Zalanie laptopa Fujitsu-Siemens Esprimo v6515. Co dalej?
Napisano 13 luty 2012 - 21:30
Dwa tygodnie temu zalałem sobie przypadkowo laptopa Fujitsu- Siemens EsprimoV6515 sokiem marchwiowym. Informatyk po rozkręceniu stwierdził, że uszkodzona jest płyta główna(przepalone elektrody i jakieś przewody) i raczej tylko ona. No i jestem bez laptopa.
Informatyk polecił mi sprzedać tego laptopa za 500-700zł, dołożyć z 500 zł i zainwestować w nowy. Ja z kolei spytałem się o wymianę na nową płytę główną w okolicach 300 zł ale wg.niego wiąże się to z jakimś ryzykiem; nie pamiętam już o co chodziło ale przestrzegał, że może dojść do zwarcia czy cuś. Jestem w kropce.
Stąd mam parę pytań:
1.Czy ktoś kupi zalany sprzęt np.allegro?
2. Co wg.Was opłaca się bardziej: inwestować w lapka czy kupić nowego notebooka?
Nie jestem zbyt wymagający, płyta główna 2-3 letnia w zupełności mi wystarczy.
Specyfikacja notebooka: http://www.neo24.pl/...rimo-v6515.html
Proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam.
Napisano 14 luty 2012 - 12:32
Co do tego czy kupią, pewnie tak na części, dysk, matryca, pamięci, zawiasy, obudowa itp. w niektórych lapkach sama matryca może być warta nawet z 300 zł jeśli jest dobra bez bad pikseli
Czy warto inwestować w coś co już ma swoje lata? Osobiście uważam, że nie. Oczywiście dużą role odgrywają tutaj fundusze oraz to do czego używałeś laptopa.
Nie wiem co miał na myśli mówiąc o jakimś zwarciu. Jeśli mieli by by pewność że płyta jest sprawna i jest typowo do tego modelu laptopa to nie powinno być problemów, poza tym zanim wsadzili by płytę to powinni wyczyścić wszystko w środku i dać jakąś gwarancje na tą używaną płytę.
Napisano 15 luty 2012 - 03:02
Naprawiając komputer, bądź świadom tego, że przyczyną usterki może być element, którego nigdy o to byś nie podejrzewał, a to dlatego, że komputer jest czasami ciężej zrozumieć niż kobietę i dlatego też nie dziw się, że ktoś kto się na tym zna, nie jest w stanie na "pstryknięcie palcem" powiedzieć Ci, co się zepsuło
Asus H97-plus
Intel I5 4590 chłodzenie Cooler Master V6-GT
Kingston 2x4GB 1600MHz + Goodram Play DDR3 4GB 1600MHz
Gigabyte GF GTX 650 Ti Boost
Tagan Piperock III 700W
Zalman Z9-U3
Napisano 15 luty 2012 - 19:05
Napisano 20 luty 2012 - 12:53
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych