Skocz do zawartości

Zdjęcie

Licznik na stronę www

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Victor

Victor
  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 13 luty 2012 - 11:30

Czy mógłby ktoś dokładnie opisać jak zrobić licznik w php na storonie www.

Nie pisać o gotowych darmowych licznikach !

W necie są niby gotowe skrypty np.tu skrypt licznika.

Ale gdy go robię i wrzucam na ftp to nie działa :/

Czy ktoś mógłby rozpisać jak to dobrze zrobić ?

Z góry dzięki V.
  • 0

#2 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 13 luty 2012 - 11:51

Zanim cokolwiek zrobisz z takim licznikiem, może byłbyś łaskaw przeczytać plik readme? Zawsze mądry człowiek zaczyna od czytania dokumentacji. Jeśli zrozumiałem, to po prostu wysłałeś ma serwer pliki i z głowy? A co z umieszczeniem odpowiedniego kodu w plikach witryny? Chyba nie oczekujesz, że każdy user będzie sprawdzał, czy skrypt licznika jest gdzieś na stronie i go włączy??? Ale jeśli chcesz pisać - proszę bardzo! Najpierw musisz w sesji PHP umieścić znacznik (cokolwiek - literę, napis, liczbę, czy najlepiej datę) Jeśli nie ma, to najpierw z pliku czytasz stan licznika (chyba nie opłaca się tworzyć tabeli bazy danych dla jednej danej) do zmiennej. Potem dodajesz jeden do zmiennej, wyświetlasz na ekranie wartość zmiennej na ekranie (ale nie musisz - możesz to zostawić tylko dla siebie). Następnie koniecznie zapisujesz nową wartość zmiennej do pliku. I to wszystko. Mam jednak propozycję, abyś użył np. tego licznika, ale przed instalacją przeczytaj !!! plik howto.txt i naucz się jak zmieniac prawa dostępu (o ile nie umiesz).
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#3 Victor

Victor
  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 13 luty 2012 - 12:17

Zanim cokolwiek zrobisz z takim licznikiem, może byłbyś łaskaw przeczytać plik readme? Zawsze mądry człowiek zaczyna od czytania dokumentacji. Jeśli zrozumiałem, to po prostu wysłałeś ma serwer pliki i z głowy? A co z umieszczeniem odpowiedniego kodu w plikach witryny? Chyba nie oczekujesz, że każdy user będzie sprawdzał, czy skrypt licznika jest gdzieś na stronie i go włączy??? Ale jeśli chcesz pisać - proszę bardzo! Najpierw musisz w sesji PHP umieścić znacznik (cokolwiek - literę, napis, liczbę, czy najlepiej datę) Jeśli nie ma, to najpierw z pliku czytasz stan licznika (chyba nie opłaca się tworzyć tabeli bazy danych dla jednej danej) do zmiennej. Potem dodajesz jeden do zmiennej, wyświetlasz na ekranie wartość zmiennej na ekranie (ale nie musisz - możesz to zostawić tylko dla siebie). Następnie koniecznie zapisujesz nową wartość zmiennej do pliku. I to wszystko. Mam jednak propozycję, abyś użył np. tego licznika, ale przed instalacją przeczytaj !!! plik howto.txt i naucz się jak zmieniac prawa dostępu (o ile nie umiesz).

W linku który podałem w poście wyżej nie ma pliku readme.

Stworzylem plik z kodem o rozszerzeniu .php jak i dwa pliki tekstowe .txt oraz zmieniłem im prawa jak napisał autor artykułu.

W kodzie witryny tez zrobiłem odwołania.

Tekst " stronę odwiedziło" mi się wyswietla ale skrypt nie uruchamia i nie liczy.

dlatego proszę, aby ktoś kto ma więdze na ten temat i przede wszystkim chęci dokładnie to rozpisał :)
  • 0

#4 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 13 luty 2012 - 13:14

Nie ma readme, ale jest plik howto.txt To ten plik trzeba było przeczytać. jest krótki. Sądzę, że po prostu nie zmieniłeś praw dostępu do pliku count.txt, albo w ogóle go nie utworzyłeś. Po zmianie zgodnie z instrukcją z pliku howto.txt powinno działać.

Edit

Wpisz do pliku count.txt jedną linijkę z cyfrą zero. Może to pomoże.
  • 0
AMD Phenom II 955
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#5 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 28 luty 2012 - 22:29

@mw_1975, w linku autora faktycznie nie ma nic typu readme:p Ale założę się, że w tym problem.
czy masz na serwerze w katalogu ze skryptem pliki licznik.txt o zawartości 0; oraz dzienny.txt o zawartości np 2006-02-13:0:2006-02-12:0 z prawami dostępu co najmniej 666? Jeśli tak to z ciekawości możesz nadać prawa 777. Jak dalej nie działa to wstaw w [code][/code] ten kawałek kodu wycięty od Ciebie z pliku, może wkradł się błąd :)

Pozdrawiam.
  • 0

Dołączona grafika

#6 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 postów

Napisano 29 luty 2012 - 18:51

@mw_1975, w linku autora faktycznie nie ma nic typu readme:p Ale założę się, że w tym problem.
czy masz na serwerze w katalogu ze skryptem pliki licznik.txt o zawartości 0; oraz dzienny.txt o zawartości np 2006-02-13:0:2006-02-12:0 z prawami dostępu co najmniej 666? Jeśli tak to z ciekawości możesz nadać prawa 777. Jak dalej nie działa to wstaw w ten kawałek kodu wycięty od Ciebie z pliku, może wkradł się błąd :)

Pozdrawiam.

Nie ma readme.txt. Ale jest howto.txt. Jak sądzisz, do czego służy???
  • 0
AMD Phenom II 955
4 GB DDR3 1600 MHz
SilentiumPC Deus G1 600W

#7 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 29 luty 2012 - 19:04

Rety, albo autor zmienił linki, albo rozmawiamy o dwóch różnych skryptach :) Chodzi o link z pierwszego posta?
  • 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych