Jump to content

Photo

Jak dobrze rozpoczac rok szkolny w liceum na informatyce?

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 SebLag

SebLag
  • Użytkownicy
  • 576 posts

Posted 21 July 2012 - 22:17

Witam, w nastepnym roku szkolnym bede uczeszczal do Liceum Ogolnoksztalcacego na kierunek mat-inf-fiz (przedmioty rozszerzone), więc wypadaloby się jakos przygotowac(oczywiscie nie zamierzam kuć), bo tamtejsi nauczyciele sa dosyc wymagajacy. Wiem z czym mniej wiecej ten kierunek sie wiaze. Wiec z czego sie przygotowac. W najblizszym czasie zaczne przypominac sobie komendy html.Gdy rok temu mialem informatyke pisanie stron wychodzilo mi nie najgorzej(nie byly to jakies zaawansowane strony). Z czego mam sie przygotowac, moze C++? Z matematyka i fizyka radze sobie bardzo dobrze.Poradzcie.Pozdrawiam.
  • 0

Intel Core i5 4670k @ 4.3 GHz 1.295V + SilentiumPC FORTIS
MSI Z87-G45 GAMING
Goodram 1333MHz 4GB cl9
Sapphire Radeon HD 7850 2GB@ 1020MHz/1310MHz(stock V)
Seagate Barracuda 7200.12 1TB | Crucial MX100 256GB
Be Quiet! Pure Power L8 CM 630W
Fractal ARC MIDI R2

#2 yogee

yogee
  • Użytkownicy
  • 53 posts

Posted 22 July 2012 - 01:15

Witam, w nastepnym roku szkolnym bede uczeszczal do Liceum Ogolnoksztalcacego na kierunek mat-inf-fiz (przedmioty rozszerzone), więc wypadaloby się jakos przygotowac(oczywiscie nie zamierzam kuć), bo tamtejsi nauczyciele sa dosyc wymagajacy. Wiem z czym mniej wiecej ten kierunek sie wiaze. Wiec z czego sie przygotowac. W najblizszym czasie zaczne przypominac sobie komendy html.Gdy rok temu mialem informatyke pisanie stron wychodzilo mi nie najgorzej(nie byly to jakies zaawansowane strony). Z czego mam sie przygotowac, moze C++? Z matematyka i fizyka radze sobie bardzo dobrze.Poradzcie.Pozdrawiam.

jeśli chodzi o programowanie: c++ nigdy nikomu nie zaszkodził, ale jestem wyznawcą tego, że na początkowym etapie nie ma co się przywiązywać do języka. Połowa początkowej informatyki to takie konstrukcje jak pętle, instrukcje warunkowe. Jeśli rozumiesz ich zasadę - zapiszesz je w każdym języku po krótkim zapoznaniu ze składnią. W usa (nawet na uniwerkach) do takich początków używa się pythona (prostota składni pozwala się skupić na działaniu kodu), który jednak nie zyskał u nas w szkolnictwie sympatii.

HTML przypomni ci się w trakcie ;)

Generalnie nie martw się, wiedza nie będzie wyłożona "na raz" tylko stopniowo. Wyrabiając sobie solidne podstawy krok po kroku poszerzysz umiejętności ;)

I jeszcze raz! Skup się na zasadzie działania i nigdy nie kuj kodów przykładów na pamięć - drobna zmiana zadania wtedy cię pokona.
  • 0
Athlon II x4 630 || Gigabyte 785GT-UD3H || Kingston [2x4GB + 2x2GB] DDR3 || MSI GTS450 OC || ocz StealthXStream 500W || Seagate st3500418AS 500GB + st2000DL003 2TB || Compro Videomate e650f || Microsoft Wireless 800 || BenQ G2220HD || Kenwood KA-1010 :)

Coś jeszcze dopisać? :)

#3 M@tix

M@tix
  • Użytkownicy
  • 216 posts

Posted 22 July 2012 - 09:59

Dokładnie tak jak mówi @yogee. Mam znajomego który zaczął naukę w pierwszej liceum na takim samym profilu co ty. Mieli sporo algorytmów i chyba zaczęli coś z programowaniem ale to tylko jakieś podstawy. Jeśli umiesz matmę i fizykę to nie masz co się martwić.
  • 0

#4 SebLag

SebLag
  • Użytkownicy
  • 576 posts

Posted 22 July 2012 - 19:55

A moglibyscie podac linki gdzie to wszystko jest opisane najbardziej wlasciwie, po prostu "ktorko" i na temat.Pozdrawiam.
  • 0

Intel Core i5 4670k @ 4.3 GHz 1.295V + SilentiumPC FORTIS
MSI Z87-G45 GAMING
Goodram 1333MHz 4GB cl9
Sapphire Radeon HD 7850 2GB@ 1020MHz/1310MHz(stock V)
Seagate Barracuda 7200.12 1TB | Crucial MX100 256GB
Be Quiet! Pure Power L8 CM 630W
Fractal ARC MIDI R2

#5 M@tix

M@tix
  • Użytkownicy
  • 216 posts

Posted 23 July 2012 - 08:54

Łap :) Tu masz wszystko o HTML-u, CSS itp. na temat robienia stron internetowych Kurs HTML
Algorytmy, PHP i wiele innych http://algorytmy.pl/
I jeszcze tu http://www.staff.amu..._Algorithms.htm
Pascal http://www.pascal.eu.org/
C++ http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users