Jump to content

Photo

Brak lub uszkodzenie pliku isapnp.sys

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 dominik050

dominik050
  • Użytkownicy
  • 1 posts

Posted 07 October 2013 - 16:42

Witam. Mam problem. Kaspersky virus removal tool wykrył wirusa i wykonał leczenie, zresetował komputer. Po chwili pojawił się komunikat, że plik isapnp.sys został uszkodzony lub go nie ma i potrzebna jest płyta startowa, ale jej nie mam (zgubiłem dawno temu) nie wiem czy można pobrać plik ? Nie wiem co robić ?

PS: System Windows XP Professional
  • 0

#2 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 07 October 2013 - 22:30

Spróbuj uruchomić tryb awaryjny i przywracanie systemu: Poradnik: Przywracanie systemu Windows XP/Vista/7
Jeśli tryb awaryjny nie działa to trzymaj klawisz F8 na ekranie POST i sprawdź czy będzie opcja "Napraw Komputer"
Jeśli będzie to uruchom i tam będziesz miał "Przywracanie systemu" lub inną opcję "Ostatnia dobra konfiguracja"

Jeśli system się uruchomi po tych czynnościach to w trybie awaryjnym zrób skanowanie: Poradnik: Skanowanie systemu programem Malwarebytes Anti-Malware Free
Usuń wszystko co znajdzie program i przeprowadź jeszcze raz skan w trybie normalnym.
Daj raporty ze skanu na forum.

Jeśli nie będzie się dało nic zrobić to raczej płyta z system będzie potrzebna.
A jak już będziesz miał płytę to przeczytaj to > KLIK
  • 0

#3 H2o

H2o
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 08 October 2013 - 18:36

Aby rozwiązać ten problem, należy przywrócić brakujący lub uszkodzony plik Ntfs.sys. W tym celu wykonaj następujące czynności:
Uruchom komputer z dyskiem CD z systemem Microsoft Windows XP w stacji dysków CD-ROM.
Zostanie wyświetlona następująca opcja:
Aby naprawić istniejącą instalację systemu Windows XP przy użyciu Konsoli odzyskiwania, naciśnij klawisz R
Jeśli ta opcja zostanie wyświetlona, naciśnij klawisz R, aby ją wybrać.
W wierszu polecenia wpisz następujące polecenia, naciskając po każdym z nich klawisz ENTER:
cd \windows\system32\drivers
ren ntfs.sys ntfs.old

Uwaga: W tym kroku nazwa uszkodzonego pliku Ntfs.sys zostaje zmieniona na Ntfs.old. Jeśli plik Ntfs.sys nie zostanie znaleziony, oznacza to, że zaginął.
W wierszu polecenia wpisz następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
copy cd:\i386\ntfs.sys dysk:\windows\system32\drivers
Gdzie cd oznacza literę dysku stacji dysków CD-ROM, w której znajduje się dysk CD z systemem Windows XP, a dysk oznacza dysk, na którym jest zainstalowany system Windows XP.
Usuń dysk CD z systemem Windows XP ze stacji CD-ROM, wpisz polecenie quit, a następnie naciśnij klawisz ENTER, aby zamknąć konsolę odzyskiwania.
Ponownie uruchom system Windows XP.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users