Jump to content

Photo

Cloud computing - co myślicie o tej technologii

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 zwolon

zwolon
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 16 March 2012 - 10:47

Ostatnio coraz cześciej można spotkać programy, które dostępne są bez instalacji, prosto z przeglądarki. Działają one jako usługi internetowe. Co sądzicie o takich programach i idei technologii cloud computing? Czy jest ona przydatna i rozwojowa, czy może należy traktować ją jako ciekawostkę?
  • 0

#2 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 posts

Posted 16 March 2012 - 22:57

jak dla mnie to "nowość marketingowa"
to taki graficzny terminal na przeglądarkę - małe wymagania co do sprzętu - ma wystarczyć na obsługę grafiki, klawiatury i przeglądarki z klientem; na "tablecie lub smartfonie" możesz robić nawet symulacje z fizyki, biochemii; w "", bo faktycznie mogą być realizowane przez farmę serwerów. wymaga mniej lub bardziej wydajnego łącza, oszczędza miejsce na dysku (programy są zainstalowane gdzieś tam..), dostawca usługi martwi się (?) o aktualizacje i bezpieczeństwo softu. jeżeli program wymaga dużej mocy obliczeniowej, może być dużym obciążeniem dla terminala (albo go wręcz przerastać) a znikomym dla chmury.
dużo zależy od zaufania do dostawcy usługi - dane są przesyłane i obrabiane na zewnątrz (nawet, jeżeli wyniki zapisują się lokalnie).
w sumie dałoby się zainstalować odpowiednią aplikację nawet na smarttv (co producent to inna nazwa), dołączyć do tv klawiaturę i mysz i grać na tv w najnowsze gry - warunek - obłoczek załatwia obliczenia grafiki (jak za dawnych czasów - wszystko robi CPU), łącze wystarczy do przepchnięcia danych o grafice, a opóźnienia nie będą psuły zabawy (polecenia: zmień broń, obróć się w lewo , ciut wyżej i ... muszą dotrzeć od "klawiatury" do "komputera" - którym w tym przypadku jest chmurka).
dla zadań, w których opóźnienia nie są istotne a moc obliczeniowa jest - rozwiązanie jest super (o ile dostawca usług nie oszczędza na sprzęcie, a rachunek da się przełknąć ;) ).
  • 0

#3 zwolon

zwolon
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 20 March 2012 - 13:35

Dużo racji w tym co piszesz. Ja sam obserwuję zdecydowany rozwój tych usług w ostatnich latach i czuję, że trend ten nie ustanie. Poza tym myślę, że technologia ta świetnie sprawdza się w dziedzinie oprogramowania dla firm np. crm czy pakiety biurowe. Miałem możliwość uczestnictwa w szkoleniu i przetestowania pakietu zoho. Wnioski jakie mi się nasunęły na koniec to fakty, iż jest to tania, całkiem sprawnie działająca i bardzo wygodna alternatywa dla licencjonowanego oprogramowania instalowanego na pc. Poza tym w sieci udaje mi się od czasu znaleźć takie ciekawostki jak pixlr czyli przeglądarkowa alternatywa dla Photoshopa (nie ma tak rozbudowanych funkcji jak produkt Adobe, ale to całkiem niezły edytor i darmowy).
Odnośnie uzyskania większej mocy obliczeniowej to sądzę, że i tak koszt chmury będzie w tym przypadku względnie niedrogi.
  • 0

#4 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 posts

Posted 20 March 2012 - 13:53

Sądzę, że tak naprawdę chodzi o to, aby nie można było korzystać z pirackich kopii oprogramowania. Skoro nie ma narzędzia zawierającego kod, to trzeba skorzystać z usługi. Mimo wszystko wolę mieć swoje dane na swoim komputerze. Co jeśli ktoś ukradnie dane zapisane na dysku twardym serwera?
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#5 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 posts

Posted 20 March 2012 - 22:53

używam gimpa (szacuję, że tak w 3-5% możliwości)
dla firm - całkiem sensowne rozwiązanie - stosowane w niektórych, teraz dostało bajer-nazwę - może inni też kupią, może da się rozwinąć rynek dla klientów indywidualnych
w firmie - 1 serwer za relatywnie duże pieniądze, + dużo think-klientów (za grosze - nawet w porównaniu z biednym biurkowo-biurowym pc) -> admin aktualizuje tylko serwer, w stacjach klienckich wystarczy procesor, jakaś grafika z monitorem, klawiatura, mysz i karta sieciowa. nic się nie da podłączyć (ani pani Kasia, ani pan Henio nie nakarmią sieci wirusami, chyba że wklepią je z klawiatury ;) ). wystarczy skutecznie zabezpieczyć serwer - super pod względem zabezpieczenia danych. wdrożenie może trochę kłopotliwe, ale eksploatacja.... a im więcej klientów, tym powinno się bardziej opłacać.
koszt chmury - biznesowo pewnie da się spiąć - kwestia zainwestowania w serwer usług i, co ważniejsze, we właściwe usługi + łącze + marketing (akceptowalne ceny) i powinno się kręcić.
bezpieczeństwo danych - zapewne da się zapisywać dane wynikowe lokalnie (tekst, obliczenia, zdjęcia czy cokolwiek innego), natomiast nie da się uniknąć ich przesyłania z i do chmury (bezpieczeństwo łącza), oraz obrabiania przez samą chmurę (z samego założenia).

tak mi przyszło do głowy: kiedyś pewien boss stwierdził, że zamiast sprzedawać soft, lepiej będzie sprzedawać usługę korzystania z niego... ładna teoria spiskowa? ;)
  • 0

#6 zwolon

zwolon
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 26 March 2012 - 08:57

Sądzę, że tak naprawdę chodzi o to, aby nie można było korzystać z pirackich kopii oprogramowania. Skoro nie ma narzędzia zawierającego kod, to trzeba skorzystać z usługi. Mimo wszystko wolę mieć swoje dane na swoim komputerze. Co jeśli ktoś ukradnie dane zapisane na dysku twardym serwera?

Ja czasami się zastanawiam czy dane, które znajdują się na moim komputerze są bezpieczniejsze niż dane znajdujące się na serwerze dużego dostawcy usługi cloud computing mającego na odpowiedzialności sporą ilość klientów, a co za tym idzie dbającego o zabezpieczenia.
  • 0

#7 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 posts

Posted 26 March 2012 - 11:10

Ja czasami się zastanawiam czy dane, które znajdują się na moim komputerze są bezpieczniejsze niż dane znajdujące się na serwerze dużego dostawcy usługi cloud computing mającego na odpowiedzialności sporą ilość klientów, a co za tym idzie dbającego o zabezpieczenia.

Jest takie przysłowie - "jak coś ma być dobrze zrobione, zrób to sam". U siebie mogę za każdym razem kopiować dane na PenDrive, więc to, co ważne będzie bezpieczne. A Cloud Computing to jednak usługa otwarta na Net. A twojego PC nie ma chyba w żadnym spisie DNS? Domowych PC nie opłaca się atakować takimi samymi narzędziami, jak NASA. Co za sława ze zdobycia peceta Jasia Zielonki z Koziej Wólki? Zysków też raczej nie będzie, może się okazać, że to tylko dzieciak grający w gry. A przed socjotechniką trzeba się bronić myśleniem. Zresztą, zawsze można mieć 2 PC. Jeden do torrentów i drugi do banku. Nie mam zaufania do tej technologii i cześć. Niech inni będą królikami doświadczalnymi, ja się przyłączę, kiedy ją wypróbują. LibreOffice zajmuje tylko 500 MB, w dobie dysków 500 GB to bardzo niewielkie obciążenie. A nikt nie zobowiązuje do instalacji pełnej wersji.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#8 zwolon

zwolon
  • Użytkownicy
  • 6 posts

Posted 27 March 2012 - 14:16

W pełni szanuję Twoje zdanie :). Odnośnie tego czy moje dane mogą być bezpieczne na moim kompie chodziło mi głównie o to, że jak ktoś już go atakuje to robi to z premedytacją i wie komu i jak może zaszkodzić... Cloud computing mi się podoba ze względu na szybkość i wygodę działania, zresztą myślę, że etap królików doświadczalnych już minął. Sam najbardziej osobiste dane to staram się przechowywać w portfelu albo w mojej głowie (zapamiętać!). Też widzę parę wad tej technologii, tak jak to z wszystkimi rzeczami bywa, ale w gruncie rzeczy oceniam działanie w chmurze na plus.

Tak jak już pisałem każdy ma swoje racje, ale warto traktując nawet tę technologię jako ciekawostkę zaznajamiać się z nią i nie odcinać totalnie, bo patrząc na trendy w gospodarce i internecie może okazać się, że stanie się ona już niedługo standardem i wypadałoby znać jego działanie. (Już się pojawiają stanowiska pracy związane z działalnością w cloud computing w różnych firmach)
  • 0

#9 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 posts

Posted 28 March 2012 - 18:58

taki "mini home cloud computing" to zdalny pulpit z dużego pcta na netbooku :D
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users