Witam. Zastanawiam się nad wymianą mojego starego ddr2 800mhz na pamięci ddr3 o większym taktowaniu. W grę wchodzi oczywiście wymiana płyty- już poluje na nią na allegro. Sprawdzałem kilka płyt i wszędzie producenci obok preferowanych przez daną płytę pamięci ram umieszczają oznaczenie OC. Wygląda to następująco:
DDR3 800/1066/1333/1600*/1800*/2000*(OC) CO oznaczają te gwiazdki i OC ? bo nie jestem pewien. Skrót OC umiem oczywiście odczytać, ale co to tak naprawdę znaczy ?? i tu pojawia się moje pytanie. Czy z tego przykładowego zapisu wynika, że bede mógł użyć ramu o częstwotliwości 2000MHz czy jedynie pamięci 1333 MHz, którą będę następnie mógł podkręcić na wyższe taktowanie ?? Wiem, że to też w głównej mierze zalezy od tego jaką pamięć obsługuje mój procesor, może również wiecie jakie jest maksymalne taktowanie pamięci dla Athlonów x4 serii 300 ?? bo nigdzie nie mogę tego znaleźć. Chciałbym się także dowiedzieć jak się kręci ram ?? z tego co rozumiem to polega to na zmianie timingów pamięci i zwiększeniu napięcia ? to znaczy ze przykładowo posiadając pamięć 1600MHz o taimingu CL6 będę mógł uzyskać większe taktowanie tej samej kości kosztem pogorszenia timingu ?? co pozwoli mi w konsekwencji uzyskać np. 1800 MHz z timingiem CL8 ?? na takiej zasadzie się to odbywa, czy się mylę ?? Jeszcze jedna rzecz

Słyszalem, iż są specialne pamięci przeznaczone do podkręcania działające natywnie na obniżonym napięciu, czy musze kupić właśnie taką pamięć, żeby uzyskać te wysokie taktowania oznaczone jako OC ??
Wiem, że troche dużo wątków poruszyłem, ale chciałbym żeby ktoś fachowo mi to objaśnił i rozwiał moje wątpliwości.
czekam na odpowiedz i pozdrawiam !