Jump to content

Photo

Fałszywa opinia potrafi naprawdę zaszkodzić firmie

• Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Antan

Antan
  • Użytkownicy
  • 39 posts

Posted 15 September 2026 - 16:36

Prowadzę małą firmę usługową i niedawno dostałem opinię w Google, z którą kompletnie się nie zgadzam. Problem jest taki, że nie jest to zwykłe „nie polecam, słaba obsługa”, tylko kilka konkretnych zarzutów dotyczących sytuacji, która moim zdaniem w ogóle nie miała miejsca. Najgorsze, że opinia jest publiczna i wiadomo, że część osób patrzy na takie rzeczy przed kontaktem z firmą. Znalazłem na https://lexpraktyk.pl/ materiały dotyczące fałszywych opinii, pomówień i ochrony reputacji w internecie i zacząłem się zastanawiać, jak do tego podejść rozsądnie. Na początku miałem ochotę odpisać dosyć ostro, ale chyba emocje tutaj niewiele pomogą. Z drugiej strony nie chcę też zostawić sprawy bez reakcji, bo wtedy ktoś może pomyśleć, że zarzuty są prawdziwe. Czy lepiej najpierw zgłaszać taką opinię bezpośrednio Google, czy od razu zbierać dowody i rozważać inne kroki? Ciekawi mnie też, jak inni właściciele firm odpowiadali na podobne sytuacje. Czy pisaliście publiczną odpowiedź, czy raczej załatwialiście sprawę całkowicie poza komentarzami? Chętnie poznam doświadczenia osób, które miały z tym do czynienia, bo u mnie to pierwszy taki przypadek.

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users