Jump to content

Photo

Terminal płatniczy oraz kasa fiskalna

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 tert

tert
  • Użytkownicy
  • 440 posts

Posted 20 November 2025 - 09:02

Witam serdecznie! Mam takie pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi. Jeśli chcę mieć terminal płatniczy to muszę mieć kasę fiskalną czy można bez? Mam niewielką działalność usługową i zastanawiam się nad kolejnością załatwiania tych spraw.

• 0

#2 irk39

irk39
  • Użytkownicy
  • 429 posts

Posted 20 November 2025 - 10:47

To są dwie niezależne od siebie sprawy. Terminal płatniczy możesz mieć bez kasy fiskalnej i odwrotnie. Obowiązek posiadania kasy fiskalnej wynika z przepisów podatkowych i zależy od rodzaju działalności oraz wysokości obrotów. Terminal to po prostu narzędzie do przyjmowania płatności bezgotówkowych i z punktu widzenia urzędów to jest tylko sposób płatności. Jak prowadzisz działalność zwolnioną z obowiązku kasy albo nie przekroczyłeś jeszcze limitu obrotów to spokojnie możesz mieć tylko terminal. Oczywiście każdą transakcję musisz odpowiednio udokumentować i rozliczyć, ale to już kwestia dla księgowej. Ja przez pierwsze dwa lata miałem tylko terminal bo korzystałem ze zwolnienia jako nowy przedsiębiorca. Dopiero jak obroty poszły w górę to musiałem dokupić kasę. Dodam jeszcze że są teraz takie rozwiązania mobilne, aplikacje w telefonie które działają jak terminal i to może być super opcja na początek zanim zainwestujesz w sprzęt. Sprawdź to sobie, może będzie dla Ciebie lepszym rozwiązaniem na start. Jeszcze warto jest zerknać sobie na stronę polski bezgotówkowej https://polskabezgotowkowa.pl/ Daje możliwość skorzystania z takiego terminala zupełnie za darmo. 

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users