Skocz do zawartości

Zdjęcie

PEarl do c++ ? czy to mozliwe?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 satriani

satriani
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 19 maj 2012 - 10:22

Witam,

Mam duży problem. Napisałem skrypt w Pearlu, natomiast okazuje się, iż software będzie przekazany w ręce osób które z łatwością mogą wykraść ten skrypt. W związku z tym zastanawiam się czy jest jakiś program lub cokolwiek co zamieni mi kod Pearla na kod C++ ?
Jeśli nie, to czy jest jakas możliwość żeby program w momencie kiedy dochodzi do zczytywania skryptu łączył się z serwerem i na serwerze chronionym hasłem wykonywał skrypt i podawał spoworotem na stacje roboczą jedynie odpowiedź skryptu?

Chodzi w skrócie o to, aby osoby nieuprawnione nie miały dostępu do tego skryptu. Pisanie skryptu zajęło mi i znajomemy ponad 2 lata, wiec przepisywanie go od nowa na C++ i testowanie nie wchodzi w gre.
  • 0

#2 ~janusz

~janusz
  • Użytkownicy
  • 238 postów

Napisano 19 maj 2012 - 17:40

http://search.cpan.o...cript/perlcc.PL

Podobno konwertuje na czyste C, nie gwarantuję jednak że to będzie działać. To nie "przepisuje" kodu tylko od razu tworzy plik wykonywalny.
  • 0

#3 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 20 maj 2012 - 02:54

Przy większym projekcie może być problem... No tak, Perl nie jest kompilowany, to może lekko przeszkadzać :P Łączenie się z serwerem może nie mieć większego sensu jeśli aplikacja ma obsługiwać sporo użytkowników. Może warto zastanowić się nad przepisaniem kodu na C++? Jeśli zna się język i zasady to jest to dość szybka robota :D
  • 0

Dołączona grafika

#4 satriani

satriani
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 20 maj 2012 - 10:53

"Łączenie się z serwerem może nie mieć większego sensu jeśli aplikacja ma obsługiwać sporo użytkowników. "
dlaczego? a jeśli dla 4 użytkowników byłby 1 serwer ? albo na 1 użytkownika 1 serwer?
-----

przepisywanie wszystkiego na c++ odpada.. poza tym zawsze ktoś mołgby sobie to skopiowac 1000 razy i mialby 1000 programow, nawet gdyby nie wiedzial co jest w srodku.
  • 0

#5 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 20 maj 2012 - 10:59

Wiesz, uważam, że szkoda roboty. Co być nie zrobił, zawsze się znajdzie jakiś haker, który może coś ukraść. W branży IT trzeba się pogodzić z tym, że część będzie używała programu nielegalnie.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#6 satriani

satriani
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 20 maj 2012 - 12:20

na prawde gdyby wrzucic wszystko na serwer to nie da rady zabezpieczyc sie przed wykradnieciem skryptu ? Nie istnieja takie zabezpieczenia ?
  • 0

#7 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 20 maj 2012 - 13:05

Niby tak, można wrzucić kod na serwer, ustawić tak żeby np. Apache wywoływał skrypt i z poziomu HTTP użytkownik by się komunikował z aplikacją. No coś w tym pomysłu jest :P
  • 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych