Jump to content

Photo

Windows 7

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 Kala

Kala
  • Użytkownicy
  • 47 posts

Posted 14 November 2011 - 14:06

Witam,
mam problem, któy polega na tym, że podczas korzystania z laptopa, pojawia się cały niebieski ekran z informacją o problemie (napisane białą czcionką). Napisane jest tam, że wystąpił błąd i następuje zapisywanie tego co dotychczas robiłam. Stało się to już dwa razy. Następnie włącza się on prawidłowo, ale pojawia się komunikat o tym, że wykryto błąd i jeżeli Windows znajdzie rozwiązanie poinformuje mnie. Ja się nie znam na komputerach i kiedyś miałam już kilka problemów. Radziłam się tu na forum i możliwe, że coś zrobiłam nieprawidłowo bo od tamtej pory laptop mi się zawiesza i ogólnie nie jest w takiej kondycji jak na początku. W ogóle nie chce odczytać mi mojego pen-drive, a z innymi nie ma problemu( mimo, że ten pen-drive śmiga na innych komputerach). Laptopa mam w sumie nie długo bo jakieś 8 miesięcy i zastanawiam się czy wgranie na nowo systemu Windows jest możliwe.
Jest możliwość, że brakuje mi jakiejś "części" Windowsa i dlatego tak się dzieje? Jest w ogóle możliwość "doinstalowania" tej części??? Czy może powinnam wgrać Windowsa od nowa???
Jeżeli znajdzie się ktoś, kto może mi pomóc to bardzo proszę bo już naprawdę nie wiem co z tym laptopem jest grane.
Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje.
  • 0

#2 adi760

adi760

Moderator

• Junior mod
  • 419 posts

Posted 14 November 2011 - 15:25

To co ci wyskakuje to tzw bluescreen/ekran śmierci - pojawiają się one w przypadku problemu ze sprzętem. Napisz co zrobiłaś, że komputer przestał stabilnie chodzić - może szperałaś coś w BIOSIE?
  • 0
AMD Phenom X4 955 3,2Ghz | Xigmatek Gaia | ASRock 880G Pro3 | Gigabyte Radeon 6850 1GB OC | 2x2GbB RAM DDR3 Kingston 1333Mhz | Samsung 500GB | Chieftec GPS-550A | Windows 7 Pro 64bit |BenQ 22 cale full HD |

#3 Kala

Kala
  • Użytkownicy
  • 47 posts

Posted 14 November 2011 - 16:35

nie nic nie szperałam w biosie. Była kiedyś taka sytuacja że ktoś na forum napisął żebym użyła programu combo czy coś takiego. To podobno usuwa wirusy, ale nikt mi sie powiedział, że działa to troszeczkę inaczej. Więc nie wiem czy nie usunęłam jakiejś częsci windowsa. Kilka chwil przed pojawieniem się tego ekranu jest dzwięk powtarzający się kilka razy tak jak wczytuje laptop nowy sprzęt podpięty i dzwięk wyciągania tego sprzętu<-- pomimo, że ja nic nie podpinam i nie odpinam. To zaczęło się jak nie miałam antywirusa i korzystałam z neta. No ale nie wykrywa mi żadnego wirusa. Poza tym jak włączę laptopa to zawiesza się ona na jakąś minutę i po chwili zaczyna działać. Ja nawet nie wiem jak biosa uruchomić, także tam na pewno nie szperałam chyba, że przez ten program combo... o ile jest taka możliwość. Posłuchałam się kogoś kto najwyraźniej miał takie pojęcie jak ja....
  • 0

#4 Kala

Kala
  • Użytkownicy
  • 47 posts

Posted 14 November 2011 - 16:41

Dzisiaj oglądałam serial na internecie i mi się wyłączył nagle komputer, a wczoraj normalnie siedziałam na necie, chodzi o to, że mam mozille a ta strasznie mi się przycina może to coś z tym jest związane... nie wiem jak tak czytam na necie to im wiem więcej tym wydaje mi się, że nie wiem nic;/
  • 0

#5 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 posts

Posted 14 November 2011 - 17:00

Czy na lapku można popracować, czy od razu wyskakuje błąd? Błędy mogą się pojawiać, jeśli sprzęt się przegrzewa. Port może być po prostu brudny. A komp chodzi może głośno?
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#6 Kala

Kala
  • Użytkownicy
  • 47 posts

Posted 14 November 2011 - 17:51

Nie no w porządku wszystko można robić i laptop chodzi naprawdę cicho tak jak na początku. Mam pod nim podkładkę, która jest zawsze pod laptopem.
  • 0

#7 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 posts

Posted 14 November 2011 - 18:24

Kod błędu BSOD powinien być w dzienniku zdarzeń pod "System". Spróbuj go znaleźć i podać.
  • 0

Dołączona grafika

#8 Iuliano

Iuliano
  • Użytkownicy
  • 415 posts
  • LokalizacjaSworne Gacie,Tumidaj

Posted 14 November 2011 - 18:39

Możesz użyć programu do odczytania Blue Screen View.Przyczyny powstawania błędów mogą być różne od awarii sprzętu,oprogramowania,wirusów.
  • 0

#9 Kala

Kala
  • Użytkownicy
  • 47 posts

Posted 14 November 2011 - 19:18

No więc tak nie widze tutaj nic takiego. Ale jak jest napisane typ zdarzeń i jest krytyczne pisze źródło Kernel- Power no i dziennik system. Z systemu są też błędy takie jak iaStor, disk, bugCheck, application popup, eventLog, servis contol manager. No a te krytyczne pisze tutaj, że wytąpiły w ciągu 24 godzin.
Może ja coś źle patrzyłam i może gdzieś jest ten błąd o który mnie pytasz...
  • 0

#10 Kala

Kala
  • Użytkownicy
  • 47 posts

Posted 14 November 2011 - 19:33

użyłam tego programu i na czerwono świeci się PC stability i obok w tym okienku co sprawdzane było najmniej ma crashed frequently sidebyside wskazówka jest na czerwono. Napisane jest też, że stability issues: top crashing applications include: sidebyside, firefox.exe, plugin-container.exe i jest 76%. Dodam tylko, że przeglądarka zacina mi się nagminnie. No i w sumie tyle z tych rzeczy co ja tu widzę. Czyli coś to oznacza???
  • 0

#11 Iuliano

Iuliano
  • Użytkownicy
  • 415 posts
  • LokalizacjaSworne Gacie,Tumidaj

Posted 15 November 2011 - 16:46

Jeśli ten problem dotyczy przeglądarki Firefox,to na początek zobacz na innej wersjinp może być najnowsza 8.0. Równie dobrze można zobaczyć na innej przeglądarce no Chrome czy Opera,czy będą pojawiały się błędy.
  • 0

#12 Kala

Kala
  • Użytkownicy
  • 47 posts

Posted 16 November 2011 - 00:29

Zainstalowałam Opere, a błędy pozostały te same. Mam pytanie a co to może być to sidebyside. W sumie to co ja w ogóle powinnam teraz zrobić??? Proszę o jakąś dobrą radę:)
  • 0

#13 mw_1975

mw_1975
  • Użytkownicy
  • 2535 posts

Posted 16 November 2011 - 00:46

Na początek proponuję uruchomić program Super PI albo Orthos. One służą do testowania stabilności kompa. W wypadku, gdy PC to wytrzyma, czyli błąd nie wyskoczy, będzie można wyeliminować problem uszkodzenia sprzętu. Uruchomić je i zostawić na jakieś pół godziny. W czasie testu PC raczej nie będzie się nadawał do pracy, bo te programy bardzo obciążają procesor.
  • 0
AMD Phenom II 955
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W

#14 Kala

Kala
  • Użytkownicy
  • 47 posts

Posted 19 November 2011 - 14:58

Użyłam tego drugiego programu Orthos no i myślałam, że pod koniec pokaże mi się jakiś raport, a tu po 2 godzinach sprawdzania nie pokazało się nic po prostu sam się program ten wyłączył nawet nie zdołałam zobaczyć kiedy. Tak powinno być??? Czy może spróbować innego programu? No, a jeżeli tak miało być to co teraz powinnam zrobić???
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users