Mam bardzo duży problem z uruchomieniem systemu. Otóż gdy wczoraj przyszedłem do domu to włączyłem kompa i nic czarny ekran. Słychać dźwięki jakby komputer sie uruchamiał takie charakterystyczne "pip" na początku ale teraz to trwa dłużej. Najgorsze jest to, że gdy włączyłem po raz drugi komputer to wiatrak od karty graficznej przestał śię kręcić ale kiedy naciskam reset to się zaczyna kręcić tylko bardzo szybko a ja nadal nie widze nawet ekranu BIOSu / Co zrobić potrzebuje pilnie kompa! POMOCY! Dziękuję
Problem z odpaleniem komputera
Started by mik008, 27 Feb 2012 20:23
3 replies to this topic
Posted 27 February 2012 - 20:23
Posted 27 February 2012 - 21:26
Wyglądo to tak jak by coś się przepaliło . Sprawdź czy kondesatory na płycie głównej nie są spuchniete .
Posted 27 February 2012 - 21:58
zamiast krótkiego "pip" długie "piiiiip" oznacza problem podczas autodiagnostyki wykonywanej przez bios. pamiętasz/masz w instrukcji do płyty czy ami czy award?
jeżeli tak to google > ami/award bios "sygnalizacja błędów" - na szybko znalazłem, że "biip" w awardzie oznacza błąd pamięci, a w ami problem z odświeżaniem pamięci - i tu sugestia: wyjąć, przewietrzyć gniazda sprężonym powietrzem i ponownie zainstalować pamięci - mozę pomóc (ale nie musi)
jeżeli tak to google > ami/award bios "sygnalizacja błędów" - na szybko znalazłem, że "biip" w awardzie oznacza błąd pamięci, a w ami problem z odświeżaniem pamięci - i tu sugestia: wyjąć, przewietrzyć gniazda sprężonym powietrzem i ponownie zainstalować pamięci - mozę pomóc (ale nie musi)
Posted 24 April 2012 - 11:11
Przedewszystkim, podejrzyj stan kondensatorów, tak jak napisał szymon_kox
Jak bedzie ok, zapytaj kolege czy nie chce się czegoś nauczyć, ale musi przynieść kompa!
Pierwszy wymianie MUSI BYC zasilacz, a potem kolejnosc dowolna.
Generalnie obstawiałbym ze padła Ci płyta główna -/
Jak bedzie ok, zapytaj kolege czy nie chce się czegoś nauczyć, ale musi przynieść kompa!
Pierwszy wymianie MUSI BYC zasilacz, a potem kolejnosc dowolna.
Generalnie obstawiałbym ze padła Ci płyta główna -/
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users