Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z dodatkiem Rajska Wyspa do The Sims 3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 05 luty 2014 - 23:06

Witam,mam problem z nowo zakupionym dodatkiem do gry The Sims 3.
Otóż zakupiłam dodatek do gry pod nazwą Rajska Wyspa.W trakcie gry występują zacięcia,które niekomfortowo
wpływają na grę.Jestem bardzo zdziwiona,ponieważ parametry mojego komputera są nawet bardzo dobre w porównaniu do
wymagań do gry.Oto one:
procesor: Intel Core i5-4200U (1,6 GHz,2,6 GHz Turbo,3 MB Cache)
ilość rdzeni: 2
RAM: 8 GB
pojemność dysku: 1 TB
karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 750M 4 GB
pamięć karty graficznej: 2048 MB
zintegrowana karta graficzna: Intel HD 4400

Dodam,że mam również zainstalowane najnowsze sterowniki NVIDIA.
Klikając na ikonkę dodatku Rajska Wyspa weszłam w opcję "Rozwiąż problemy ze zgodnością",bo być może jest to wina systemu.
Posiadam Windows 8.Więc wracając,weszłam w tą opcję i wykryto,że aplikacja Sims3Launcher jest niezgodna.Z tego co wiem takie pliki
występują w podstawie gry i dodatkach.Posiadam 7 dodatków: Wymarzone Podróże,Po zmroku,Zwierzaki,Zostań gwiazdą,Nie z tego świata,Studencie
życie,Rajska Wyspa. Nie pokazano ścieżki lokalizacji tego pliku,więc nie wiem o który Launcher mogłoby chodzić.Nie mam już pojęcia czego to
może być wina,czy mógłby mi ktoś pomóc? :)

Użytkownik Kamillo edytował ten post 06 luty 2014 - 23:43
Poprawiono temat, zapoznaj się z regulaminem

• 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 06 luty 2014 - 23:49

Sam dodatek się zainstalował? Jak jest z resztą dodatków? Działają prawidłowo?
Próbowałaś odinstalować ten dodatek i zainstalować go ponownie?

Sama gra działa na GT750M? Wejdź w panel sterowania Nvidii > Zarządzaj ustawieniami 3D > Ustawienia programów
Wybierz grę Sims 3 (możesz też dodać Rajska Wyspa) i wybierz Procesor Nvidia o dużej wydajności.

W zgodności we Właściwościach ustaw z Windows 7 lub XP SP3.
  • 0

#3 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 07 luty 2014 - 10:12

Tak,reszta dodatków działa prawidłowo,choć przed instalacją Rajskiej Wyspy zauważyłam,że gra miewa lekkie lagi,ale były dla
mnie obojętne,ponieważ tak bardzo nie wpływały na grę.Dodatek zainstalował się prawidłowo za pierwszym razem.Nie próbowałam go odinstalowywać
i instalować ponownie.Na opakowaniu The Sims 3,podstawy do dodatków jest napisane,że gra działa na kartach graficznych: Seria NVIDIA GeForce 6 lub
lepsze i wszystkie karty serii NVIDIA G,GT,GTS oraz GTX tak samo jak w przypadku reszty dodatków. W zgodności mam właśnie ustawione Windows XP SP3.

A,no tak,zapomniałam jeszcze dodać: bo dodatek Rajska Wyspa zawiera miasto,w którym może zamieszkać nasza rodzina i właśnie w tym mieście
się tak zacina,w innym otoczeniu gra chodzi dobrze. Do panelu sterowania NVIDIA dodałam The Sims 3 wraz z dodatkiem i ustawiłam na Procesor NVIDIA o
dużej wydajności. Jednak gra w tym mieście dalej się zacina.
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 07 luty 2014 - 22:29

Myślałem, że Ty tam masz procesor i5-M... a tam jest U.

Hmm... przeinstaluj najpierw ten dodatek, czyli najpierw go odinstaluj, przeczyść rejestr i zainstaluj ponownie.
Następnie pobierz program HWMonitor (portable), zminimalizuj go, uruchom grę i zobacz jak działa.
Pograj z 20 minut i zobacz jaką masz temperaturę.

Może jakieś poprawki zostały wydane do tego dodatku, spróbuj może zaczerpnąć pomocy z oficjalnego forum Sims.
  • 0

#5 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 08 luty 2014 - 00:12

Dobrze,w takim razie zrobię to rano :)

Chciałam odinstalować dodatek,lecz wyskoczył komunikat:

"Aktualnie masz zainstalowany jeden lub więcej dodatków doThe Sims 3.Odinstalowanie The Sims 3 Rajska Wyspa
może spowodować,że ten dodatek (lub dodatki)nie będzie funkcjonować
prawidłowo,jeśli nie zaktualizujesz gry za pomocą programu startu The Sims 3.Czy chcesz kontynuować deinstalację
The Sims 3 Rajska Wyspa?"

Co prawda mam zainstalowaną najnowszą wersję simsów,lecz gra w trakcie instalacji wymagała
dodania do Originu. Gra jednak nie należy do mnie,więc jednorazowy kod pozwalający dodać grę był wykorzystany,więc
weszłam na konto właściciela gry (za jego zgodą) i pobrałam grę z Originu. Kiedy chciałabym wejść w program startu
The Sims 3 podstawy to woła żebym weszła na "swoje konto",tam gdzie znajduje się dodana gra.Jestem zalogowana na
swoim koncie,na którym mam pododawane niektóre dodatki,z których uruchamiam grę.Nie wiem czy to coś znaczy,ale wolałabym
nie ryzykować.Wolałabym najpierw zapytać,czy faktycznie mogłabym mieć problem z ponownym zainstalowaniem dodatku?

Na poprzednim komputerze miałam zainstalowane parę dodatków (posiadałam wtedy 4: Wymarzone Podróże,Po zmroku,Zwierzaki,
Zostań Gwiazdą).Nie lubiłam zbytnio grać na tym komputerze,ponieważ był zawalony.Miałam taki okres,że odechciało mi
się grać i odinstalowałam wszystko i podczas próby deinstalacji wyskoczył mi ten sam komunikat,lecz wtedy nie zwracałam
na niego uwagi,bo było mi to obojętne.Kiedy chciałam ponownie zainstalować nie chciał mi się zainstalować dodatek Zostań
Gwiazdą,ponieważ był jakiś błąd. Boję się,że teraz znów mógłby być podobny problem.
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 08 luty 2014 - 22:30

Hmm... Ciężka decyzja. Najwyżej jak odinstalujesz to będziemy myśleć jak to zainstalować jeśli wyskoczy błąd.
Albo przeinstalować całą grę wraz z dodatkami, tylko, że to dużo roboty.

A w jakiej rozdzielczości grasz? FullHD? Zmień na HD i wtedy zobacz.
  • 0

#7 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 09 luty 2014 - 00:07

Nie wiem w jaki sposób to sprawdzić. Czy mogłabym prosić o podpowiedź? :)
  • 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 luty 2014 - 21:32

W ustawieniach gry nie ma? FullHD to 1920x1080, a HD to 1366x768.
Albo zobacz w Panel Sterowania > Sprzęt i dźwięk > Ekran > Dostosuj rozdzielczość

Jeśli masz FullHD to zmień na HD, ale to raczej tylko tak, żeby się upewnić.
  • 0

#9 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 09 luty 2014 - 22:21

Mam ustawione 1366x768,więcej już nie mogę. Próbowałam ze zmianą rozdzielczości w grze,lecz mimo to i tak się
zacinała.
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 09 luty 2014 - 22:34

Nie ma pojęcia co to może być, skorzystaj z tego oficjalnego forum gry.
Może tam coś wymyślą. Może ta gra tak ma... :puppyeyes:
  • 0

#11 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 10 luty 2014 - 14:29

Hm...wspominałam też,że używałam opcji "Rozwiąż problemy ze zgodnością" i wykryto,że aplikacja Sims3Launcher jest niezgodna.
Jednak nie pokazano lokalizacji pliku. Wydaje mi się jednak,że to może być Launcher od podstawy gry. Może to być po prostu
niezgodność z systemem.
  • 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 luty 2014 - 16:46

Przeglądając wymagania pozostałych dodatków (trzy pierwsze), żaden nie jest na Win 8, a działają.

Możesz spróbować przeinstalować ten dodatek lub nawet całą grę. Do tego pisałaś, że:

Cytat

A,no tak,zapomniałam jeszcze dodać: bo dodatek Rajska Wyspa zawiera miasto,w którym może zamieszkać nasza rodzina i właśnie w tym mieście
się tak zacina,w innym otoczeniu gra chodzi dobrze.

Więc wygląda na to, że nie jest to problem z całym dodatkiem. No i czy jest to problem ze zgodnością, ja bym stawiał na NIE.

Możesz tez pobrać program FRAPS i zobaczyć jaki będzie FPS - tam, gdzie się zacina i tam gdzie działa dobrze.
Jak pobierzesz to uruchom ten program i zostaw, uruchom grę, w lewym rogu powinna być liczba.
  • 0

#13 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 10 luty 2014 - 18:33

Hm...rozumiem. Chciałabym jeszcze dodać,że ekran korzysta z karty graficznej Intel HD 4400,ponieważ jak wspomniałam na początku
mój komputer posiada 2 karty graficzne. To chyba jest nawet bardzo istotne. Również skorzystałam z forum The Sims 3. Oto link
do mojego tematu: http://forum.thesims...9.page#11762331 I kiedy spoglądam na działające programy w tle
jest napisane,że występuje brak aktywności karty graficznej NVIDIA.
  • 0

#14 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 luty 2014 - 18:59

Bo jeśli nic nie robisz, czyli np. słuchasz muzyki, oglądasz film, przeglądasz neta to pracuje Ci na Intel, Nvidia wtedy jest nieaktywna.
Musisz włączyć grę i ją zminimalizować, i dopiero zobacz.

I raczej nie może być to problem z grzaniem się laptopa... xxp
Jak Ci się zacina w tym mieście, a później wrócisz gdzieś indziej to dalej się tnie? Bo z tego zrozumiałem to nie.

Pobierz sobie program HWMonitor (portable), uruchom go i zminimalizuj. Uruchom grę pograj z 20min, zrób screen z temperaturami i wklej na forum.

Odnośnie wyłączenia karty Intel, to jeśli w Panelu Nvidia ustawiłaś na Procesor o wysokiej wydajności to na 100% się przełącza.
Ustaw tak najlepiej do wszystkich dodatków jakie masz, a później zmierz temperaturę tak jak pisałem wyżej.
  • 0

#15 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 10 luty 2014 - 21:23

Faktycznie karta NVIDIA uaktywnia się podczas gry. A z tym zacinaniem się to jest tak,że najbardziej zacina się w tym mieście z dodatku
Rajska Wyspa. Natomiast na innej planszy też występują lagi. Jednak nie są one tak denerwujące. Są niczym w porównaniu do tego,co się dzieje
w tym mieście. Pododawałam wszystkie dodatki i ustawiłam na Procesor NVIDIA o dużej wydajności. Mam również screeny z programu HWMonitor robione od razu
po wyłączeniu gry.

Załączone pliki

• Załączony plik  1.png   22,4 KB   28 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.png   25,89 KB   27 Ilość pobrań

• 0

#16 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 luty 2014 - 21:52

Na temperatury raczej bym się patrzył, bo są dobre.

Podsumowując:
Sims3 + dodatki - dodane do Nvidii
Temperatury - OK
Zgodność - OK, możesz jeszcze dodać do Sims3 zgodność z Win XP SP3 oraz przy wszystkich dodatkach tak zrobić
Rozdzielczość - OK

Coś pominąłem?

Spróbuj jeszcze zrobić to z Frapsem, podczas gry na tym dodatku i po za nim.

Cytat

Możesz tez pobrać program FRAPS i zobaczyć jaki będzie FPS - tam, gdzie się zacina i tam gdzie działa dobrze.
Jak pobierzesz to uruchom ten program i zostaw, uruchom grę, w lewym rogu powinna być liczba.

Czyli zobacz ile FPS masz podczas tego dodatku jak Ci tnie, a ile po za nim.

I jeszcze przy okazji jak będziesz robiła to z tym frapsem to pobierz CPU-Z, uruchom go, zminimalizuj i zrób screen
Tylko podczas robienia już screena z CPU-Z dobrze byłoby zminimalizować też grę.
  • 0

#17 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 11 luty 2014 - 14:46

Podczas grania w mieście z dodatku Rajska Wyspa liczba klatek wynosiła prawie 300,schodząc do ponad 100,tak ze 157 albo 187. Podczas dość długiego laga
liczba klatek wynosiła 297,ale to też zależy gdzie,bo jeśli jest widok z góry to wtedy liczba schodzi do ok. 187. Natomiast z widokiem naszego bohatera
już trochę więcej,tak jak napisałam,ok. 300.

W innym otoczeniu,poza tym dodatkiem liczba klatek z widoku z góry wynosiła tak ok. 175 lub niżej. Z widokiem na bohatera podobnie,lecz trochę niżej
schodziło. Najczęściej dochodziło tak właśnie do 175 a najmniej zauważyłam 116 podczas któregoś z ruchów.

Zrobiłam również screeny programu CPU-Z. Pierwszy jest z podczas gry z dodatku Rajska Wyspa,a drugi w innym mieście.

Załączone pliki

• Załączony plik  3.png   24,83 KB   35 Ilość pobrań
  • Załączony plik  4.png   24,58 KB   35 Ilość pobrań

• 0

#18 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 11 luty 2014 - 21:52

Ok, ostatni test. Pobierz program OCCT i go uruchom (pierwsze okna wyłącz krzyżykiem). Uruchom także program CPU-Z.
Następnie w programie OCCT w zakładce CPU: OCCT (powinna być jako domyślna) kliknij na ON i nic nie ruszaj.
Na górze masz czas, poczekaj z 2 minuty i wyłącz test.

Powinny pokazać się klika zdjęć, spakuj je w .zip i wklej na serwer np. hostuje.net, daj linka do pobrania.
Jak spakować w .zip

Dołączona grafika
  • 0

#19 daria1998

daria1998
  • Użytkownicy
  • 15 postów

Napisano 11 luty 2014 - 22:15

Mam nadzieję,że dobrze zrobiłam,oto link: http://hostuje.net/f...6ccd41ed09a0f0a
  • 0

#20 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 11 luty 2014 - 22:56

Ok, tutaj też jest git - to tylko chciałem sprawdzić czy masz włączone Turbo.

Sims3 + dodatki - dodane do Nvidii,
Temperatury - OK,
Zgodność - OK,
Rozdzielczość - OK,
Turbo Boost - OK,
FPS - OK

To co napisałem wyżej jest zrobione i raczej nie powoduje problemu.
Sam FPS masz też dobry, bo nawet nie spada poza 100.

Co możesz jeszcze zrobić:
- Zaryzykować i przeinstalować dodatek
- Przeinstalować grę i dodatki
- Spróbuj może też to co masz na tamtym forum z ograniczeniem ilości FPS do 30.
- Zaktualizować system do Win 8.1 + aktualizacje z WU, bo z tego co piszesz to masz Win 8.
Ale z samą aktualizacją też uważaj, bo możesz mieć problemy np. z podwójnym zużyciem pamięci
- System masz pewnie z zainstalowanym oprogramowaniem od producenta, może warto je odinstalować
Do tego odinstalować niepotrzebne programy, przeczyścić rejestr i system CCleaner, usunąć niepotrzebne wpisy z autostartu
- Pogodzić się z sytuacją...
- Przeinstalować system i na czysto zainstalować Win 8.1
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych