Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem - Proszę o Pomoc!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamidell

kamidell
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 08 maj 2012 - 21:20

Witam, a więc sprawa jest nastepująca.. Kupiłem niedawno laptopa firmy dell. Wszystko było dobrze, w sklepie informatycznym panowie wgrali do niego sterowniki itp. Aż do dzisiaj wszystko było jak należy a więc wchodzę w 'Komputer' a tu takie coś:
http://iv.pl/images/...65113805086.png
nie wiem co mam robić, a chyba to nie wygląda źle, Chciałbym tylko żeby w komputerze był dysk OS© bez Recovery, ani dysków V,W,X. Proszę o pomoc i wyjaśnienie co moge z tym zrobić. :) Z Góry dziękuje.
  • 0

#2 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 08 maj 2012 - 21:40

o masz 245G wolnego miejsca - naprawdę te 15 to tak wiele? recovery możesz usunąć zawsze, a przydać się może. masz płytę instalacyjną z systemem?
natomiast dodatkowe napędy są dla mnie pewną zagadką. właściwości napędów? jak je widać w zarządzaniu dyskami? może masz multi-czytnik kart?
  • 0

#3 kamidell

kamidell
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 08 maj 2012 - 21:58

o masz 245G wolnego miejsca - naprawdę te 15 to tak wiele? recovery możesz usunąć zawsze, a przydać się może. masz płytę instalacyjną z systemem?
natomiast dodatkowe napędy są dla mnie pewną zagadką. właściwości napędów? jak je widać w zarządzaniu dyskami? może masz multi-czytnik kart?

to znaczy co mam zrobić z tym recovery ? no niestety nie posiadam w tej chwili płyty instalacyjnej. A z tymi dyskami mogłbyś mi to wytłumaczyć ? Wybacz, ale jestem zielony w tych sprawach :) / dziękuje :]
  • 0

#4 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 08 maj 2012 - 21:59

"Sklep informatyczny" - nie podoba mi się ta nazwa.
Jeżeli masz płytę z windowsem proponuję ściągnąć Hiren's Boot CD, nagrać na CD, i uruchomić jako bootowalny, uruchomić jeden z programów do zarządzania partycjami: Gparted, Partition Magic, Acronis Disk Director itp, usunąć partycje, utworzyć 2 partycje C: 100GB, D: reszta. Zainstalować Windowsa, sterowniki.

Prawdopodobne rozwiązanie z innego forum:
"W windowsie były doinstalowane sterowniki do ext2 i program automatycznie montujący. Po usunięciu partycji linuxowej program ten nadal próbował ją zamontować i stąd ta partycja."
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#5 kamidell

kamidell
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 08 maj 2012 - 22:05

no dziękuje :) / z tym sklepem, to chodziło mi o kafejke internetowa :)
  • 0

#6 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 08 maj 2012 - 22:14

"jestem zielony w tych sprawach" - decyzja należy do ciebie, ew. pomyłki mogą mieć daleko idące konsekwencje. ale to twój laptop/dane.
przy braku nośnika z instalką usunięcie recovery to strzał w stopę. padnie ci system i...?
ale...
w narzędziach administracyjnych jest zarządzanie dyskami. być może z poziomu tego programu będziesz mógł usunąć recovery i rozciągnąć partycję c na całą pojemność dysku (ja bym jednak tego nie polecał).
może też zobaczysz napędy V,W,X -
ew. zaznacz napęd V/W/X i alt+enter - zobacz właściwości
w najgorszym wypadku manager urządzeń i spróbuj tam zlokalizować urządzenia z tymi literkami.
a zmiana... może masz w opcjach odhaczone coś a'la pokaż pliki/napędy/partycje ukryte/systemowe?
  • 0

#7 Mesmerize

Mesmerize
  • Użytkownicy
  • 602 postów

Napisano 09 maj 2012 - 07:37

Ja tylko dodam czym jest partycja recovery. Jest to specjalna partycja, na której zapisana jest zapasowa kopia windowsa - jak padnie Ci system, to za pomocą tej partycji w łatwy i przyjemny sposób przywracasz Windows do pracy. Lepiej ją sobie zostaw.
  • 0
"Nie chcę być bardziej, ani mniej zapamiętany, niż drzewo przy drodze." - S.T.
Dołączona grafika

#8 kamidell

kamidell
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 09 maj 2012 - 12:58

hmm, dzisiaj gdy wszedłem w Komputer już niczego nie było, wszystko jakby znikło. Nie rozumiem..
  • 0

#9 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 09 maj 2012 - 15:49

no, cóż.... ja tym bardziej.
  • 0

#10 OryginalneBaterie

OryginalneBaterie
  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 12 maj 2012 - 10:03

To elektronika i różne rzeczy moga się zdarzyć. Jednak miej to na uwadze,teraz wszystko jest już w porządu? Laptop jest nowy,więc pewne elementy też musza się ze sobą dograć,to normalne.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych