Cześć wszystkim! 🎄 ![]()
Jako osoba, która zjadła zęby na analizie algorytmów i budowaniu profili linkowych (robię to już od ponad dekady!), przygotowałem dla Was krótkie podsumowanie tego, co warto zrobić ze swoją stroną na przełomie roku. Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z "internetami", ten wpis jest dla Was.
SEO na przełomie roku: Czego nauczyliśmy się w 2025?
Grudzień to nie tylko czas pierogów, ale też idealny moment na porządki w serwisie. Jeśli myślicie, że SEO to tylko "wstawianie słów kluczowych", to mam dla Was małą aktualizację: dzisiejsze Google premiuje przede wszystkim użyteczność i autorytet.
Oto 3 szybkie rady na dobry start w 2026 rok:
- Odświeżcie stare treści: Zamiast pisać 10 nowych postów, zajrzyjcie do tych z zeszłego roku. Zaktualizujcie daty, dodajcie nowe informacje. Google uwielbia "świeżość" (tzw. Query Deserves Freshness).
- Zadbajcie o intencję (Search Intent): Nie pozycjonujcie się na siłę na frazy, które nie sprzedają. Początkujący często popełniają błąd, goniąc za ruchem, który nie konwertuje. Lepiej mieć 10 konkretnych wejść niż 100 przypadkowych.
- Linkujcie z głową: Link building to wciąż fundament. Ale uwaga – jeden mocny, tematyczny link z wartościowego portalu jest wart więcej niż tysiąc komentarzy na zapomnianych forach.
Moja opinia: W SEO nie ma "magicznych sztuczek". Sukces w 2026 roku będzie należał do tych, którzy postawią na jakość merytoryczną (E-E-A-T) i czystą strukturę techniczną strony. Dlaczego? Bo Google jest coraz lepsze w rozumieniu, czy użytkownik faktycznie dostał to, czego szukał.
🎁 Prezent dla Was: Lista kontrolna na styczeń
- Sprawdź Google Search Console – czy nie masz błędów indeksowania?
- Przetestuj szybkość strony na urządzeniach mobilnych (to podstawa!).
- Zaplanuj kalendarz treści – o czym Twoi klienci będą myśleć w marcu? Zacznij pisać o tym już teraz.
Życzę Wam samych "TOP 1" w nadchodzącym roku i cierpliwości, bo SEO to maraton, a nie sprint!
Masz pytania co do swojej strony lub nie wiesz, jak ugryźć audyt po świętach? Napisz w komentarzu, chętnie podpowiem!