiś sposób. Kilka dni wcześniej chciałem sobie zwiększyć liczbę FPSów na komputerze, gdyż pogrywam w gierki i to by mi się przydało, FPSy się lekko zwiększyły, lecz później się coś popsuło i w grze miałem ok 20/30 ( normalnie miałem 90/120 ) zwiększyłem w AMD VISION, a później Uruchom > mscongig > rozruch > opcje zaawansowane, no i od tamtej pory było co raz gorzej... Ponadto wczoraj chciałem podłączyć telewizor pod komputer i męczyłem się z HDMI oraz z rozdzielczością, no ale telewizor się nie dał i nie wiem czy to ma jakiś wpływ na komputer, możesz coś przestawiłem, możesz coś kliknąłem nie tak, pytałem się paru osób i nie za bardzo wiedzą o co chodzi, więc postanowiłem tutaj napisać, może akurat znajdzie się jakiś dobro duszny informatyk, który będzie w stanie pomóc. Wszystkie informacje chyba napisałem jeżeli czegoś nie napisałem lub coś jest nie jasne to piszcie tutaj w temacie.
Mam nadzieje, że ktoś będzie w stanie pomóc.

Użytkownik Kamillo edytował ten post 13 maj 2014 - 15:17
Poprawiono temat, zapoznaj się z regulaminem

• 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 13 maj 2014 - 15:16

Jak powiększyłeś te FPSy? Instrukcja na forum...

Jak jesteś w Menedżerze zadań to zobacz na procesy, który zużywa tyle procesora.
Najlepiej naciśnij na zakładkę procesor CPU i wszystkie procesy, które zużywają największą ilość procesora będą na górze.
Próbowałeś przywracania systemu do momentu kiedy nie użyłeś "sztuczki", aby powiększyć sobie FPSy?
Poradnik: Przywracanie systemu Windows XP/Vista/7
  • 1

#3 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 13 maj 2014 - 15:58

Najwięcej procesów jest na przeglądarce gdzie aktualnie jestem, a drugie to jest "Proces bezczynności systemu" i to ma od 30 do 60. Zaraz ogarne to przewrócenie i wtedy napiszę tutaj co się dzieje.

@EDIT
No i jest lipa, ponieważ mogę tylko przywrócić do 2 godzin, a to było 2/3 dni temu, więc jeśli macie jakieś pomysły, to słucham.

@EDIT2
Jeszcze chciał bym się zapytać czy polecacie jakiś dobry darmowy antyvirus co bym dobrze przeskanował komputer - byle nie avast.
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 14 maj 2014 - 13:24

Najwięcej procesów jest na przeglądarce gdzie aktualnie jestem, a drugie to jest "Proces bezczynności systemu" i to ma od 30 do 60. Zaraz ogarne to przewrócenie i wtedy napiszę tutaj co się dzieje.

Mi chodzi o zużycie, a nie procesy. Tak jak w przypadku "Proces bezczynności systemu".
Pobierz inną przeglądarkę i zobacz jakie tutaj będzie zużycie CPU. Oczywiście wyłącz wtedy Firefoxa.

Jeszcze chciał bym się zapytać czy polecacie jakiś dobry darmowy antyvirus co bym dobrze przeskanował komputer - byle nie avast.

A jaki masz? Avast jest jednym z najlepszych darmowych antywirusów.
Użyj tego skanera: Poradnik: Skanowanie systemu programem Malwarebytes Anti-Malware Free

I odpowiadaj na wszystkie pytania, bo nie lubię się powtarzać.

Jak powiększyłeś te FPSy? Instrukcja na forum...

Cofnąłeś w ogóle te zmiany?
  • 1

#5 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 14 maj 2014 - 13:54

Opowiedziałem przecież na wszystkie pytania -.-
Inna przeglądarka - Chrome, Opera i jest to samo, ale przecież to nie od przeglądarki zależy bo przecież jak gram to bez przeglądarek i bez inny programów.
Nie miałem żadnego antywirusa przez dosyć duży okres czasu, więc teraz skanuje komputer i będę wywalał wszystkie świństwa o ile się uda.
Nie cofnąłem bo przecież napisałem, że mogłem cofnąć tylko 3 godziny wstecz, a ten "zabieg" był robiony 3 dni wcześniej
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 14 maj 2014 - 14:38

Nie chodzi o opcje przywrócenia systemu tylko o to jak zwiększyłeś FPS, jak wiadomo jest wiele sposobów.
I czy przywróciłeś to do domyślnych ustawień czy przywróciło się samo.

A jeśli chodzi o przeglądarkę i FPSy to pomyliło mi się z pingiem... xxp

Jeśli chodzi o przeglądarkę i zużycie CPU to chyba sam napisałeś sobie odpowiedź:

Nie miałem żadnego antywirusa przez dosyć duży okres czasu, więc teraz skanuje komputer i będę wywalał wszystkie świństwa o ile się uda.

• 1

#7 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 14 maj 2014 - 14:58

"zwiększyłem w AMD VISION, a później Uruchom > msconfig > rozruch > opcje zaawansowane, no i od tamtej pory było co raz gorzej..." napisałem na początku i zaczynając w AMD VISION to tam wszystko przywróciłem, ale w msconfig wydaje mi się, że nie gdyż w zaawansowanym jest coś takie jak rdzenie i tak się niby podkręca czy coś takiego, przed tym miałem 4 3 2 1 do wyboru, a teraz mam tylko 1 i nie wiem co z tym zrobić
  • 0

#8 vipkoza

vipkoza
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 14 maj 2014 - 18:18

W Uruchom > msconfig > rozruch > opcje zaawansowane odznacz liczba procesorów i maksymalna pamięć. Uruchom ponownie kompa i sprawdź czy jest lepiej.
  • 1
i7 2600k | MSI Z68A-GD65 (G3) | Patriot Viper Xtreme Series Division 2, 1866MHz, 2x2GB, DDR3, CL9 | MSI GeForce GTX 560 TI - OC | Crucial m4 128GB | Seagate Barracuda 7200.12 500DM002 | XFX ProSeries 750W - P1-750B-NLG9 (Silver) | Asus Xonar DX | Fractal Design Define XL USB 3.0 Black Pearl
LG IPS235 | Sharkoon Drakonia | Tt eSPORTS CHALLENGER Ultimate ||
Lenovo y550: C2D T6400 | GT130M | 500GB HDD

#9 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 14 maj 2014 - 19:50

Vipkoza, dzięki wielkie, jak na razie po uruchomieniu zużycie procesora max 33% przy otwartych kilku zakładach, jeszcze zobaczę czy w grze będzie dobrze, ale kurde byłem w stu procentach przekonany, że robił coś takiego i nie pomogło, no ale nic. Wielkie dzięki za pomoc.

@EDIT
No niestety, w CS:GO FPSy w ogóle nie są zadowalające, jedynie 30/40 FPSów, więc szału nie ma.
I już nie będę tworzył nowego tematu, może ktoś wie jak zmienić czcionkę ogólną? Chodzi mi to, że coś mi się przestawiło i wszędzie, ale to wszędzie mam teraz inną taką trochę rozmazaną czcionkę, miałem w Mozilli, ale przestawiłem w ustawieniach, nie wiem jak przestawić w Chrome, Opera i w grach. Trochę mnie to irytuje gdyż jest to taka czcionka od której po dłuższym użytkowaniu może wzrok szwankować, więc chciał bym to zmienić. Jeśli ktoś wie o co chodzi to proszę o pomoc. Jeśli nie za bardzo komuś świta to jakiegoś SSa dodam co mam na myśli.
  • 0

#10 vipkoza

vipkoza
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 15 maj 2014 - 01:20

Nie wiem co masz przestawione z tą czcionką, ale najlepiej spróbuj: kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie > Personalizacja > i wybierz kompozycję "Windows 7".
Jak nie pomoże to daj screena jak to dokładnie wygląda.
Co do tych fpsów w grach to jeżeli ten AMD VISION Ci pomógł, to ok, możesz spróbować jeszcze raz, ale zmieniaj ustawienia tylko w nim i pamiętaj co zmieniasz, do czasu aż się nie upewnisz, że wszystko działa jak powinno.
  • 0
i7 2600k | MSI Z68A-GD65 (G3) | Patriot Viper Xtreme Series Division 2, 1866MHz, 2x2GB, DDR3, CL9 | MSI GeForce GTX 560 TI - OC | Crucial m4 128GB | Seagate Barracuda 7200.12 500DM002 | XFX ProSeries 750W - P1-750B-NLG9 (Silver) | Asus Xonar DX | Fractal Design Define XL USB 3.0 Black Pearl

#11 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 15 maj 2014 - 16:34

Dołączona grafika

Pierwsza fotka to z Mozilli gdzie ustawiłem tak jak wcześnie miałem czyli tak jak powinno być, w drugim jest z Chrome i tak właśnie się przestawiło w grach i innych rzeczach.
A z FPSami popróbuje jak już ogarnę resztę spraw na komputerze ;x

Dołączona grafika

A o to informacje w CS -.- Jak by ktoś się znał. W AMD podkręciłem trochę i nadal nic ;/
  • 0

#12 vipkoza

vipkoza
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 15 maj 2014 - 20:15

Nie instalowałeś przypadkiem czegoś do zmiany wyglądu windowsa, czy czegoś podobnego?
Co właściwie robiłeś przed pojawieniem się tych problemów z czcionką?
Na jaką czcionkę się zmieniły ustawienia?

Możesz jeszcze spróbować:
Uruchom > wpisz "fonts" i naciśnij OK > po lewej stronie "Ustawienia czcionek" > i naciśnij "Przywróć domyślne ustawienia czcionek"
  • 0

#13 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 16 maj 2014 - 13:59

Vipkoza, dzięki wielkie, jak na razie po uruchomieniu zużycie procesora max 33% przy otwartych kilku zakładach, jeszcze zobaczę czy w grze będzie dobrze, ale kurde byłem w stu procentach przekonany, że robił coś takiego i nie pomogło, no ale nic. Wielkie dzięki za pomoc.

To i tak dużo, jak masz tylko samą przeglądarkę uruchomioną. Przeskanuj system skanerem i zainstaluj antywirusa, uruchom zaporę jeśli jest wyłączona.

nie wiem jak przestawić w Chrome, Opera i w grach. Trochę mnie to irytuje gdyż jest to taka czcionka od której po dłuższym użytkowaniu może wzrok szwankować, więc chciał bym to zmienić.

Przeglądarka Opera > Przycisk Opera > Ustawienia > Witryny > Wyświetlanie
Przeglądarka Chrome > Nie ma, ale http://lmgtfy.com/?q...zmiana+czcionki

I czy ty masz ten problem w całym systemie? Czy tylko w przeglądarkach i grach online?
  • 0

#14 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 16 maj 2014 - 15:36

Vipkoza, 1. Nie nie instalowałem takiego jedyne co pobierałem to tapetę lecz to nie ma nic wspólnego.
2. Wcześniej podłączałem telewizor pod PC czyli "bawiłem" się rozdzielczością.
3. Nie wiem na jaką czcionkę gdyż nie widzę, żeby było gdzieś napisane.
4. Robiłem to i nadal jest to samo.

Kamilo, No wiem, że duże zużycie, ale komputer nie jest nowy i tak jak mówiłem bez antywirusa i bez skanowania przez dłuższy czas, więc to jest powodem tego.
Z tym linkiem sobie mogłeś darować, bo mam to w całym systemie, jedynie nie mam tego w Mozilli ( przestawiłem sam ) i na pulpicie, w innych przeglądarkach, grach i w innych rzeczach gdzie jest czcionka.
  • 0

#15 vipkoza

vipkoza
  • Użytkownicy
  • 97 postów

Napisano 18 maj 2014 - 12:13

Musiałeś pozmieniać coś poza rozdzielczością, nie bardzo wiadomo co więc po kolei:

1. kliknij prawym przyciskiem myszy na pulpicie > Rozdzielczość ekranu > Upewnij się że masz ustawioną natywną rozdzielczość (powinna być oznaczona jako zalecana)
2. Kliknij na Zmniejsz wielkość tekstu i innych elementów > tam ma być "Mniejsze - 100% (domyślnie)
3. Kliknij po lewej stronie "Dopasuj tekst ClearType" > Po kolei przechodzisz przez to wybierając najlepiej wyglądający tekst
  • 0

#16 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 19 maj 2014 - 15:22

1, 2 i 3 zrobione, nic się nie zmieniło, nie wiem o co chodzi, a z FPSami w grach nic się zrobić nie da, pozmieniałem w AMD Vision to co miałem zmienić i nadal nic. Chyba trzeba będzie komputer wyrzucić, co zrobisz jak nic nie zrobisz ;/
  • 0

#17 BOSS

BOSS
  • Użytkownicy
  • 9 postów

Napisano 19 maj 2014 - 19:53

Witam zobacz czy masz włączone aktualizacje spotkałem się już kilka razy że to wina dużej wydajności procesora. Jeśli masz włączone po prostu je wyłącz w panel.

Pozdrawiam
  • 0

#18 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 19 maj 2014 - 22:11

Ale czego aktualizacje? Bo jakoś nie rozumiem tego, jeśli możesz to rozwiń trochę to myśl ;P
  • 0

#19 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 20 maj 2014 - 17:20

Z tym linkiem sobie mogłeś darować, bo mam to w całym systemie, jedynie nie mam tego w Mozilli ( przestawiłem sam ) i na pulpicie, w innych przeglądarkach, grach i w innych rzeczach gdzie jest czcionka.

Darowałbym sobie jakbyś opisywał dokładnie swój problem.

Pewnie aktualizacje systemu, ale do bardziej można było spotkać przy Windows XP.
A masz w C:\Windows\Fonts czcionkę Tahoma? Bo jeśli masz to odpowiedź na twoje problemy jest taka:

Dołączona grafika

Niestety, ale ostro namieszałeś.... Tylko pamiętaj, aby późnej zainstalować antywirusa...
  • 0

#20 MrLloord

MrLloord
  • Użytkownicy
  • 13 postów

Napisano 22 maj 2014 - 16:23

Opisałem swój problem, a właściwie dwa, dokładnie. To już nie moja wina, że ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem... A czcionki mam, więc format nic nie pomoże... Tak samo z FPSami w sumie nic się nie dowiedziałem, tylko jedna odpowiedź mi się na coś przydała. Widać, że nie każdy ma jakiś poziom tutaj.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych