Niedawno odebrałam z naprawy laptopa lenovo g550, któremu wymieniono płytę główną, co zajęło ponad miesiąc czasu. Od pierwszego włączenia po naprawie nie działają głośniki (natomiast ze słuchawkami wszystko jest w porządku). Przegrzebałam wszystkie możliwe opcje w komputerze i teoretycznie wszystko z dźwiękiem jest w porządku poza tym, że go nie słychać. Nie mam żadnej wiedzy na temat komputerów i nie umiem w nim sprawdzić podstawowych rzeczy (przez 8 lat nauki informatyki nauczyli mnie malować w paincie i zmienić czcionkę w wordzie), więc proszę o szczegółowe wyjaśnienia co i jak mam robić. Chciałabym sama się z tym uporać, gdyż laptop jest mi potrzebny, najlepiej razem z dźwiękiem, i nie mogę się z nim rozstać na kolejny miesiąc naprawy. Poza tym, nie mam pewności, że jak już naprawią to co zepsuli, to nie zepsują czegoś innego (kochany media markt - wyłącznie dla idiotów). Podczas próby uruchomienia pobranego ze strony lenovo sterownika Conexant Audio Driver (4.119.0.60) pojawia się taki magiczny nic nie mówiacy mi komunikat: błąd instalacji sterownika: brak urządzenia obsługiwanego przez ten sterownik (jak w załaczniku). Czy jakaś dobra dusza mnie poratuje?

brak dźwięku w lenovo g550
Napisano 08 kwiecień 2012 - 02:13
Niedawno odebrałam z naprawy laptopa lenovo g550, któremu wymieniono płytę główną, co zajęło ponad miesiąc czasu. Od pierwszego włączenia po naprawie nie działają głośniki (natomiast ze słuchawkami wszystko jest w porządku). Przegrzebałam wszystkie możliwe opcje w komputerze i teoretycznie wszystko z dźwiękiem jest w porządku poza tym, że go nie słychać. Nie mam żadnej wiedzy na temat komputerów i nie umiem w nim sprawdzić podstawowych rzeczy (przez 8 lat nauki informatyki nauczyli mnie malować w paincie i zmienić czcionkę w wordzie), więc proszę o szczegółowe wyjaśnienia co i jak mam robić. Chciałabym sama się z tym uporać, gdyż laptop jest mi potrzebny, najlepiej razem z dźwiękiem, i nie mogę się z nim rozstać na kolejny miesiąc naprawy. Poza tym, nie mam pewności, że jak już naprawią to co zepsuli, to nie zepsują czegoś innego (kochany media markt - wyłącznie dla idiotów). Podczas próby uruchomienia pobranego ze strony lenovo sterownika Conexant Audio Driver (4.119.0.60) pojawia się taki magiczny nic nie mówiacy mi komunikat: błąd instalacji sterownika: brak urządzenia obsługiwanego przez ten sterownik (jak w załaczniku). Czy jakaś dobra dusza mnie poratuje?
Napisano 08 kwiecień 2012 - 10:39
Wejdź w Panel sterowania -> Sprzęt i dźwięk -> Dźwięk -> odtwarzanie-> kliknij PPM na środku okna -> Pokaż wyłączone urządzenia -> zobacz czy się coś pojawiło (głośniki wewnętrzne), jeśli tak, to PPM ->włącz.
Napisano 08 kwiecień 2012 - 13:07
2. Nic się nie pojawiło, jest tak jak z wałączniku
Napisano 08 kwiecień 2012 - 13:12
Start > Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Dźwięk > Zakładka Głos i Audio.
Napisano 08 kwiecień 2012 - 13:31
Napisano 08 kwiecień 2012 - 18:26
Daj screena z zakładek Głos i Audio oraz z Menedżera urządzeń z rozwiniętymi kartami dźwiękowymi.
Napisano 10 kwiecień 2012 - 11:56
Załączone pliki
Napisano 10 kwiecień 2012 - 17:00
Jeśli coś się pojawi to napisz.
Następnie naciśnij dwa razy na ten głośnik i pokaż screen z zakładki "Ogólne".
Następnie poszukaj oprogramowania do tej karty dźwiękowej, np. w Dźwięk i Sprzęt lub Start > Wszystkie program, zobacz czy tam coś nie jest wyłączone.
Napisano 10 kwiecień 2012 - 17:20
Napisano 10 kwiecień 2012 - 17:21
Napisano 10 kwiecień 2012 - 17:25

Czego nie możesz wykonać screena?
Zoabcz także to co napisałem wyżej, bo to jest tak jakbym pisał do słupa, a słup na to nic.
Napisano 11 kwiecień 2012 - 17:16
Napisano 11 kwiecień 2012 - 21:10
Natomiast Ty na moje propozycje piszesz mi tak:
Cytat
Wygląda na to, że wszystkie sterowniki działają poprawnie.
A więc nie mam pytań.
Proszę bardzo, polecam się na przyszłość.

Napisano 11 kwiecień 2012 - 21:28
Napisano 11 kwiecień 2012 - 22:27
1. Wymieniona płyta główna się zepsuła
2. Głośniki się zepsuły
3. Głośniki są niepodpięte
4. Gniazdo słuchawkowe ma zwarcie, a w tym momencie głośniki są wyciszane i komputer tak jakby myśli, że ciągle masz podłączone słuchawki, dlatego słuchawki działają, a głośniki nie
Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło
Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB 1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 11 kwiecień 2012 - 22:56
Jeśli tak to wyjdź, prawy przycisk myszy na głośniczku systemowym (białym)->otwórz mikser głośności i tam sprawdź czy nie masz wyciszonych aplikacji.
Jak nie pomoże to spróbuj kombinacją klawiszy "Fn" pogłośnić, wyciszyć i "odciszyć' (nie wiem jak odmienić

Daj znać przy którym kroku pojawia się kłopot.
Pozdrawiam

Napisano 12 kwiecień 2012 - 16:12
Wszędzie podskakują kreski i nie mam wyciszonych aplikacji.
Napisano 12 kwiecień 2012 - 18:39

Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło
Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 12 kwiecień 2012 - 19:43
Napisano 12 kwiecień 2012 - 23:01

Asus H97-plus
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych