Skocz do zawartości

Zdjęcie

RSS na email

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 QsT

QsT
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 11:44

Witam

Potrzebuje być na bieżąco z jednym kanałem RSS jednak nie mogę być cały czas w domu i przed komputerem. Chciałbym dostawać informacje o nowej wiadomości na tym kanale zaraz po pojawieniu się jej i gdziekolwiek bym nie był dlatego szukam programu który na uruchomionym komputerze będzie np co minutę sprawdzał czy jest nowa wiadomość na kanale i jeśli jest to wyśle ta wiadomość mi na email - wtedy dostanę smsa ze skrzynki ze mam nowa wiadomość...

Mozę zna ktoś taki program/czytnik rss? Lub poradzi jakieś inne rozwiązanie?

Znalazłem jeden program który wysyła automatycznie wiadomości z kanału rss na email ale nie tylko nową ale wszystkie/ostatnia i efekt jest taki ze co minutę dostaje email z tą sama ostatnią wiadomością znalazłem tez taki czytnik który sprawdza kanał co minutę i wyświetla tylko ostatnia wiadomość ale jej nie wysyła na email tylko informuje o niej na komputerze. Wiec może być np tez jakiś program który będzie monitorował jakaś część pulpitu i gdy coś na niej się zmieni wyśle email

A może ktoś ma jakiekolwiek inne rozwiązanie?
  • 0

#2 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 18:29

Dlaczego uważam to za raczej niemożliwe - jeśli nie jesteś w stanie sam napisać programu to ciężko będzie znaleźć alternatywę dla wbudowanych RSS proponowanych przez twórców/właścicieli serwisów ponieważ trzeba założyć, że każdy portal to indywidualny system (zarządzania treścią) i indywidualnie generuje wiadomości. Możesz przekopać internet w poszukiwaniu programów filtrujących informacje RSS.
Podane przez Ciebie założenie wymagałoby odfiltrowania treści tak żeby miała trafiać do Ciebie/byłą skierowana do Ciebie/tyczyła się danej kategorii, nie spotkałem się jeszcze z takim, ogólnodostępnym programem :)

Jeśli dobrze zrozumiałem problem, można pokusić się o napisanie prostego skrypciku jednak potrzebuję więcej informacji :P
  • 0

Posted Image

#3 QsT

QsT
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 20:47

Witam
Poradziłem sobie za pomocą programu thunderbird i wbudowanego w nim czytniku RSS
Najpierw czytnik rss co minutę sprawdza czy na dodanym kanale jest nowa wiadomość, jeśli jest to ją pobiera później za pomocą filtrów w thunderbird kopiuje wiadomość z czytnika do skrzynki pocztowej w programie gdzie co minute są sprawdzane wiadomości i filtrowane w ten sposób że interesująca mnie wiadomość jest automatycznie przekazywane(wysyłana) na mój drugi mail gdzie po pojawieniu się tej wiadomości na serwerze dostaje sms z informacją o nowej poczcie :)
  • 0

#4 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 22:46

No popatrz jakie to programy w sieci można trafić :P
Możesz wrzucić linka do programu? Zamknie się już temat :)

Pozdrawiam.
  • 0

Posted Image

#5 QsT

QsT
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 00:39

Pisząc program miałem na myśli także thunderbird
http://www.mozilla.org/pl/thunderbird/
Wystarczy odpowiednio skonfigurować czytnik RSS i filtry w programie
  • 0