Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer do gier za 3800zł

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#21 Squbii

Squbii
  • Redaktorzy
  • 109 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 19:04

Jak zamierzasz podkręcać to przede wszystkim weź lepsze chłodzenie na CPU http://www.morele.ne...p105250-602806/ i budę, która zmieści ten cooler http://www.morele.ne...z9-plus-418073/ . Nie wiem po co Ci te 16GB RAM ale jak lubisz wywalać kasę w błoto to już twoja sprawa. Dysk SSD również oparty o bardzo awaryjny kontroler SandForce, ja bym go sobie darował, a najwyżej dokupił w przyszłości coś lepszego, a jak chcesz już teraz do zmień go na np. http://www.morele.ne...-128m5s-506401/

@jantomx - C100 nie jest na SANDFORCE :D - doczytaj - później się wypowiadaj w tak stanowczym tonie :) . M5S to kontrukcja przestarzała - że się tak wyrażę Twoimi słowami - ciut podkręcony kontroler względem pierwowzoru. Poza tym Plextor - poza większą ilością operacji IOPS w odczycie ma słabsze parametry odczyt / zapis w MB/S. To raz. Dwa - tym mnie rozwaliłeś :D :

I niby R9 280x zmieści się w budżecie autora z i7 4770k i 16GB RAM? Zacznij myśleć rozsądnie. A tak btw. dwie zagadki, pierwsza: na którym zestawie autor będzie miał więcej fps w grach: i5 4670k + GTX770 + 8GB czy i7 4770k + R9 280x + 16GB? Mogę zasugerować, że pierwsza odpowiedź jest poprawna bo różnica pomiędzy i5 a i7 jest na poziomie 1-3%, a różnica między 8GB a 16Gb nie ma żadnej. Za to GTX770 jest wydajniejszy od R9 280X o jakieś ~10%. A teraz zagadka nr 2: który zestaw kosztuje więcej?
Zacznij myśleć racjonalnie.

Zasmucę Cię - R9 280X i GTX770 wychodzą bardzo podobnie jeśli porównasz w grach preferujących Zielonych lub Czerwonych - można powiedzieć - jest remis w tytułach (choć tu decyduje kto w jakie gry lubi pograć i ew. jakie ma preferencje co do obozów). Obie będą dobre - trzeba przeanalizować w jakie gry się gra i wybrać tą "preferowaną w danych tytułach. Finał tej debaty.
Poza tym wypraszam sobie personalne wycieczki w stronę racjonalnego myślenia - brakuje argumentów - to zamilcz. Wskazałem na pewną powtarzalność nowe i5 = stare i7 (czy zastój jak to nazwałeś) - tak. Więc o co teraz się próbujesz bić?

No i to jest potwierdzenie tego co ja mówiłem, różnica miedzy i5 a i7 to 1-3%, a to, że i7 2-generacje wstecz, dościga i5 poprzedniej generacji to oczywiste bo rynek procesorów jest w stagnacji, ale przecież i5 2500k też prawie dościga i5 3570k, w dodatku i5 2500k ustepuje i7 2600k jedynie 2% - może powiesz nam ile więcej osiągnie fps, 0.1? To jest twoim zdaniem warte dopłaty 400zł? Przeciez i7 to nie są procesory skierowane do gier, tylko do profesjonalnych zastosowań. Już pomijam fakt, że to wróżenie z fusów, nie wiem skąd masz dane, że skok wydajnościowy następnej generacji będzie równie niski jak przez ostatnie 2 lata.

Dam Ci podpowiedź ;) - poczytaj w necie ciut - Haswell Refresh (mówi Ci to coś ;) ?). I na tym zakończmy bo widzę mówimy o tym samy, ale w odwrotną stronę to wykorzystując. Kwitując to napiszę - jest kasa - jest opcja. EOT.

To jest szczyt absurdu. Po 1. nikomu nic nie zabraniam, ja tylko doradzam bo o to autor prosił. Po 2. wytłumacz mi sens kupowania obecnie 16GB RAM? Podaj mi grę, konkretny przykład, która z takiej ilości korzysta. Większości gier wystarcza 4GB, po co wiec autor ma wywalać kasę na coś czego nie potrzebuje, zamiast kupić lepszą kartę graficzną która przyniesie o wiele większe profity? Wytłumacz mi jaki ma to sens, bo kompletnie twojego rozumowania nie pojmuje. A jak już odbiegamy w przyszłość, czy nie uważasz, że lepiej jest teraz kupić 8GB RAM i ewentualnie za parę lat (o ile w ogóle będzie to konieczne) dokupić do tego 4GB lub 8GB? Bo tak naprawdę 8GB to dwa razy więcej niż 4GB, więc najprawdopodobniej zanim ta ilość będzie potrzebna autor już będzie wymieniał całą platformę z pamięcią włącznie.

Myślę, że wyjaśniłem Ci już dosyć jasno sytuację z 8GB i 16GB RAM - podkreślę jeszcze raz - starcza Ci 4GB RAM - super - good 4 U :) . Rynek idzie do przodu i niestety optymalizacja leży - durna przeglądarka potrafi wciągnąć nosem 2,5GB jak masz sporo zakładek z flashem na pokładzie odpalonych (tak, tak - zaraz powiesz a po co komu tyle zakładek na raz - no cóż w pracy na raz mam odpalonych po 20-30 zakładek i czasami mój dodatkowy ekran przy lapku jest za mały, żeby to jakoś sensownie ogarnąć). I na prawdę kończąc ten temat, bo już mnie nudzisz w swoim uporze minimalisty - jak jest kasa i jest chęć to dlaczego nie? Przynajmniej jeśli jakiś debil / deweloper wpadnie na pomysł gry z min. 16GB RAM to Autor nie będzie leciał do sklepu jak Ty żeby móc ją odpalićna swoim kompie :) . Jeśli wydadzą patch to super, a jak nie :D ?? EOT

I na koniec zasilacz - ulubiony mój temat ze wszystkich for internetowych. Polecam, bo to kontrukcja sprawdzona i z zasadniczą różnicą konstrukcyjną - linia 12V. Oczywiście są również SilentiumPC z 80+ Bronze i odpinanymi kablami, ale co z tego? Ile są na rynku? Ile z nich już jest po jakimś konkretnym czasie używania i obciążeń? No właśnie - kontrukcji nie ocenia się po tym, że jest nowa i bazuje na innym modelu (słowo klucz - bazuje), ale po jej bezawaryjności, a tej nie opisze Ci producent tylko czas i Użytkownicy. EOT dla mnie w tym przypadku również.

Ad Autor (sry za takie wywody z Kolegą):
Tak jak na początku pisałem - Chłodzenie do OC może być za słabe. Tu musisz rozważyć coś mocniejszego, co padało w wątku lub w podobnych na naszym Forum. Poza tym (pomijam budę, bo to jak pisałem kwestia gustu i ew. możliwości pomieszczenia wybranych przez siebie elementów) zestaw jaki podałeś jest ok :) .

Pozdro
  • 0

#22 jantomx

jantomx

Jar Jar

• Redaktorzy
  • 2069 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 19:49

@jantomx - C100 nie jest na SANDFORCE :D - doczytaj - później się wypowiadaj w tak stanowczym tonie :) . M5S to kontrukcja przestarzała - że się tak wyrażę Twoimi słowami - ciut podkręcony kontroler względem pierwowzoru. Poza tym Plextor - poza większą ilością operacji IOPS w odczycie ma słabsze parametry odczyt / zapis w MB/S.

Faktycznie, masz racje. Zasugrowałem się innym SSD od GoodRama.

Zasmucę Cię - R9 280X i GTX770 wychodzą bardzo podobnie jeśli porównasz w grach preferujących Zielonych lub Czerwonych - można rzecz - jest remis w tytułach (choć tu decyduje kto w jakie gry lubi pograć i ew. jakie ma preferencje co do obozów). Poza tym wypraszam sobie personalne wycieczki w stronę racjonalnego myślenia - brakuje argumentów - to zamilcz. Wskazałem na pewną powtarzalność nowe i5 = stare i7 (czy zastój jak to nazwałeś) - tak. Więc o co teraz się próbujesz bić?

Posłuże się testem http://tpucdn.com/re...erfrel_1600.gif widzimy, że GTX770 jest wydajniejszy od R9 280x o jakieś ~7%. No i dostępność R9 280x jest bardzo mała, a cena względem GTX770 niewiele niższa.

Myślę, że wyjaśniłem Ci już dosyć jasno sytuację z 8GB i 16GB RAM - podkreślę jeszcze raz - starcza Ci 4GB RAM - super - good 4 U :) . Rynek idzie do przodu i niestety optymalizacja leży - durna przeglądarka potrafi wciągnąć nosem 2,5GB jak masz sporo zakładek z flashem na pokładzie odpalonych (tak, tak - zaraz powiesz a po co komu tyle zakładek na raz - no cóż w pracy na raz mam odpalonych po 20-30 zakładek i czasami mój dodatkowy ekran przy lapku jest za mały, żeby to jakoś sensownie ogarnąć). I na prawdę kończąc ten temat, bo już mnie nudzisz w swoim uporze minimalisty - jak jest kasa i jest chęć to dlaczego nie? Przynajmniej jeśli jakiś debil / deweloper wpadnie na pomysł gry z min. 16GB RAM to Autor nie będzie leciał do sklepu jak Ty żeby móc ją odpalićna swoim kompie :) . Jeśli wydadzą patch to super, a jak nie :D ?? EOT

To już snujesz jakieś konfabulacje, niemające kompletnie odzwierciedlenia w żeczywistości. Prosiłem o konkretny przykład sytuacji, która wymaga więcej niż 8GB RAM, podałeś przykład z wykorzystaniem 2.5GB RAM. I naprawdę żadko która gra korzysta z więcej niż 4GB RAM, więc dlaczego nagle mialy by one wykorzystywać ponad 8GB? Przez tyle lat, trudno było dobić do 4GB a tu nagle trzeba by było dwa razy tyle? Zresztą (co już pisę po raz setny) JAK JAKIMŚ CUDEM BĘDZIE BRAKOWAŁO RAM TO CO TO ZA PROBLEM PÓŹNIEJ DOŁORZYĆ KOLEJNĄ KOŚĆ?

Przykład z blokowaniem przed odpaleniem gier przez dweloperów, jeżeli się nie ma 16GB RAM to jest tak śmieszny przykład, że głupszego wymyśleć nie mogłeś. Raz Infinity Ward odwaliło taką głupotę, którą naprawili w pare dni, świetny powód żeby wywalić kasę w błoto. Może auto powinien wziąc dysk 3TB (najlepiej dwa) no bo gry coraz więcej ważą...

I na koniec zasilacz - ulubiony mój temat ze wszystkich for internetowych. Polecam, bo to kontrukcja sprawdzona i z zasadniczą różnicą konstrukcyjną - linia 12V. Oczywiście są również SilentiumPC z 80+ Bronze i odpinanymi kablami, ale co z tego? Ile są na rynku? Ile z nich już jest po jakimś konkretnym czasie używania i obciążeń? No właśnie - kontrukcji nie ocenia się po tym, że jest nowa i bazuje na innym modelu (słowo klucz - bazuje), ale po jej bezawaryjności, a tej nie opisze Ci producent tylko czas i Użytkownicy.

No to widzę, że dla ciebie wszystkie zasilcze z certyfikatem 80+ BRONZE to to samo. Może niech autor kupi Modecom Green Energy. Ten XFX to nic innego jak przestarzały Seasonic M12II, pod względem komponentów znacznie odbiega od CM G550M, nie widze sensu sie w niego pakować.
  • 0
Zapraszam na bloga - http://jantomx-blog.pl/.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych