Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czujniki w obudownie - jakie i ile ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 adadjestmoc

adadjestmoc
  • Użytkownicy
  • 68 postów

Napisano 27 grudzień 2011 - 18:09

Pytanie w gruncie rzeczy proste. A więc mam w kompie czujniki temperatury ( kabel z końcówką z przezroczystą izolacją )oznaczone "VGA" - przy radiatorze procesora karty graficznej, "CPU" - przy radiatorze procesora płyty głównej i "SYS" w obudowie. Kabelki prowadzą bezpośrednio do ekraniku który mam na obudowie i widnieją godzina, i te 3 temperatury które wahają się w granicach 30-38 'C. Mam dodatkowo na kompie programy Everest i speedfan które pokazują zupełnie inne o wiele wyższe temperatury 40-52 'C. Przecież te programy też muszą korzystać z jakichś czujników - teraz pytanie : z jakich skoro temperatury są inne? Sa jakieś jeszcze? Jak wyglądają jeśli są ? Pozdrawiam.
  • 0

#2 pcfoster fan

pcfoster fan
  • Użytkownicy
  • 6 postów

Napisano 27 grudzień 2011 - 20:04

Czujniki pokazują temperaturę radiatora... A te w Everescie temperaturę w środku procesora. To oczywiste, że na zewnątrz jest chłodniej
  • 0

#3 adadjestmoc

adadjestmoc
  • Użytkownicy
  • 68 postów

Napisano 27 grudzień 2011 - 21:13

http://imageshack.us.../815/chujn.png/
Dobra czyli twierdzisz ze czujnik jest w procesorze. Tak więc pytanie Czego temperatury pokazuje speedfan jak widac jest ich troche.
  • 0

#4 Kuba

Kuba
  • Redaktorzy
  • 364 postów

Napisano 27 grudzień 2011 - 21:18

Czujniki są na chipsecie, procesorze, układzie grafiki, w zasadzie każdemu układowi teorytycznie może towarzyszyć czujnik
  • 0

#5 adadjestmoc

adadjestmoc
  • Użytkownicy
  • 68 postów

Napisano 27 grudzień 2011 - 21:34

Czujniki są na chipsecie, procesorze, układzie grafiki, w zasadzie każdemu układowi teorytycznie może towarzyszyć czujnik

Co po kolei pokazuje speedfan?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych