Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem, ale nie wiadomo jaki?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 11 wrzesień 2012 - 21:01

Dzień dobry wszystkim ; )

Chciałbym prosić użytkowników tego forum o małą/dużą (w zależności jaka będzie potrzebna) pomoc. Mianowicie wyczerpały mi się pomysły jak zrobić - by internet śmigał.
To ja może opiszę całą sytuacje - skąd mam ten cały internet.

Mieszkam na wsi, ale to już takiej totalnej - nie dochodzą do mnie kable telefoniczne (rodzice nie pomyśleli gdy budowali dom by pociągnąć je. Wtedy jeszcze nie myśleli by było to potrzebne.) Dlatego kilka - coś koło 8 lat zachciało się nam mieć internet. I był problem. Nie było jak to zrobić. Dlatego pan informatyk wpadł na pomysł, by pobierać ten internet od kogoś, przez 2 anteny yagi. Było coś w stylu:
Kabel telefoniczny --> router --> tuba --> tuba na moim domu --> podłączona kablem do mojego komputera.
I wszystko działało przez parę lat, następnie dokupiliśmy jeszcze router u mnie. Tak więc teraz jest tak:
kabel telefoniczny --> router --> tuba --> tuba na moim domu --> router --> komputer i laptop.
Wszystko było w porządku do lipca tego roku. Coś się nagle spieprzyło. Piorun pierdzielnął w kabel we wsi/dom mojego "dostawcy" internetu, i spalił się mu router. Dlatego też dałem mu mój router. Sprawa prezentowała się tak:
Kabel telefoniczny --> netia spot --> router --> tuba na dachu "dostawcy" --> tuba u mnie --> karta sieciowa w moim komputerze. I tu zaczęło coś szwankować, zaczął być słaby sygnał. Jako iż tuba przesyła ten swój strumień energii przez lasek, myśleliśmy że to to było problemem. Po ścięciu paru drzewlasku - okazało się że - było - poprawiła się siła sygnału. Ale tylko na jakiś czas.
Nie tak dawno temu (3 tygodnie?) postanowiliśmy kupić router by laptop też miał internet. I tu się zaczął kolejny problem. Internet jakby zanika, czasami strony śmigają, a czasami przez minute jest, drugą minute nie ma. Czasami leci 100 kb/s (mam 6mb internet z Netii) a czasami normalnie. Czasami strony odtwarza normalnie (tak jak teraz), ale gdy chce grać w coś przez internet mam lagi chociaż ping mały. Chciałem to naprawić, dlatego postanowiłem wymienić tubę(antenę) - tą którą mam na dachu. Poprawa niby jest, szybciej sie strony ładują, już nie ma takich przestojów, ale znów - ciągle jakby się rozłączał i podłączał, lagi strasznie duże, strony też czasami się nie włączają.

I teraz pytanie gdzie leży problem? Ja już kompletnie nie mam pojęcia. Tutaj podam jak to się wszystko prezentuje w tej chwili:
kabel telefoniczny --> router Tp Link TD-W8960N --> antena yagi 2.4 ghz 12 DBI --> antena yagi 2.4 ghz 16 DBI --> router airlive G-duo --> komputery.

Byście zrozumieli - tuba = antena yagi.

Proszę o pomoc, i dzięki za to że spróbujecie to wszystko co tu napisałem przeczytać. Liczę na to że uda nam się rozwiązać ten problem ; )
  • 0

#2 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 12 wrzesień 2012 - 11:28

Ja bym zaczął od sprawdzenia, czy anteny są dobrze ustawione oraz od tego, czy kable są całe - u Ciebie jak i u Twojego "dostawcy" internetu. Jeśli to jest OK, to może by spróbować podmienić routery Twój z drugim gościem. No ale w sumie podstawowe pytanie, czy u Twojego "dostawcy" Internet działa dobrze?

EDIT: Ewentualnie puść pinga w konsoli: "www.google.pl -t" zobacz co się będzie działo.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#3 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 12 wrzesień 2012 - 13:42

poziom sygnału zależy od:
- mocy wyjściowej nadajnika (sprawdź czy da się konfigurować i ustaw max)
- strat na połączeniu nadajnik-antena (czasami wystarczy dokręcić złącza, czasami trzeba wymienić przetarty kabel, itd.)
- strat w kanale fizycznym (środowisko - sam pisałeś, że przycięcie drzewek pomogło) + ukierunkowanie anten - zwykle im większy zysk tym wymagane precyzyjniejsze ustawienie (czasami okazuje się, że fizyczna oś anteny niekoniecznie pokrywa się z główną wiązką promieniowania - to nie NASA, dokładność wykonania anten bywa różna)
- sygnałów niepożądanych w kanale fizycznym (może ktoś inny korzysta z wi-fi i nakładających się kanałów) - może warto się przestawić na inny wycinek pasma
- strat na połączeniu odbiornik -antena - jak wyżej
- czułości odbiornika (praktycznie bez możliwości wpływu)
i to działa w obie strony.
sprawdziłbym połączenia (złącza), konfigurację routerów, ustawienie anten (monitorując np. poziomy sygnałów), i środowiska (u siebie i twojego dostawcy) - czy, które, kto i z jakim poziomem zajmuje częstotliwości - to najlepiej przez dłuższy czas - zawartość pasma może się radykalnie zmieniać (rano pustka, wieczorem - tłok).
pooglądałbym też logi u twojego dostawcy - może pasmo nie dzieli się na was dwóch tylko na was i 18 innych użytkowników ;)
  • 0

#4 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 12 wrzesień 2012 - 14:01

Przez większość czasu wszystko było okej, normalny ms itd. Tak przez 1 minute, potem się zdażyło raz "upłynął limit czasu żądania" i znów wszystko okej. Wszystko w tym stylu jest.

A co do kabli - kable są chyba całe. Niby mógłbym wymienić jeszcze tubę mojego "dostawcy" ale po co jeśli to nie to? Skoro wysyła sygnał jest wszystko okej.

Nie mam pojęcia co to może być. Teraz np. wszystko jak widać gra, ale może się okazać że znów się coś spierdzieli.
  • 0

#5 Leksy

Leksy
  • Użytkownicy
  • 46 postów

Napisano 12 wrzesień 2012 - 18:22

Może nie tylko router uległ zniszczeniu. Może tuba dostawcy jest też niesprawna w pełni. Dziwne. :fack-off:
  • 0

#6 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 12 wrzesień 2012 - 19:53

Zgodziłbym się gdyby nie jedna rzecz. Gdy tamten router się spalił, to po wymianie (i przy okazji ścięciu drzew) wszystko działało tak jak powinno. I tak jak w czasie gdy pisałem ostatniego posta działało znośnie, tak teraz - jest do dupy... Przerywa, nie mogę nawet streama żadnego oglądać, szkoda gadać.

Najgorsze jest to, że to wszystko się tak "z dupy" bierze, bez żadnej wyraźnej przyczyny, nie mogę stwierdzić co jest problemem. Może jakieś złe ustawienia routera?

hm, i jeszcze jedno - przez "dostawcę" ja rozumiem osobę prywatną, która udostępnia mi ten cały sygnał.
  • 0

#7 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 13 wrzesień 2012 - 00:29

A może Twój "dostawca" Ci neta zamula? Wziąłeś to pod uwagę?
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#8 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 13 wrzesień 2012 - 14:46

Chrzestny? ;< nie sądzę. Chyba że robi to jakoś nieświadomie.
  • 0

#9 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 13 wrzesień 2012 - 16:53

Jakby Ci się na próbę udało podmienić antenę u chrzestnego, to byśmy przynajmniej anteny wykluczyli.
  • 0

Duath

#10 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 16 wrzesień 2012 - 07:41

Nie mam pojęcia co się stało, ale od 2 dni wszystko działa tak jak należy (no prawie), a nic nie naprawiałem/zmieniałem itp. Po prostu nie wiem. Jedyne problemy zdarzają się coś koło godziny 18 - do 21? A potem wszystko śmiga.
Dziwne to cholerstwo.
  • 0

#11 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 16 wrzesień 2012 - 09:54

A to możliwe, że z połączeniem między Tobą a chrzestnym jest OK, zaś sam ISP - Netia daje ciała i nie wyrabia centrala w Twojej okolicy w tych godzinach.
  • 0

Duath

#12 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 16 wrzesień 2012 - 16:33

pomiędzy 18-21 ktoś lokalnie intensywnie używa własnego routera na kolizyjnych kanałach?
jeżeli problem problem występuje w godzinach... to w tym czasie trzeba diagnozować. nadal sugeruję przegląd 2.4.
i jeszcze - w tych godzinach masz problem tylko ty, czy chrzestny też? jeżeli on nie - provider jest raczej niewinny.
a może nie macie ustawionego zarządzania pasmem? a pomiędzy 18-21 u chrzestnego startuje klient torrentów i otwiera się z 500 sesji i do podziału nie zostaje nic? ;)
18-21 - problem sprzętowy raczej to wyklucza - zostaje reszta.
  • 0

#13 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 16 wrzesień 2012 - 18:28

Channel: 7
Mode: 11 bgn
Bandwidth: 20/40 MHz
Control Sideband: Lower
Fragmentation Threshold: 2346
RTS Threshold: 2347
DTIM Interval: 1
Beacon Interval: 100
Transmit Power: 100 %
WMM(Wi-Fi Multimedia): Enabled.

Może tu jest coś źle? Kanał zmieniony, ale może coś jeszcze jest źle ustawione (to są ustawienia z routera chrzestnego).

A może jakiegoś wirusa mam albo coś? I jak mam zrobić przegląd 2.4?
  • 0

#14 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 17 wrzesień 2012 - 15:55

"RTS Threshold: 2347" ? oj, chyba nie
przegląd 2.4 - najzwyczajniej w świecie sprawdzasz jakie sieci widzi karta wi-fi (podłączona do tuby ;)) na których kanałach i z jakimi poziomami. na dodatek i u ciebie, i u "providera".
wystarczy, że po drodze ktoś ma postawiony routera z wi-fi i używa kanału np. 8. teoretycznie inny, ale pasma kanałów na siebie zachodzą = konflikt.
oczywiście sprawdzasz, kiedy masz problem. dodatkowo możesz popatrzeć jak są zajęte kanały (albo i nie) kiedy wszystko jest o.k. - łatwiej zidentyfikujesz źródło problemu - o ile problemem jest konflikt pomiędzy różnymi sieciami.
  • 0

#15 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 17 wrzesień 2012 - 20:05

A masz możliwość ustawienia pasma na stałe na 40 MHz?
  • 0

Duath

#16 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 17 wrzesień 2012 - 21:41

Rzucę wam może logiem pinga na google.pl w czasie gdy miałem te strasznie problemy (dzisiaj 19?)

C:\Users\Komp>ping www.google.pl -n 20

Badanie www.google.pl [173.194.39.152] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 173.194.39.152: bajtów=32 czas=69ms TTL=53
Upłynął limit czasu żądania.
Odpowiedź z 173.194.39.152: bajtów=32 czas=70ms TTL=53
Odpowiedź z 173.194.39.152: bajtów=32 czas=156ms TTL=53
Odpowiedź z 173.194.39.152: bajtów=32 czas=182ms TTL=53
Odpowiedź z 173.194.39.152: bajtów=32 czas=81ms TTL=53
Odpowiedź z 173.194.39.152: bajtów=32 czas=143ms TTL=53
Odpowiedź z 173.194.39.152: bajtów=32 czas=68ms TTL=53

Statystyka badania ping dla 173.194.39.152:
Pakiety: Wysłane = 20, Odebrane = 7, Utracone = 13
(65% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 68 ms, Maksimum = 182 ms, Czas średni = 109 ms

W trakcie gdy miałem te kłopoty właśnie, zacząłem grzebać w ustawieniach routera, i już nawet nie wiem co zmieniłem - ale zadziałało (po części) - mogłem normalnie wchodzić na jakiekolwiek strony, tylko że na speedtescie ping z rzędu 700 oraz prędkość pobierania w stylu 0.5 mb/sec . I tak jest do teraz. Czym to jest spowodowane? Tak jak już pisałem mam 6 mb internetu... Może jednak chrzestny w chooja mnie robi i nie wiem, coś ustawił by internet dzieliło tak a nie inaczej? Kurdeee...
  • 0

#17 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 17 wrzesień 2012 - 21:49

A nie łatwiej jest przejść się do niego, kiedy net Ci zwalnia i zobaczyć, czy on też ma takie problemy? Dzięki temu będziemy mogli coś wyeliminować. Takie teoretyzowanie, co to może być nic nie da, jeżeli nie zaczniemy wykluczać poszczególnych/potencjalnych problemów.

EDIT: Teraz raczej nie będziesz go męczył, więc spróbuj wpiąć się bezpośrednio do swojej anteny - bez jakichkolwiek routerów - i zobacz czy dalej coś się pitoli (jeśli masz możliwość oczywiście).
  • 0

Duath

#18 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 17 wrzesień 2012 - 22:00

Mam - spróbuję to zrobić zaraz - gdy już przedtem tak się wpinałem było to samo - tak samo się pieprzyło.
  • 0

#19 Aleks0616

Aleks0616
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 18 wrzesień 2012 - 20:44

Sry za dabl post, ale to dość ważne.

Zrobiłem tak jak mówiłeś - podłączyłem antenę bezpośredni do komputera - i działa to cholerstwo, jak na razie mały ping, strony się szybko ładują itd. I tu wychodzi na to że problem to niby ten router. Lecz ja nie wiem nadal jednej rzeczy. Jakiś tydzień temu też tak zrobiłem, i wtedy nie było żadnej poprawy, a teraz jest. Więc wtf... Chyba na serio będę musiał zacząć pisać listy do tej telekomunikacji/nie wiadomo do kogo by postawili słup/pociągnęli kabel itd. A nóż się uda i będzie fajnie? Chodź poważnie w to wątpię.

Odpadam...
  • 0

#20 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 19 wrzesień 2012 - 07:24

Puść jeszcze ping u siebie i poruszaj kablem od anteny i samą anteną. Zobacz, czy przerwie Ci neta.
  • 0

Duath

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych