Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wydajność w lapopie Dell Inspiron 7520, zamulanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 qqbita

qqbita
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 03 maj 2013 - 13:45

Witam,
Chciałabym prosić o pomoc.
Mój laptop DELL INSPIRON7520 (wklejam specyfikację z CPU-Z) strasznie zamula. Bardzo długo uruchamia się Windows 7 (64bit). Komputer działa tak od początku użytkowania. Nie znalazłam żadnych niepokojących procesów działających w tle. Zeskanowałam komputer: CCleaner, SPYbot, Tune Up, również defragmentowałam dysk. Zrzut z Tune HD oraz logi z HiJack i OTL również załączam poniżej. Nie mam pojęcia co jest nie tak, proszę o pomoc.

Załączone pliki

• 0

#2 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 03 maj 2013 - 14:26

Wstaw screen zakładki Health z HDtune, z widocznymi wszystkimi parametrami.
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#3 qqbita

qqbita
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 03 maj 2013 - 14:41

Załączony plik  health.jpg   111,94 KB   6 Ilość pobrań

Wstaw screen zakładki Health z HDtune, z widocznymi wszystkimi parametrami.

• 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 03 maj 2013 - 18:04

Jeśli chodzi o dysk to:

( BF ) G-sense error rate
- duże przeciążenie dysku, wstrząsy, może być spowodowane upadkiem
( C7 ) UltraDMA CRC Error Count - błędy między dyskiem, a kontrolerem
( C8 ) Write Error Rate - łączna ilość błędów zapisu podczas zapisywania sektora, pogarszanie się stanu powierzchni dysku i/lub mechanicznego podsystemu

Na początek sprawdziłbym błędy między dyskiem, a kontrolerem, może mieć to wpływ na wydajność. Czyli zobaczyć jak masz podłączony ten dysk.
W laptopach rzadko są umieszczane taśmy, a z tego co patrzyłem to w twoim też nie ma. Być może masz dysk podłączony przez przejściówkę.
Sam dysk ma już sporo przepracowanych godzin, ogólnie to właśnie stawiłbym na niego.

Ale jak chcesz możesz jeszcze wykonać to:

1. Odinstalowanie niepotrzebny programów, dodatków z dysku.
Zwróć uwagę na "Toolbary" jak i skanery antywirusowe instalowane przypadkiem przez inne programy.
2. Aktualizacja systemu (Service Pack + Windows Update)
3. Aktualizacja programów, wtyczek, dodatków zainstalowanych na dysku
Jeśli posiadasz przeglądarkę Firefox skorzystaj z tego linku do aktualizacji wtyczek: https://www.mozilla....pl/plugincheck/
4. Aktualizacja sterowników.
5. Pełne skanowanie systemu Malwarebytes Anti-Malware Free - przed skanem wykonaj aktualizacje programu i bazy wirusów.
Jeśli program coś znajdzie usunąć. Pliki zostaną przeniesione do kwarantanny.
Należy wejść z zakładkę "Kwarantanna" i usunąć wszystko, zgodzić się na uruchomienie systemu.
Wklej końcowy raport na forum.
6. Czyszczenie rejestru i systemu CCleaner + usunięcie niepotrzebnych programów z autostartu.
Poradnik: Czyszczenie systemu za pomocą programu CCleaner
7. Defragmentacja dysku programem Defraggler - podczas użycia wyłączyć wszystkie programy i nie używać systemu!

Jeśli nie wiesz co usunąć z dysku i jakie programy wyłączyć w autostarcie daj raporty.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych