Witam, mam problem z laptopem. Kupilam Samsung RV511 prawie połtora roku temu. Po paru miesiącach pojawiły się problemy. Otóż w czasie pracy na laptopie nagle znikał mi obraz tzn robił się czarny a po paru sekundach wyskakiwał komunikat coś w stylu: niestety sterowniki nividia(?) przestały działać ale odzyskały sprawność, potem komputer znowu dziala normalnie. To akurat nie jest dla mnie wielkim problemem bo zdarza się rzadko, gorsze jest to że od paru miesięcy przy praktycznie kazdym uruchomieniu kompa dzieją się 'cuda'. Właczam go, ale ekran jest czarny, slysze prace wiatraków a nawet dzwięk przy właczaniu, tylko ten ekran... Dopiero po paru próbach właczania załapie i jest ok. Co to moze byc? Czy te dwa problemy łączą się ze sobą?

problem z monitorem
Rozpoczęty przez patrycja993, 28 maj 2012 01:04
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 maj 2012 - 01:04
Napisano 28 maj 2012 - 09:48
1. Czy ekran jest czarny przez cały czas, czy dopiero gdy windows zaczyna się ładować?
2. Czy podczas uruchamiania słyszysz pipnięcia?
3. Spróbuj odłączyć zasilacz, wyjąć baterię i uruchomić go bez baterii. Jeśli nie pomoże odłącz zasilacz, wciśnij i przetrzymaj przycisk włączania przez ponad 30 sekund, włóż baterię i podłącz zasilacz.
4. Podłącz laptopa pod inny monitor i sprawdź, czy zadziała.
Moim zdaniem najprawdopodobniej uszkodzona jest karta graficzna (szczególnie w przypadku, gdy ekran jest czarny cały czas od uruchomienia). Podaj jeszcze dokładny model notebooka i temperatury po starcie systemu i podczas gry/pracy - zainstaluj w tym celu speedfan.
2. Czy podczas uruchamiania słyszysz pipnięcia?
3. Spróbuj odłączyć zasilacz, wyjąć baterię i uruchomić go bez baterii. Jeśli nie pomoże odłącz zasilacz, wciśnij i przetrzymaj przycisk włączania przez ponad 30 sekund, włóż baterię i podłącz zasilacz.
4. Podłącz laptopa pod inny monitor i sprawdź, czy zadziała.
Moim zdaniem najprawdopodobniej uszkodzona jest karta graficzna (szczególnie w przypadku, gdy ekran jest czarny cały czas od uruchomienia). Podaj jeszcze dokładny model notebooka i temperatury po starcie systemu i podczas gry/pracy - zainstaluj w tym celu speedfan.
"Nie chcę być bardziej, ani mniej zapamiętany, niż drzewo przy drodze." - S.T.

Napisano 28 maj 2012 - 15:23
jak słyszysz start wiatraków nie wyświetla się nawet bios?
1. trafiona karta graficzna (źle zamocowana, przegrzewająca się, przegrzana, itd.)
2. problem z połączeniem grafika - matryca (czy uda się/lub nie zależy od stopnia odchylenia wyświetlacza?)
dźwięk przy włączaniu - jaki dźwięk i jakiego masz biosa. dźwiękiem jest bip jak i biiip-bip-bip
1. trafiona karta graficzna (źle zamocowana, przegrzewająca się, przegrzana, itd.)
2. problem z połączeniem grafika - matryca (czy uda się/lub nie zależy od stopnia odchylenia wyświetlacza?)
dźwięk przy włączaniu - jaki dźwięk i jakiego masz biosa. dźwiękiem jest bip jak i biiip-bip-bip

Napisano 28 maj 2012 - 22:30
Zainstaluj najnowszy sterownik do karty graficznej.
Jak nie wiem jak to wykonać to sprawdź jaką masz kartę graficzną w tym laptopie.
Możesz to sprawdzić w Menedzerze urządzeń, programy - Speecy, AIDA.
Sprawdź temperatury programem HWMonitor i napisz jakie są lub daj screena.
Jak nie wiem jak to wykonać to sprawdź jaką masz kartę graficzną w tym laptopie.
Możesz to sprawdzić w Menedzerze urządzeń, programy - Speecy, AIDA.
Sprawdź temperatury programem HWMonitor i napisz jakie są lub daj screena.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych