Witam! Chciałem się spytać, bo nurtuje mnie jeden temat. A no dlaczego kamery używane przez dziennikarzy, którzy idą robić wywiady są takie wielkie?! Przecież obiektyw tych kamer jest w sumie niewiele większy niż choćby w kamerach pół profesjonalnych od Sony.
Kamera do wywiadów, telewizyjna
Kamera półprofesjonalna, ma tak samo spory obiektyw i zoom a jest o wiele mniejsza i lżejsza
No i po co tej kamerze profesjonalnej ta "buda" z tyłu obiektywu, którą opiera się o ramię? Jeżeli chodzi i wyjście na żywo z kamery, to te półprofesjonalne tak samo je mają. Bateria? Można nosić dwie. Oświetlenie? I tak zawsze mają przy sobie blendę i mega lampę? Jakością takie mniejsze kamery nie ustępują tym profesjonalnym a są o wiele lżejsze i poręczniejsze, można je nawet na statyw zaczepić i mieć nie poruszone ujęcia Z tego co się orientuję, to nawet są kamery Panasonic'a, które są wielkości półprofesjonalnej nagrywające w 3D! ( dwa obiektywy koło siebie ).
Czemu kamery telewizyjne są takie duże? o.O
Rozpoczęty przez Bernard, 27 lip 2012 17:04
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 27 lipiec 2012 - 22:55
Mój drogi, transmisja na żywo to nie są filmiki z wakacji na plaży. Obraz musi być stabilny jak skała, bez żadnego drżenia, matryce też pewnie są bardzo powiększone, aby zapobiec dyfrakcji fal świetlnych na pikselach. Nie miałem w rękach kamery pro, ale sądzę, że wewnątrz są żyroskopy obracające się z wielkimi prędkościami, stabilizujące całość, i jakieś elastyczne zawieszenia, aby nie przekazywać zbyt wiele drgań na korpus. Im większa matryca, tym lepsza jakość obrazu (porównaj sobie zdjęcia tanim kompaktem i lustrzanką). Kamery reporterskie są używane podczas marszu, a czasami nawet biegu.
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W
Napisano 29 lipiec 2012 - 18:56
Można także zastosować stabilizator do kamery i nie będzie drgań :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych