Skocz do zawartości

Zdjęcie

Okulary strzeleckie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 montes

montes
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano dziś, 13:26

Mam wadę wzroku i noszę okulary korekcyjne na co dzień. Jak to pogodzić z okularami strzeleckimi bo nie chcę strzelać w zwykłych okularach korekcyjnych które nie mają ochrony balistycznej ale też nie mogę strzelać bez korekcji. Jakie są opcje?

• 0

#2 rezmere

rezmere
  • Użytkownicy
  • 12 postów

Napisano dziś, 14:20

Sam mam ten problem od lat i jest kilka rozwiązań zależnie od budżetu i preferencji. Najprostsze to okulary strzeleckie z wymiennym klipsem korekcyjnym który montuje się pod soczewką ochronną, klips robi się u optyka na podstawie recepty i jest to stosunkowo tanie rozwiązanie. Drugie rozwiązanie to soczewki kontaktowe w połączeniu ze standardowymi okularami strzeleckimi co dla wielu strzelców jest najwygodniejszą opcją szczególnie przy dynamicznym strzelaniu gdzie okulary mogą się przesuwać. Trzecia opcja to okulary strzeleckie z soczewkami korekcyjnymi robionymi na zamówienie u optyka który specjalizuje się w okularach sportowych, to najdroższe ale najkomfortowniejsze rozwiązanie. Przy strzelaniu z karabinu dochodzi jeszcze kwestia dominującego oka i odległości od celownika co optyk musi uwzględnić przy korekcji. Na https://lowiczanin.i...f2zFWA7YUIUe8iy jest omówienie różnych aspektów wyboru i warto to przejrzeć.

Użytkownik rezmere edytował ten post dziś, 14:20

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych