Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozwiązany: Problem ze sterownikami do kontrolera magistrali szeregowej USB

• Zamknięty Temat jest zamknięty
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 24 styczeń 2014 - 15:59

Witam ponownie

Otóż mam taki problem zrobiło mi się coś takiego ze sterownikami w Menadzerze urządzeń: (zakreśliłem czerwną liną)

Dołączona grafika

problem pojawił m.in. z:

- Roszerzony kontroler hosta do USB VIA
- Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy
- Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC #2 (#2 - nie wiedzieć czemu wygląda jagbym miał dwa połączenia internetowe)
- Standardowy kontroler stacji dyskietek

Jak biorę we Właściwości zarówno standardowego kontrolera stacji dyskietek czy roszerzonego kontroler hosta do USB VIA jest taki oto komunikat:

Dołączona grafika Dołączona grafika

podejrzewam że posypał się Chipset do płyty głównej VIA a że mam sterowniki które dostałem przy zakupie komputera to takie pytanie który sterownik Chipsetu wybrać:

Dołączona grafika

oczywiście odinstaluje obecne sterowniki do płyty głównej i chipsetu i zainstaluje ponownie ale nie wiem które wybrać (oczywiście przeczyszcze rejestr ze starych sterowników, pobiorę nowsze sterowniki od producenta ze strony producenta i to wszystko zrobię ale proszę odpowiedzieć na powyżej postawione pytanie). Aha a tak wygląda jak wchodzę w Połączenia seciowe jak to naprawić aby było tylko jedne połączenie sieciowe..?

Dołączona grafika

Oczywiście sprawdzę czy nie mam wirusów, robaków ani wszelkiego złośliwego oprogramowania w systemie

Proszę o odpowiedzi na powyżej postawione pytania. Z góry dziękuje za pomoc.

Specyfikacja sprzętu:

Płyta główna: ASUS P5VD2-VM/S P4M900 SATA2 LAN RAID VGA uATX
Procesor: Intel Dual Core E2160 1,80GHz/800MHz 1MB LGA BOX
Karta Grafiki: ATI Radeon HD 4550
Karta Seciowa: Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
RAM: 2GB (2x1024 - Samsung)
HDD: Samsung HD250HJ 250GB 8MB SATA2
Zasilacz: ATX-Fortron 300PNF ATX12V 300W PFC
Napęd: DVD LG GH20NS10
BIOS: Award (05/11/07)

Jeszcze raz proszę o odpowiedzi na postawione pytania:

1. Który sterownik do chipsetu płyty głównej wybrać (zrzut ekranu powyżej)
2. Jak z Połączenie lokalne 2 zrobić Połączenie lokalne (zrzut ekranu powyżej)
3. Jak naprawić sterowniki w Menadzerze Urządzeń (zrzut ekranu też powyżej)

Dziękuje i pozdrawiam.
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 24 styczeń 2014 - 23:45

- Roszerzony kontroler hosta do USB VIA
- Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy

Zainstaluj sterowniki do chipsetu (nic nie usuwaj!), jeden i drugi z tego folderu, uruchom ponownie komputer.
Jeśli nie pomoże to przez Menedżer urządzeń usuń wszystkie te wykrzykniki i uruchom ponownie komputer.
Po uruchomieniu najlepiej jakbyś był od razu połączony z siecią, system sam wyszuka sobie sterownik, nic nie rób.

- Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC #2 (#2 - nie wiedzieć czemu wygląda jagbym miał dwa połączenia internetowe)

Miałeś pewnie jeden sterownik zainstalowany do karty, zainstalowałeś kolejny i powstała taka nazwa.
A przed instalacją nowych sterowników stare się zawsze odinstalowuje.

- Standardowy kontroler stacji dyskietek

Przez Menedżer urządzeń usuń sterownik i uruchom ponownie komputer.
Po uruchomieniu nic nie rób, mniej połączenie z internetem.
  • 1

#3 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 25 styczeń 2014 - 22:02

Witam przeskanowałem system i wykryło sporo syfu w Windowsie. Dzięki za odpowiedzi Kamillo zrobie tak jak opisałeś tylko w wolnej chwili, ponieważ nie mam teraz czasu. Mam jeszcze pytanie do ciebie i do innych użytkowników forum, otóż pisałeś że:

Miałeś pewnie jeden sterownik zainstalowany do karty, zainstalowałeś kolejny i powstała taka nazwa.
A przed instalacją nowych sterowników stare się zawsze odinstalowuje.

Otóż jestem pewien że miałem jeden sterownik do karty sieciowej i było jedno Połączenie Lokalne (sterowniki do karty sieciowej instaluje z płyty ze sterownikami które dostałem przy zakupie komputera, nie jest podpisany cyfrowo ale wiem który to jest sterownik) (podejrzewam że syf wykryty w systemie coś namieszał). Nie zrozum mne źle i nie obraż się na mnie o tą wypowiedź dobra.

Jak przywrócić jedno Połączenie Lokalne (pisze też do Kamillo dzięki)

Odezwe się po wykonaniu opisanych tutaj porad. Na razie.
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 26 styczeń 2014 - 00:23

Jak przywrócić jedno Połączenie Lokalne (pisze też do Kamillo dzięki)

Usuń sterownik i zainstaluj ponownie. Usuń połączenie i utwórz na nowo.

Tym przeskanuj: Poradnik: Skanowanie systemu programem Malwarebytes Anti-Malware Free
A jak coś wykryło to pokaż co to jest - raport. Po drugie wątpię, żeby ktoś nie miał co robić i wymyślił wirusa do zamiany nazwy połączenia.
Po trzecie ta nazwa #2 nie oznacza, że masz dwa połączenia.

• 1

#5 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 18:38

Otóż posiedziałem trochę przy tym, zająłem się na początku: Roszerzony kontroler hosta do USB VIA, Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy, oraz Standardowy kontroler stacji dyskietek

1. Zainstalowałem sterowniki do chipsetu jeden i drugi z tego folderu i uruchomiłem ponownie komputer. (nic to nie dało wykrzykniki w Menadźerze urządzeń jak były ta są nadal)

2. Z Menedżerze urządzeń usunąłem wszystkie wykrzykniki i uruchomiłem ponownie komputer. (system je ponownie wykrył w pasku powiadomień ale tak szybko że nie zdążyłem połączyć się z internetem) (pisało w komunikacie: znaleziono nowy sprzęt Roszerzony kontroler hosta do USB VIA, Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy, Standardowy kontroler stacji dyskietek itp. Nie wyskoczył żaden komunikat że Roszerzony kontroler hosta do USB VIA, Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy, czy Standardowy kontroler stacji dyskietek został zainstalowany nieprawidłowo i może nie działać poprawnie, w wielcej uciesze patrze w Menadżer urządzeń a tu znowu żółte wykrzykniki i nadal to samo)

3. Po połączeniu z internetem w Menadżerze urządzeń przy wykrzyknikach Roszerzony kontroler hosta do USB VIA, Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy, czy Standardowy kontroler stacji dyskietek kliknąłem opcje aktualizuj sterownik, w kreatorze aktualizacji sprzętu kliknąłem znajdz sterownik przy połączeniu z netem, tak tylko tym razem (ale nic nie znalazł i tak po kolei leciałem przy każdym wykrzykniku).

4. Próbowałem też przywrócić system z przed dnia awari (awaria po którym takie coś się zrobiło było 24 stycznia) a ja miałem punkt kontrolny przywracania systemu utworzony 23 stycznia (niestety nie udało mi się przywrócić systemu do wcześniejszego stanu, chyba mam już nowy syf w systemie. Przeskanuje go programem Malwarebytes Anti-Malware Free tak jak polecacie a raport ze skanowania wrzuce tutaj na forum)

Aha mam taki pomysł a może by odinstalować sterowniki do płyty głównej a potem chipsetu (bo czytałem kiedyś na necie iż w to takiej kolejności po postawieniu systemu od nowa powinno się instalować sterowniki to znaczy najpierw płyta główna potem chipset następnie grafika, sieciowka, dzwiękowa itp.) (Czytałem też w necie iż za USB odpowiadają prawdopodobnie sterowniki do płyty głównej, chociarz w XP USB 2.0 pochodzi od Microsoftu, ale tego nie jestem pewien tylko na necie tak wyczytałem)

Połączeniem lokalnym i kartą sieciową zajmię się póżniej. Spróbuje też coś pogrzebać w necie, może też ktoś miał podobny problem

Na razie to tyle. Proszę o dalsze odpowiedzi i pomoc. Cześć
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 23:11

Poszukaj sterowników przez ID urządzenia: Poradnik: Jak zidentyfikować urządzenie, do którego chcemy zainstalować sterownik
Aktualizacja sterowników przez Menedżer urządzeń to strata czasu.
Jeśli masz jakieś dalsze punkty to spróbuj przywrócić system np. 21 styczeń.
Chipset to są sterowniki do płyty głównej.

• 1

#7 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 30 styczeń 2014 - 23:26

Witaj Kamillo właśnie czytałem jak i pobrałem sterowniki za pomocą tego artykułu: Jak zidentyfikować urządzenie, do którego chcemy zainstalować sterownik. Sterowniki do Roszerzony kontroler hosta do USB VIA oraz Uniwersalny kontroler hosta USB VIA Rev 5 lub nowszy pobrałem, zainstalowałem i uruchomiłem ponownie komputer, ale nic to nie dało w Menadzerze urządzeń nadal są żółte wykrzykniki. Dlatego mam do ciebie taką ogromną prośbę, mógłbyś za mnie wyszukać sterowniki (co strona ze sterownikami to pobieram inny sterownik, tylko nazwa ID Hardware w opisie się znajduje na stronie i jest podkreślona to znaczy występuje jako jedan z wielu ID Hardware do tego urządzenia). Poniżej podaje screeny:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Jakby ktoś pobrał za mnie te sterowniki i udostępnił w postaci linku w tym temacie na tym forum to byłbym wdzięczny.

(wiem że mogę zrobić to sam ale mówię że moje ID Hardware jest podkreślone i jest jednym z wielu ID Hardware na różnych stronach ze sterownikami, po za tym pobieram zupełne inne sterowniki tylko moje ID Hardware pojawia się w opisie pliku .inf po rozpakowaniu pliku rar, i na koniec jak instaluje i uruchamiam ponownie komputer to i tak jest d*** ponieważ są nadal żółte wykrzykniki przy nazwach)

aha jeszcze jedna sprawa, podejrzewam że to może mieć związek z Windowsem XP, ponieważ próbowałem przywrócić system z różnych dni ale to i nic nie dało. Nie wiem jakim cudem miałem utworzone punkty przywracania z całego tygodnia (mogłem cafnąć system z przed tygodnia) teraz mogę cofnąć system max. z przed dwóch dni, a reszta punktów przywracania jakby... wyparowała

Kolejna rzecz to nie mogę uruchomić Windows Update w IE (zaznaczam że wszystkie inne strony działają normalnie i bez problemu). Pobrałem ręcznie SP3 i próbowałem zainstalować z dysku ale podczas kliknięcia SP3 od razu wyskakuje błąd, już nie wiem co robić.... Dlatego kolejne ważne pytanie:

Jak przywerócić domyślne lub prawidłowe ustawienia systemu (takie jak przy reinstalacji ale nie usuwając całego oprogramowania, dokumentów, sterowników itp.) Czy jest taka możliwość, czy istnieje specjalny program do tego

zaznaczam iż skanowałem system AVG, ESSET Online, Malwarebytes Anti-Malware i nic znaczącego nie znalazło załączam załącznik tak jak obiecałem. Proszę o dalsze odpowiedzi i pomoc. Dziękuje

Załączone pliki

• 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 00:02

Na twoim miejscu to bym się zastanowił nad reinstalacją systemu, pewnie nieźle masz namieszane w tym systemie.
Format partycji GParted, instalacja systemu Win XP SP3 na partycji C, instalacja wszystkich sterowników + instalacja aktualizacji z WU.

W razie co jutro poszukam już tych sterowników.
  • 1

#9 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 22:10

Dzięki daj znać jak je znajdziesz i koniecznie podaj link. Ps. naprawdę nie da się nic zrobić tylko reinstalka, nie ma jakiegoś programu do naprawy konfiguracji systemu. Przecierz wszystko mi chodzi oprócz tego co opisałem tutaj na forum...?
  • 0

#10 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 31 styczeń 2014 - 22:54

Nie wiem czy na weekendzie dam radę, ale można też spróbować np. naprawić komputer z płyty systemu Windows lub zrobić instalacje nakładkową.
Oczywiście korzystając z płyty Win XP SP2, bo chyba nie masz jeszcze SP3 co też nie jest dobrym rozwiązaniem.
Spróbuj może też zainstalować w końcu to SP3 + pozostałe aktualizacje z WU, może to naprawi Ci część problemów.
  • 1

#11 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 01 luty 2014 - 08:58

Dobra spróbuje zrobić tak jak mówisz, i zainstaluje SP3 tylko mam do ciebie prośbę:

ale można też spróbować np. naprawić komputer z płyty systemu Windows lub zrobić instalacje nakładkową

mógłbyś opisać mi krok po kroku jak to się robi. Dzięki.
  • 0

#12 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 01 luty 2014 - 21:15

Masz to na gogole wystarczy poprawnie wpisać, czyli

Naprawa komputera z płyty Windows XP
Instalacja nakładkowa XP

Jeśli chodzi o same sterowniki to po prostu wpisz dany ID w google.
Jedyny minus jest taki, że jak wejdziesz w dany link to możesz pobrać program do wyszukiwania sterowników zamiast danego sterownika.
Więc jeśli widzisz, że instalujesz program to anuluj instalacje.

PCI\VEN_1106&DEV_3104&CC_0C0320
PCI\VEN_1106&DEV_3038&CC_0C0300
*PNP0700

Do tego możesz spróbować zaktualizować sterowniki np. Device Doctor, DriverEasy, DriverMax.
Spróbuj też programem DriverIdentifier, bo na ich stronie są te wszystkie sterowniki.
Tylko, że trzeba pobrać ten program lub zarejestrować się na stronie.

• 1

#13 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 03 luty 2014 - 18:33

Dzięki Kamillo jesteś wielki problem rozwiązany. Zrobiłem instalacje nakładkową systemu XP tak jak mi podałeś w linku do artykułu i wszystkie sterownika hulają, brak żółtych wykrzykników, wreście jest jedno połączenie lokalne, zniknął przedrostek #2 przy nazwie karty seciowej.

I po tym jak już zrobiłem instalacje nakładkową XP, próbuje zainstalować ręcznie pobrany SP3 i cud... uruchamia się instalator, pasek instalacji idzie dość szybko i po całej godzine mam już zainstalowanego SP3. Prawdopodobnie brak SP3 powodował błąd windows update w IE6 oraz problemy z przywracaniem systemu. Po zaktualizowaniu systemu zainstalowałem wybrane przez siebie aktualizacje o wysokim priorytecie itp. można przywrócić system z dowolnego punktu przywracania. Jeszcze raz dzięki za wszystko, ale nie chcę zamykać tematu, tylko chcę pójść dalej. Mianowicie szukając informacji o problemach USB na internecie znalazłem taki oto artykuł: LINK

Teraz druga i najważniejsza część. Wszystkie błędy dotyczące błędnych sterowników urządzenia i tego co jest ukryte, system Windows przetrzymuje w pliku INFCACHE.1

plik ten w xp znajduje się w: C:\Windows\inf\

zrobiłem wszystko tak jak jest opisane w tym artykule i po uruchomieniu ponownie komputera wszystkie sterowniki żółtymi wykrzyknikami wykrywało ponownie a sam plik INFCACHE.1 w ścieżce C:\Windows\inf\ znowu się pojawiał...? Dlaczego tak jest? (zaznaczam robiłem to przed nakładką instalacyjną XP)

W tym artykule są opisane komentarze pod spodem, a ja chciałbym ich tutaj użyć jako pytań:

1. Infcache.1 po skasuwaniu i ponownym uruchomieniu systemu wraca. DLACZEGO ? (jak zrobić aby usunąć bezpowrotnie)

2. Po wykonaniu powyższych czynosci żadne urzadzenie nie jest rozpoznawane, po przywroceniu systemu do stanu poprzedniego wrocilo do normy ale nadal nie instaluje poprawnie nowych urzadzen usb, wszystkie stare dzialaja te co wczesnij juz byly wykryte poprawnie? (jak to naprawić)

3. Ale jak plik skopiowany dodać z powrotem, tego już nie opisałeś, a u mnie jest duży problem, bo żadne urządzenia na usb nie chcą działać? (jak to rozumieć bo za bardzo nie wiem o co chodzi autorowi tego komentarza)

Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedżi
  • 0

#14 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 05 luty 2014 - 22:53

A wykonałeś to bez podłączonych urządzeń USB? Myszka?
Ten plik odpowiada za wszystkie błędne sterowniki urządzeń USB, czyli np. myszka na USB, pendrive itp.
Jak tylko podłączysz jakieś urządzenie na USB to ten plik znowu się pojawi (utworzony zostanie automatycznie nowy plik).
  • 1

#15 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 09 luty 2014 - 12:00

Cześć Kamillo

wykonałem to bez podłączonych urządzeń pod USB. Tylko jedno urządzenie miałem podłącone pod USB, ale urządzenie to nie było włączone (to jest wielofunkcyjna atramentowa drukarka model: HP Photosmart C3180).

Proszę o odpowiedzi na powyżej postawione pytanie?
  • 0

#16 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 10 luty 2014 - 12:58

Czyli mam rozumieć że aby usunąć ten plik całkowicie (INFCACHE.1) nie mogę mieć podłączonych żadnych urządzeń pod USB. Czy tak dobrze to zrozumiałem...?

Wiem że trochę cię umęcze i nie złość się na mnie Kamillo ale odpowiedż na powyżej postawione pytanie. Dzięki i zamykam temat.
  • 0

#17 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 luty 2014 - 17:22

Czyli mam rozumieć że aby usunąć ten plik całkowicie (INFCACHE.1) nie mogę mieć podłączonych żadnych urządzeń pod USB. Czy tak dobrze to zrozumiałem...?

Tak, ale po uruchomieniu systemu i podłączeniu czegoś na USB on powróci, utworzy się nowy plik.

zrobiłem wszystko tak jak jest opisane w tym artykule i po uruchomieniu ponownie komputera wszystkie sterowniki żółtymi wykrzyknikami wykrywało ponownie a sam plik INFCACHE.1 w ścieżce C:\Windows\inf\ znowu się pojawiał...? Dlaczego tak jest? (zaznaczam robiłem to przed nakładką instalacyjną XP)

Wykrywało, bo nie są to urządzenia na USB.
  • 0

#18 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 11 luty 2014 - 08:27

Tak, ale po uruchomieniu systemu i podłączeniu czegoś na USB on powróci, utworzy się nowy plik.

A powiedz mi Kamillo czy jest możliwość tak jak pisze w tym artykule a żeby skopiować ten sam plik (jako nowy) i wkleić na starą ścieżke dostepu: C:\Windows\inf\ i żeby go przy podłączaniu jakiegokolwiek urządzenia nie tworzyło ani nie podmieniało...?

Obiecuję że to już moje ostatnie pytanie i zamykam temat.
  • 0

#19 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 11 luty 2014 - 21:25

Hmm.. nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ten plik nie jest podmieniany przy każdym uruchomieniu pendrive, jest on tworzony raz po podłączeniu pendrive do USB i zapisuje Ci danych sterownik, żeby później przy kolejnym podłączeniu nie trzeba było pobierać znowu sterowników. Ani po odłączeniu pendrive nie jest usuwany, ani po podłączeniu podmieniany. Usunąć całkowicie się raczej go nie da, chyba, że nie będziesz korzystał z USB.

Jeśli chodzi o tą ścieżkę to już całkowicie nie ogarniam o co Ci chodzi... Plik w systemie XP masz w C:\Windows\inf\, a w Win7 C:\Windows\System32\Driver Store.
Jeśli chodzi Ci, żeby ten plik przenieś do C:\Windows\inf\ to nie wiem po co, zawsze możesz spróbować, ale nie wiem czy po uruchomieniu systemu i podłączeniu pendrive do USB nie utworzy się on w domyślnej lokalizacji Windows 7.

Może pytać do końca życia/świata, po to jest forum. :D
  • 0

#20 Szczepan

Szczepan
  • Użytkownicy
  • 47 postów

Napisano 12 luty 2014 - 13:48

Nie chodziło mi o to, a żeby ten plik INFCACHE.1 skopiować z lokalizacji C:\Windows\inf\ na pulpit (tak dla bezpieczeństwa) (tak jak jest opisane w artykule do ktorego podałem link). Usunąć go a potem zrestartować kompa i po ponownym uruchomieniu sprawdzić czy wykryje tym razem prawidłowo sterowniki pod USB, to wszystko.

Przepraszam i dzięki za pomoc we wszystkim, trochę namieszałem. Wszystko naprawione. Zamykam temat.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych