Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak "podnieść" kartę na PCI-E

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Makier01

Makier01
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 31 maj 2012 - 10:33

Witam,
posiadam kartę Asus GeForce GTX 560 DCII OC oraz płytę GA-M61PME-S2P. Mój problem polega na braku miejsca/przestrzeni na podpięcie przewodów do złącz SATA (aby podpiąć dysk i DVD-ROM) ze względu na ogromne gabaryty karty która przesłania dostęp do ww złączy.
Czy istnieje urządzenie, które umożliwiło by podniesienie nieco karty graficznej (coś co wczepia się bezpośrednio w PCI-E a dopiero potem kartę - w efekcie czego karta znajdzie się troszkę wyżej)?

Pozdrawiam,
M
  • 0

#2 Mesmerize

Mesmerize
  • Użytkownicy
  • 602 postów

Napisano 31 maj 2012 - 10:56

Nie ma czegoś takiego. Możesz kupić kontroler SATA - podłączasz go do wolnego portu PCI/PCI-E i do niego właśnie DVD-ROM i HDD. Model dopasuj do swoich potrzeb.
  • 1
"Nie chcę być bardziej, ani mniej zapamiętany, niż drzewo przy drodze." - S.T.
Dołączona grafika

#3 Makier01

Makier01
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 01 czerwiec 2012 - 20:53

Dziękuję za radę :)
  • 0

#4 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 02 czerwiec 2012 - 00:02

A próbowałeś przewodu kątowego SATA? ja mam tak podpiętego starego HDD, inaczej HD6850 uniemożliwiłby mi dostęp do gniazda.
  • 1
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#5 Makier01

Makier01
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 02 czerwiec 2012 - 15:18

Nie próbowałem, nie zdawałem sobie sprawy z istnienia czegoś podobnego... Tylko że nie wiem, czy przechylając tak kartę nie wejdę na procesor - ta karta jest naprawdę wielka. Jak będę miał możliwość sprawdzenia przed zakupem, tak uczynię. Dzięki za podsunięcie pomysłu!
  • 0

#6 Mesmerize

Mesmerize
  • Użytkownicy
  • 602 postów

Napisano 02 czerwiec 2012 - 16:18

Przewód kątowy SATA nie przechyla karty graficznej. Jest to zwykły przewód SATA, jak te które masz do dysku i napędu, tylko wtyczka jest zgięta pod kątem 90 stopni, a nie prosta.

Faktycznie to może się sprawdzić u Ciebie, nie przyszło mi to wcześniej do głowy.
  • 0
"Nie chcę być bardziej, ani mniej zapamiętany, niż drzewo przy drodze." - S.T.
Dołączona grafika

#7 Makier01

Makier01
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 02 czerwiec 2012 - 16:26

Ahh nie spojrzałem pod link - widziałem coś takiego(na Allegro też widziałem) i myślałem że o tym piszesz.
Faktycznie, taki mały kątowy kabelek się zmieści! Świetny pomysł, dzięki!
Myślę, że problem jest definitywnie rozwiązany. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych