Jump to content

Photo

Wymiana płyty głównej

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 wookush

wookush
  • Użytkownicy
  • 4 posts

Posted 14 July 2012 - 17:23

Siema,
spaliła mi się płyta główna w lapku: http://h10025.www1.h...product=4116080
znalazłem coś takiego: http://www.ebay.com/...0288047565#shId
Nie jestem bardzo ogarnięty w takich sprawach, czy w tej ofercie z ebaya płyta jest z prockiem lub kartą graficzną? Jak nie, to czy da się radę przerzucić te części z mojego starego lapka?
  • 0

#2 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 posts

Posted 14 July 2012 - 19:23

Moim zdaniem, pytasz się w złym miejscu, Ja na Twoim miejscu zapytałbym się tamtego sprzedawcy o wszystkie potrzebne dane.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#3 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 posts
  • LokalizacjaWrocław

Posted 15 July 2012 - 20:40

To jest płyta z wymiennym procesorem, to różowe/fioletowe kwadratowe gniazdo jest właśnie na procesor. Obok niego po lewej stronie jest grafika, która jest na stałę wlutowana w płytę główną. Jeśli będziesz wymieniał płytę bardzo ważną rzeczą, na którą powinieneś zwrócić uwagę, to czy na grafice jest gąbka czy pasta termoprzewodząca. Jeśli pasta to pikuś bo łatwo ją dostać i poza tym i tak będziesz potrzebował ją na procesor ( przed nałożeniem chłodzenia ściągnij starą pastę z heatsinku i procka i ewentualnie grafiki ) Natomiast jeśli będzie gąbka to może być gorzej. Ostrożnie ściągaj chłodzenie ze starej płyty, żeby nie rozerwać gąbki. Niestety tak czy siak może być ona całkowicie zużyta i wtedy polecałbym udać się do jakiegoś serwisu żeby w miarę możliwości odsprzedali Ci odpowiednią gąbkę. Nie może być za cienka ani za gruba, no i też ważne jest jej przewodzenie ciepła... gąbka gąbce nierówna ;]
  • 1

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#4 wookush

wookush
  • Użytkownicy
  • 4 posts

Posted 24 July 2012 - 19:31

thx za wyczerpującą odpowiedź ;)
czyli jednak jakoś da się to zrobić :D a jak ogarnąć nr płyty, żeby na allegro poszukać, bo ta aukcja na ebayu szybko się skończyła ;(
  • 0

#5 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 posts

Posted 24 July 2012 - 21:05

Zobacz jaki masz model laptopa i tak poszukaj na Allegro.
HP DV6...
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users