Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak odzyskać dane z dysku twardego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Metaxa

Metaxa
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 10 marzec 2012 - 19:52

Cześć, mam taki problem, mój laptop jest dość długo już w serwisie i raczej go nie naprawią (miał wymieniane chipsety a teraz miał mieć wymienioną płytę główną, ale podobno nie ma na razie żadnej i czekąją). Problem jest taki, że laptop się nie włącza a ja chcę odzyskać dane z dysku twardego z partycji D: (mam na nim C i D tylko), bo są tam filmy, myzuka, zdjęcia i przede wszystkim ważne dokumenty które były tylko tam. Jak odzyskać te dane z dysku twardego na dysk przenośny jeśli laptop się nie włącza?
Będę wdzięczna za pomoc tutaj od forumowiczów, bo nie ufam tym kolesiom w serwisie.
Pozdrawiam:)
  • 0

#2 Iuliano

Iuliano
  • Użytkownicy
  • 415 postów
  • LokalizacjaSworne Gacie,Tumidaj

Napisano 10 marzec 2012 - 21:17

Jeśli dysk jest sprawny to dane można odzyskać. Wystarczy taki dysk wyciągnąć z laptopa podłączyć go do komputera stacjonarnego i dane można skopiować z tamtego dysku na dysk który umieszczony jest w komputerze.
Można sklonować całą partycję D.
  • 0

#3 Metaxa

Metaxa
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 10 marzec 2012 - 21:34

Jeśli dysk jest sprawny to dane można odzyskać. Wystarczy taki dysk wyciągnąć z laptopa podłączyć go do komputera stacjonarnego i dane można skopiować z tamtego dysku na dysk który umieszczony jest w komputerze.
Można sklonować całą partycję D.

Ale jak go podłączyć? kabalami czy czym? Chcę go podłączyć do nowego lapka albo do dysku przenośnego, to w jaki sposób podłączyć?
  • 0

#4 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 10 marzec 2012 - 21:41

Inny i chyba prosty sposób to pobranie Linux Ubuntu LiveCD, wypalenie go płycie, czyli nagranie jako obraz, uruchomienie z niego laptopa i przekopiowanie danych.

Oczywiście jeśli masz cały laptop w domu i co kryje się w słowie "nie włącza"?
  • 0

#5 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 11 marzec 2012 - 01:02

Ja Ci polecam coś takiego:
http://allegro.pl/ad...2116082955.html

Niedrogie a pomoc tego urządzenia jest nieoceniona ;)

Podłączasz to do USB komputera a do adaptera dysk z laptopa. Nie musisz się martwić jakie złącza ma Twój dysk, bo ten adapter obsłuży ATA 2.5"/3.5" oraz SATA 2.5"/3.5". Sam mam taki i nieraz był bardzo pomocny.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#6 Iuliano

Iuliano
  • Użytkownicy
  • 415 postów
  • LokalizacjaSworne Gacie,Tumidaj

Napisano 11 marzec 2012 - 09:10

Ale jak go podłączyć? kabalami czy czym? Chcę go podłączyć do nowego lapka albo do dysku przenośnego, to w jaki sposób podłączyć?

Dysk z laptopa musisz wyciągnąć i podłączyć do komputera stacjonarnego. Następnie dane z partycji D przekopiować na dysk zewnętrzy.
Możesz skorzystać z linku podanego przez Duatha.
  • 0

#7 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 11 marzec 2012 - 12:16

Inny i chyba prosty sposób to pobranie Linux Ubuntu LiveCD, wypalenie go płycie, czyli nagranie jako obraz, uruchomienie z niego laptopa i przekopiowanie danych.

Oczywiście jeśli masz cały laptop w domu i co kryje się w słowie "nie włącza"?

Laptop jest w serwisie i nie włącza oznacza, że się nie włącza, czyli nie działa. Gdyby po prostu nie uruchamiał się z powodu wad OS, po prostu przywróciliby go i po kłopocie. Dlatego jedynym pewnym wyjściem jest podpięcie twardziela do innego PC i tam przekopiowanie danych.

A tak na przyszłość, czytaj, co pisze autor!
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#8 Kamillo

Kamillo
  • Moderatorzy
  • 5751 postów

Napisano 11 marzec 2012 - 13:55

Laptop jest w serwisie i nie włącza oznacza, że się nie włącza, czyli nie działa. Gdyby po prostu nie uruchamiał się z powodu wad OS, po prostu przywróciliby go i po kłopocie.

Wyjaśnienie twoje dlaczego się nie włącza jest bezcenne. "Nie włącza" może też oznaczać, że systemu nie da się uruchomić, każdy użytkownik bierze to znaczenie różnie.
I jeśli się nie uruchamia, przywrócenie go mogło by nie naprawić problemu, różne są przypadki.
Dziwne, że laptop jest w serwisie, a autor ma od niego tylko dysk. a więc wychodzi na to, że laptop jest w serwisie, ale autor chce odzyskać dane.

A tak na przyszłość, czytaj, co pisze autor!

Ja czytam, ale chyba Ty masz poważniejsze problemy z czytaniem.
  • 0

#9 Metaxa

Metaxa
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 12 marzec 2012 - 16:32

Wyjaśnienie twoje dlaczego się nie włącza jest bezcenne. "Nie włącza" może też oznaczać, że systemu nie da się uruchomić, każdy użytkownik bierze to znaczenie różnie.
I jeśli się nie uruchamia, przywrócenie go mogło by nie naprawić problemu, różne są przypadki.
Dziwne, że laptop jest w serwisie, a autor ma od niego tylko dysk. a więc wychodzi na to, że laptop jest w serwisie, ale autor chce odzyskać dane.

Nigdzie nie napisałam, że mam od niego dysk. Laptop CAŁY jest w serwisie, nie uruchamia się w ogóle, jak naciska się przycisk włączania to ni chu*ja, zero reakcji. Dlatego jak go odzyska w końcu to chcę dane z D przekopiować na nowego laptopa albo na dysk przenośny.

Jednak wciąż nie dostałam odpowiedzi w jaki sposób mam podłączyć wyciągnięty dysk z laptopa to dysku prznośnego lub drugiego lapka???????
  • 0

#10 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 12 marzec 2012 - 18:11

Ty albo serwisant musi rozkręcić laptopa. Potem wyjmuje z niego dysk. Do podłączenia małego dysku twardego go komputera PC potrzebna jest bodajże jakaś przelotka. Drugi komp też trzeba otworzyć. Potem podpina się odpowiednimi kablami HDD z laptopa do drugiego PC. System sam wyszuka nowy dysk, o ile tylko HDD działa prawidłowo. Następnie kopiuje się dane na dysk komputera-ratownika. Potem wyłącza drugi komputer, odpina Twój dysk i zakręca PC.
Połączenie do dysku przenośnego nic nie da. Chyba, że to jakiś serwer plików. Na dysk przenośny możesz skopiować Swoje dane, które są na tym drugim PC, na który były kopiowane.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#11 silent

silent
  • Użytkownicy
  • 771 postów

Napisano 14 marzec 2012 - 17:35

przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM co napisał Duath. wydaje się, że serwis bez problemu wyjmie ci dysk z laptopa.
ew. dowiedz się jaki masz w laptopie dysk ( " + magistrala) i kup odpowiednią obudowę do dysku zewnętrznego. najprawdopodobniej masz 2,5" SATA lub ATA - obudowa (polecam z wyjściem usb - wolne, ale najbardziej uniwersalne) będzie kosztować grosze... no, może raczej złotówki. po zainstalowaniu dysku w obudowie, podłączasz całość do wolnego portu usb w komputerze, na który chcesz przegrać dane (jak zwykły dysk zewnętrzny).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych