Problem z partycjami WD GREEN 1TB z WD My Book
Napisano 13 maj 2012 - 09:36
Miałem na tym dysku 3 partycje
1- około 300 GB, zabezpieczoną systemowym BitLockerem
2- około 400 GB
3- około 200 GB
Oczywiście na partycjach były dane, a na tej pierwszej szczególnie ważne, zrobiłem najgłupszą żecz w swoim życiu (jak do tej pory), a mianowicie wyciągnołem dysk z obudowy, i zamontowałem go w kompie, niestety komputer dysku nie widział, i zamiast go wyciągnąć i z powrotem zamontować kontroler i podpiąć przez USB celem zgrania danych, wszedłem w Zarządzanie dyskami, i uaktywniłem dysk nie formatując go, co jak się okazało było njagłupszą żeczą jaką mogłem zrobić. Oczywiście żadnych partycji nie widać (poza 1 wielką na prawie 1TB), danych także (były zabezpieczone BitLockerem).
Podpiąłem dysk z powrotem do kontrolera od obudowy, i sytuacja taka sama, dysku nie widać- partycji brak.
Proszę o choć małą pomoc, na zabezpieczonej partycji były dosyć ważne dokumenty dla mnie (oczywiście bez nich też mogę żyć), i miło by było jak by choć tą 1 partycję dało się odzyskać.
Napisano 13 maj 2012 - 15:44
Jeśli potrzebna będzie wersja Live skorzystaj z Parted Magic zawiera w sobie program TestDisk.
Instrukcje znajdziesz w google... np. KLIK
Nie opowiadam za uszkodzenie dysku, utracenie danych itp, wszystko wykonujesz na własną odpowiedzialność!
Napisano 13 maj 2012 - 15:50
Napisano 13 maj 2012 - 15:55
Jeśli DMDE widzi, to spróbuj odzyskać nim dane.
Napisano 13 maj 2012 - 15:56
Napisano 13 maj 2012 - 17:52
TestDisk spróbuj przez system jak i przez LiveCD.
Jeśli DMDE widzi, to spróbuj odzyskać nim dane.
Niestety TestDisc Live CD też nie widzi żadnych partycji
A z DMDE problem jest taki ze widzi 2 pozostałe partycje, a nie widzi tej zabezpieczonej.
Pomiżej screen z DMDE, jak widać pokazuje 2 partycje z czego pierwsza zaczyna isę dopiero w sektorze 476 166 600, z tego jasno wynika że nie widzi tej partycje która była zabezpieczona. Pytanie jak się do niej dobrać.
Mógł bym stworzyć partycje od sektora powiedzmy 0 do 476 166 599 i wtedy użyć BitLocker Repair Tool, ale boje się, że wtedy to już wszystko się popierdzieli.
Taki artykuł znalazłem, może się przyda Mój odnośnik
Wszystko pięknie ładnie, tylko w chwili obecnej mam na tym dysku 1 wielką "partycje" o wielkości prawie 1 TB, i musiał bym mieć drugi taki sam dysk żeby to wystartowało.
OK, za pomocą DMDE skopiowałem na drugi dysk "partycje" 0 - 476 166 599, tylko teraz muszę dorwać jakiś dysk 500 aby BitLocker Repair Tool mógł coś zdziałać.
Użytkownik mm_st edytował ten post 14 maj 2012 - 10:08
Napisano 14 maj 2012 - 13:08
To działaj, jak zdziałasz to daj znać.
Napisano 28 maj 2012 - 23:40
Wysłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk
Napisano 30 maj 2012 - 15:33
Z trzecią idź do serwisu w okolicy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych