Skocz do zawartości

Zdjęcie

Komputer sie nie włącza na płycie świeci sie czerwona dioda

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 CarlsBerg

CarlsBerg
  • Użytkownicy
  • 55 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 12:51

Witam posiadam problem z moim pc otorz wlozylem inna karte graficzna i od tamtej pory zaczel sie moje problemy z pc.
Po wlozeniu karty komputer ladowal sie lecz nie ladowal windowsa (windows xp professional) zamiast tego byl czarny obraz a po paru sekundach sie resetował.
Wozylem rowniez inny zasilacz o 100W wiekszy od starego i juz niewiem czego to wina czy grafiki czy zasilacza.
Teraz jest tak ze jak włączam pc to slychac jak laduje sie dysk itd lecz na płycie glownej pali sie czerwona i zielona dioda ;P
probowalem resetowac bios przepinac ram zostawiac tylko jedna kosc ram,przepinac grafike pod inny komp i dziala zasilacz tez,czyscilem sloty od grafiki itd. no juz niewiem co jeszcze moge zrobic.Co wogole oznacza ta czerwona dioda czego to wina?od czego sie ona pali.
Moj sprzet to:jednorzeniowy procesor 2.5GHZ (Celeron),grafika to radeon 9550,zasilacz 400W IBOX,płyta to abit is7,bios award phoenix,ram DDR1 1.5GB (400MHZ)
dalsze info chyba sa zbedne.
Mam przypuszczenia ze to płyta jest wadliwa bo nie slychac pisku przy zalaczaniu plyty jak zwykle,ale na 2 kompie tez mam taki problem ale on astapil gdy zrobilem reset i od tamtej pory sie juz nie włączył.
  • 0

#2 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 05 listopad 2012 - 14:18

Czerwona- płyta ma zasilanie, zielona - płyta pracuje.
Spróbuj wywalić wszystko z obudowy, podłączyć i odpalić.
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#3 CarlsBerg

CarlsBerg
  • Użytkownicy
  • 55 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 17:22

dobra rada.
Gdy wyjolem wszystko podpiolem jedynie zasilacz pod plyte to jak zalaczam to pali sie ziolona i na chwile czerwona a potem zostaje sama zielona i komp sie wylacza.
  • 0

#4 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 17:40

Płyta główna(z prockiem) poza obudową i podłączony zasilacz ? bez pamięci i grafiki ?
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#5 CarlsBerg

CarlsBerg
  • Użytkownicy
  • 55 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 18:53

znaczy plyta jest w obudowie.
bez grafiki , ramu itd.
Teraz ppali sie ciagle zielona i czerwona tak jak wczesniej i niewiem co robic.
  • 0

#6 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 18:58

Wyjmij płytę też.
  • 0

#7 CarlsBerg

CarlsBerg
  • Użytkownicy
  • 55 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 19:26

ale co to za roznica czy jest w obudowie czy poza nia przecierz ona i tak musi byc w obudowie no bo jak inaczej
Kurde obawiam sie ze plyta walnela bo wlaczylem z ramami i bez nich i zadnegu pisku nic ani nie slychac dzwieku zalanczania plyty.
Na drugim komputerze tez mam ten problem ale tam nie moge wymienic plyty bo to jest nowy komputer.
przy formacie sciol mi sie komp zrobilem reset i od tamtego czasu juz nie lapie monitora.
  • 0

#8 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 19:50

Znalazłem na zagranicznym forum informację żeby wyjąć płytę(tę samą) bo może być zwarcie. Autorowi tamtego tematu to pomogło.
  • 0

#9 CarlsBerg

CarlsBerg
  • Użytkownicy
  • 55 postów

Napisano 05 listopad 2012 - 20:15

dobrze wyjme plyte.
Mam pytanko czy w kazdej plycie przy zalaczaniu jest jakis dźwiek ? bo ja jak wlaczam komputer to czy z ram czy bez ram jest tak samo jakby wogole tego nie czytalo monitora nadal nie czyta.Martwie sie poniewaz to sie stalo jak zrobilem reset.
Co radzisz w tej sytuacji zrobic.Przypusczasz moze czego to jest wina ?
  • 0

#10 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów

Napisano 06 listopad 2012 - 10:58

Nie w kazdej, w Twojej powinien byc.
W jaki sposob resetowales BIOS? (co z zasilaniem?)

Obstawiam wlasnie plyte glowna.
  • 0

#11 CarlsBerg

CarlsBerg
  • Użytkownicy
  • 55 postów

Napisano 06 listopad 2012 - 16:20

bios resetowalem po przez wyjecie bateri i clear cmos czyli zworka.
Ale na drugim komputerze tez mam ten problem i tam biosu nie resetowałem.
Wogole zrobilem tylko reset i takie cos sie porobilo.
Jesli chodzi o zasilanie to na pierwszym komputerze mam zasilacz 400W lecz ja go sobie wymienialem tak jak karte graficzna bo zasilacz o 100W wiekszy a karta sadzilem ze lepsza.
Drugi komp sam z po resecie sie tak posypał nic nie wymieniałem a ni nic.
Niewiem cz to kwestia przypadku czy spalila sie sama z siebie.
Wogóle nie mam pojecia od czego to padło.
Na drugim komputerze jest gorszy problem bo tam sa nowe czesci
  • 0

#12 CarlsBerg

CarlsBerg
  • Użytkownicy
  • 55 postów

Napisano 07 listopad 2012 - 14:57

wyjolem cala plyte i jest ten sam problem.
Czyli co to plyty wina? Ale od czego sie mogla spalic ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych