Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tabliczka znamionowa do starej tokarki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Antan

Antan
  • Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 19 czerwca 2026 - 16:23

Cześć wszystkim, mam mały dylemat techniczny i pomyślałem, że ktoś tutaj na forum na pewno przerabiał już podobny temat. Otóż zabrałem się za odświeżanie starej, radzieckiej tokarki, którą udało mi się kupić za grosze w całkiem przyzwoitym stanie mechanicznym. Wszystko rozebrałem, wyczyściłem, silnik już pięknie chodzi, ale mam jeden duży problem wizualny. Stara tabliczka informacyjna na korpusie jest tak zmasakrowana i zardzewiała, że praktycznie nic z niej nie idzie odczytać, a chciałbym, żeby ta maszyna po odnowieniu wyglądała naprawdę porządnie i oryginalnie. Zastanawiam się, gdzie najlepiej uderzyć, żeby dorobić coś takiego na zamówienie, bo zależy mi na metalowej tabliczce, najlepiej z aluminium albo mosiądzu, żeby to przetrwało kolejne trzydzieści lat w warsztacie. Szukałem trochę w sieci i natrafiłem na zakład, który robi takie tabliczki znamionowe techniką trawienia w metalu, i to nawet od jednej sztuki, co przy moim projekcie jest kluczowe, bo hurtu przecież nie potrzebuję. Czy ktoś z was korzystał może z ich usług i zamawiał u nich pojedyncze rzeczy według własnego pomysłu? Chodzi mi głównie o to, jak to wychodzi cenowo przy jednej sztuce i czy pomagają jakoś ogarnąć projekt graficzny, jeśli mam tylko stare, niewyraźne zdjęcie tej tabliczki. Będę wdzięczny za wszelkie opinie i ewentualne podpowiedzi, na co zwrócić uwagę przy zamawianiu.

Użytkownik Antan edytował ten post 19 czerwca 2026 - 16:23

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych