Skocz do zawartości

Zdjęcie

brak dźwięku w lenovo g550

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 08 kwiecień 2012 - 02:13

Witam,
Niedawno odebrałam z naprawy laptopa lenovo g550, któremu wymieniono płytę główną, co zajęło ponad miesiąc czasu. Od pierwszego włączenia po naprawie nie działają głośniki (natomiast ze słuchawkami wszystko jest w porządku). Przegrzebałam wszystkie możliwe opcje w komputerze i teoretycznie wszystko z dźwiękiem jest w porządku poza tym, że go nie słychać. Nie mam żadnej wiedzy na temat komputerów i nie umiem w nim sprawdzić podstawowych rzeczy (przez 8 lat nauki informatyki nauczyli mnie malować w paincie i zmienić czcionkę w wordzie), więc proszę o szczegółowe wyjaśnienia co i jak mam robić. Chciałabym sama się z tym uporać, gdyż laptop jest mi potrzebny, najlepiej razem z dźwiękiem, i nie mogę się z nim rozstać na kolejny miesiąc naprawy. Poza tym, nie mam pewności, że jak już naprawią to co zepsuli, to nie zepsują czegoś innego (kochany media markt - wyłącznie dla idiotów). Podczas próby uruchomienia pobranego ze strony lenovo sterownika Conexant Audio Driver (4.119.0.60) pojawia się taki magiczny nic nie mówiacy mi komunikat: błąd instalacji sterownika: brak urządzenia obsługiwanego przez ten sterownik (jak w załaczniku). Czy jakaś dobra dusza mnie poratuje?

Załączone pliki

• 0

#2 Daroxx

Daroxx
  • Użytkownicy
  • 1040 postów
  • LokalizacjaZagłębie Dąbrowskie

Napisano 08 kwiecień 2012 - 10:39

Kliknij PPM na Mój komputer -> właściwości -> menedżer urządzeń, i zobacz czy są urządzenia z wykrzyknikiem. Podaj jakie.
Wejdź w Panel sterowania -> Sprzęt i dźwięk -> Dźwięk -> odtwarzanie-> kliknij PPM na środku okna -> Pokaż wyłączone urządzenia -> zobacz czy się coś pojawiło (głośniki wewnętrzne), jeśli tak, to PPM ->włącz.
  • 0
Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

#3 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 08 kwiecień 2012 - 13:07

1. Nie ma żadnych urządzeń z wykrzyknikiem
2. Nic się nie pojawiło, jest tak jak z wałączniku
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 08 kwiecień 2012 - 13:12

Zobacz czy masz wybrane odpowiednie głośniki do odtwarzania muzyki.
Start > Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Dźwięk > Zakładka Głos i Audio.
  • 0

#5 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 08 kwiecień 2012 - 13:31

Są tylko jedne głośniki, podpisane jako urzadzenie domyślne, i wygląda na to, że działają
  • 0

#6 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 08 kwiecień 2012 - 18:26

Podaj jaki masz system i jaki typ (32-bit czy 64-bit)?

Daj screena z zakładek Głos i Audio oraz z Menedżera urządzeń z rozwiniętymi kartami dźwiękowymi.
  • 0

#7 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 10 kwiecień 2012 - 11:56

Windows 7, 64 bity

Załączone pliki

• 0

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 kwiecień 2012 - 17:00

W tym oknie naciśnij jeszcze PPM i zaznacz "Włącz urządzenia ukryte".
Jeśli coś się pojawi to napisz.

Następnie naciśnij dwa razy na ten głośnik i pokaż screen z zakładki "Ogólne".

Następnie poszukaj oprogramowania do tej karty dźwiękowej, np. w Dźwięk i Sprzęt lub Start > Wszystkie program, zobacz czy tam coś nie jest wyłączone.
  • 0

#9 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 10 kwiecień 2012 - 17:20

Wygląda na to, że wszystkie sterowniki działają poprawnie.
  • 0

#10 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 10 kwiecień 2012 - 17:21

Niestety nie mogą wysłać screena. Czy ten problem z głośnikami może byc winą karty głównej?
  • 0

#11 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 kwiecień 2012 - 17:25

Jak powiesz mi co to karta główna to może i tak. :)
Czego nie możesz wykonać screena?
Zoabcz także to co napisałem wyżej, bo to jest tak jakbym pisał do słupa, a słup na to nic.
  • 0

#12 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 11 kwiecień 2012 - 17:16

Chodziło mi o płytę główną, naprawdę ciężko się domyślić. W takim razie słup dziękuje za pomoc
  • 0

#13 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 11 kwiecień 2012 - 21:10

Podałem Ci kilka opcji co sprawdzić, jak zrobić i odpowiedzieć na forum.
Natomiast Ty na moje propozycje piszesz mi tak:

Cytat

Wygląda na to, że wszystkie sterowniki działają poprawnie.

A więc nie mam pytań.
Proszę bardzo, polecam się na przyszłość. :)
  • 0

#14 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 11 kwiecień 2012 - 21:28

A racja, skoro wszędzie jest napisane: "to urządzenie działa poprawnie", to na pewno znaczy, że jest zepsute. O ja głupia
  • 0

#15 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 11 kwiecień 2012 - 22:27

Jak dla mnie to w tym przypadku są cztery opcje:

1. Wymieniona płyta główna się zepsuła
2. Głośniki się zepsuły
3. Głośniki są niepodpięte
4. Gniazdo słuchawkowe ma zwarcie, a w tym momencie głośniki są wyciszane i komputer tak jakby myśli, że ciągle masz podłączone słuchawki, dlatego słuchawki działają, a głośniki nie
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB  1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#16 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 11 kwiecień 2012 - 22:56

Hmm... Odpal jakiś odtwarzacz dźwięku, wejdź jeszcze raz w "Urządzenia do odtwarzania", sprawdź czy "podskakują zielone kreski".
Jeśli tak to wyjdź, prawy przycisk myszy na głośniczku systemowym (białym)->otwórz mikser głośności i tam sprawdź czy nie masz wyciszonych aplikacji.
Jak nie pomoże to spróbuj kombinacją klawiszy "Fn" pogłośnić, wyciszyć i "odciszyć' (nie wiem jak odmienić xD ).
Daj znać przy którym kroku pojawia się kłopot.

Pozdrawiam :)
  • 0

Dołączona grafika

#17 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 12 kwiecień 2012 - 16:12

Płyta główna czy głośniki nie mogły się ot tak beztrosko same zepsuć tylko ktoś życzliwie musiał im pomóc i tym razem, o dziwo, nie byłam to ja. To trochę smutne, że sklep, który oferuje "najbardziej fachową obsługę" nie potrafi wymienić płyty głównej i nie zepsuć niczego dookoła.

Wszędzie podskakują kreski i nie mam wyciszonych aplikacji.
  • 0

#18 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 12 kwiecień 2012 - 18:39

Nie mów, że nie mogły bo mogły ;) elektronika ma to do siebie, że np. wyłączasz kompa i za 5 minut chcesz go włączyć, a on już jest martwy ;] robię średnio 10 lapków dziennie od półtora roku i uwierz mi, że takich przypadków jest naprawdę dużo.
  • 0

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę :) i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło :)

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

#19 xkociczkax

xkociczkax
  • Użytkownicy
  • 11 postów

Napisano 12 kwiecień 2012 - 19:43

Ale nie wydaje mi się, żeby to był przypadek ze oddaje do naprawy i odbieram zepsuty sprzęt
  • 0

#20 Chymek

Chymek
  • Użytkownicy
  • 457 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 12 kwiecień 2012 - 23:01

Wątpię, żeby ktoś zrobił to specjalnie... jak już coś to byłby po prostu błąd osoby, która go naprawiała, co oczywiście wcale nei usprawiedliwia sytuacji :)
  • 0

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych