Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z laptopem, czarny ekran

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Light

Light
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 21 lipiec 2012 - 09:48

Witam, posiadam laptopa Toshiba Satellite A-200 i mam z nim nieciekawy problem, otóż, uruchamiamy laptopa, elegancko chodzi i nagle czarny ekran i nic się nie da zrobić, laptop chodzi dalej tylko czarny ekran jest, raz jest tak, że się posiedzi na nim 2-tygodnie i się nie pojawi czarny ekran, a raz jest tak, że jak się uruchomi go, jest żeby wpisać hasło to od razu czarny ekran i trzeba zrestartować, po prostu w ciągu użytkowania tak się dzieje, zaniosłem do jednego chłopa to mówił, że się przegrzewa procesor, coś takiego, w komputerowym mówią, coś tam graficzne jest uszkodzone i koszt naprawy ok. 400-500 złotych, nie wiem już kogo słuchać, instalowanie innego systemu operacyjnego nic nie daje bo to samo się dzieje. Proszę o pomoc, nie wiem Co robić.
  • 0

#2 Iuliano

Iuliano
  • Użytkownicy
  • 415 postów
  • LokalizacjaSworne Gacie,Tumidaj

Napisano 21 lipiec 2012 - 21:36

Może być problem z procesorem lub grafiką.Możliwe że coś się przegrzewa.Przeczyść laptopa.
  • 0

#3 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 22 lipiec 2012 - 12:45

Czy w momencie gdy zrobi Ci się czarny ekran to system pracuje czy też się zawiesza ?
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#4 tady

tady
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 23 lipiec 2012 - 12:54

Miałem podobny problem ale ze sie sam na tym nie znam skonczyło sie na naprawie w salonie komputerowym
  • 0

#5 Light

Light
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 24 lipiec 2012 - 16:43

W momencie zawieszenia system pracuje, chodzi wszystko tylko czarny ekran jest, nic się nie dzieje po prostu, trzeba zrestartować go, teraz piszę normalnie z laptopa, raz ma że pochodzi 3-6 dni, nie zrobi się tak, a raz jest, że włącze, 5 min posiedze i bum, czarny ekran.
  • 0

#6 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 lipiec 2012 - 16:53

Jeśli system Ci pracuje normalnie, a ekran jest czarny to zapewne jest to wina panelu, chociaż zawsze pozostaje jeszcze kabel lcd i samo gniazdo na płycie głównej, ale pierwszą rzeczą jaką bym wymienił to właśnie panel. Możesz spróbować poruszać matrycą, powyginać ją lekko i zobaczyć czy obraz zniknie. Natomiast jeszcze jedna rzecz mi wpadła do głowy teraz... ta Twoja matryca nie jest ledowa prawda ? więc jest coś takiego jak inwerter i może on nawala i nie masz podświetlenia ekranu. Jak zgaśnie Ci monitor to weź się bardzo bardzo bardzo dokładnie przyjrzyj pod różnymi kątami i dobrym oświetleniem ( najlepiej np. przyświeć na panel lampką taką jak ma się przy biurku ) czy przypadkiem nie widać tak mega słabo obrazu :)
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#7 Light

Light
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 24 lipiec 2012 - 20:10

Ok jeżeli zgaśnie, przyjże się dokładnie i napiszę Ci tutaj. Aktualnie nie gaśnie, czekamy ;P
  • 0

#8 Light

Light
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 15:49

Witam, zrobił się czarny ekran, nic nie było żadnych przebić itp. po prostu czarny ekran i laptop tak jakby hmm... wiatrak zaczął szybciej chodzić coś w tym stylu.
  • 0

#9 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 25 lipiec 2012 - 23:17

A na zewnętrznym monitorze jest obraz ? Przypominam o tym, że pewnie masz skrót klawiszowy, który przełącza ekrany ;] najlepiej to jak będzie Ci działał to włącz wtedy na dwa ekrany i zobacz czy będzie obraz na zewnętrznym monitorze gdy zgaśnie Ci ten na laptopie. Jeśli będzie to w pierwszej kolejności wymieniłbym panel, jeśli nie to znaczy, że płyta główna jest uszkodzona bo tam chyba masz zintegrowaną grafę :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#10 Light

Light
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 28 lipiec 2012 - 10:14

Musiałbym załatwić kabla do LCD i wtedy zobaczyć, zauważyłem dziwną rzecz, często się wyłącza gdy jest podłączony do gniazda, a jak odłączę to normalnie chodzi, nie wyłączy się w ogóle. Gdy już jest niski poziom baterii to muszę podłączyć bo się wyłączy w ogóle, ale jak podłączam to robi się to Co napisałem w pierwszym poście.
  • 0

#11 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 28 lipiec 2012 - 10:22

A masz włączone oszczędzanie energi kiedy komp pracuje Ci na bateri ? Dobrze by było gdybyś załatwił ten kabel :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#12 NtGuilty

NtGuilty
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 28 lipiec 2012 - 16:01

Proponuję format on na wszystko pomoaga :D
  • 0

#13 Light

Light
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 28 lipiec 2012 - 18:15

Spróbuje załatwić go.
Patrzyłem na oszczędzaniu energii, nie pomaga.
Windows był instalowany XX razy... dość na instalowałem się tam na nim Windowsów.
  • 0

#14 lipcowka_86

lipcowka_86
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 11 marzec 2013 - 20:48

Witam,
jestem nową użytkowniczką forum, mam podobny problem jak ten opisany wyżej, ale po kolei. Jestem posiadaczką laptopa hp pavilion dv 6730, od 5 lat chodził bez zarzutu, problemy zaczęły się jakieś 2 tygodnie temu. Wykonałam instalację systemu i po zainstalowaniu już kompletu programów i aktualizacji zaczął pojawiać się czarny ekran, spod spodu przebija normalny pulpit, system działa normalnie. Czasami po uruchomieniu laptop chodzi bez zarzutu, czasami już w trakcie uruchamiania robi się czarny ekran a czasami pomoże kilkukrotne zamknięcie i otworzenie matrycy. Miałam nadzieję, że pomoże ponowne zainstalowanie systemu, niestety nie pomogło. Proszę o pomoc i wyrozumiałość :)

Pozdrawiam
  • 0

#15 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 11 marzec 2013 - 21:00

Prawdopodobnie ekranik siada (matryca). Opisz jeszcze na jak dokładnie wygląda ten czarny ekran - to coś jakby ktoś "wypiął ładowarkę" i ekran przygasa tylko nieco bardziej niż normalnie?

Btw. nie odkopujemy tematów - zakładamy własny :)
  • 0

Dołączona grafika

#16 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 marzec 2013 - 21:01

Z tego co napisałaś to wynika, że nie ma podświetlenia matrycy. Jeżeli poruszanie/lekkie wyginanie ekranem powoduje pojawienie się obrazu to można liczyć na to, że tylko kabel od matrycy się poluzował. Jeśli nie to ta opcja robi się mniej prawdopodobna i na pierwszy rzut skłaniałbym się do tego, że uszkodziła Ci się matryca i czasami nie załącza podświetlenia.
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#17 lipcowka_86

lipcowka_86
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 11 marzec 2013 - 21:03

Nie, ekran nie przygasa jak po wypięciu ładowarki. Robi się całkiem czarny, ciemniejszy nawet niż przy ładowaniu systemu aby zobaczyć pulpit pod spodem trzeba się dobrze przypatrzeć pod odpowiednim kątem i przy odpowiednim świetle.

Poruszanie, wyginanie matrycą nie powoduje pojawienia się obrazu.
  • 0

#18 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 marzec 2013 - 21:05

No... czyli tak jak napisałem, brak podświetlenia ekranu :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#19 lipcowka_86

lipcowka_86
  • Użytkownicy
  • 7 postów

Napisano 11 marzec 2013 - 21:13

Nie wiem czy to dobrze czy nie:) więc zadam najprostsze pytanie: jaki jest orientacyjny koszt naprawy... bo nie wiem czy oddawać do serwisu czy szukać nowego ... :)
  • 0

#20 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 marzec 2013 - 21:19

To jest kwestia tego co się zepsuło :) koszt nowej matrycy to będzie jakieś 300 zł. Można też trafić na serwisy, które naprawiają takie matryce, ale jakie są koszty naprawy to nie mam pojęcia. Trzeba liczyć się z tym, że nie jest to wina ekranu, ale takie rzeczy to zazwyczaj wychodzą dopiero przy naprawie. Myślę, że możesz oddać do serwisu i zapytać ile to będzie kosztowało, pod warunkiem, że w przypadku gdy nie usuną usterki to nie zapłacisz za niepotrzebnie kupione elementy.
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych