Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problem z dyskiem!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 masakra

masakra
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 24 październik 2011 - 11:04

Witam. Miałem problem z dyskiem ponieważ mi go nie czytało. Poszedlem do serwisu i mi powiedzieli ze dysk padł i nic sie nie da zrobic. Kupiłem nowy i jest to samo. Połączenie Sata. Pozdrawiam
  • 0

#2 Michal

Michal

Michal

• Guests
  • 1386 postów
  • LokalizacjaRybnik

Napisano 24 październik 2011 - 12:34

Z tego co napisałeś nikt Ci nie jest w stanie nic pomóc. Opisz problem BARDZIEJ dokładnie
  • 0
Dołączona grafika
Dołącz do fanów PCFoster.pl na Facebooku. Zapraszamy!

#3 masakra

masakra
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 25 październik 2011 - 14:51

Nie cytujemy poprzednika - Michał

Mam dysk samsung 1000gb/7200rpm/32M, płyta MSI K9N Neox 2 kupiłem nowy dysk bo tam mi powiedzieli w serwisie, wgl nie czyta dysku tak jakby "nie dostawał prądu" na ekranie czarny komunikat ze nie czyta taka sama reakcja na starym i na nowym dysku nic sie nie zmieniło. Podpinałem zamiast CDromu tez nic nie dało. Pozdro
  • 0

#4 magik092

magik092
  • Użytkownicy
  • 1555 postów

Napisano 25 październik 2011 - 15:42

Czyli CD ROM też masz pod SATA? Pytam żeby się upewnić, że nie chodzi Ci o ATA :)
Spróbuj podpiąć dyski u np. kolegi, jeśli faktycznie są padnięte to możliwe, że Twój PC je uszkadza, ale pierwsze sprawdź dyski, z doświadczenia wiem, że serwisom nie powinno się wierzyć w 100% :)
  • 0

Posted Image

#5 ludek111

ludek111
  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 25 październik 2011 - 18:34

Miałem kiedyś problem z komputerem który po podłączeniu dysku palił go.
Po wielu dociekaniach ustaliłem że po prostu w kontakcie nie było uziemienia a gdy podłączyłem wtyczkę do kontaktu, w ścianie kabel fazy pod wpływem nacisku stykał się z bolcem uziemienia, do którego nie było nic podłączone. To spowodowało uszkodzenie zasilacza ale dopiero później. Najpierw fazą spalił mi dysk 80 GB i nieodwracalnie straciłem bardzo ważne dane...

Ja na twoim miejscu postawiłbym na zasilacz, jak masz możliwość to pożycz od kogoś inny i spróbuj odpalić na nim pecet.
Drugą właśnie przyczyną może być faza na bolcu uziemienia, gdzie powinno być zero.

Spróbuj jeszcze zresetować bios, a jak to nie pomoże to po prostu wejdź do niego i w razie możliwości włącz sata controller na enabled, lub coś na ten deseń, ale skoro mówisz że DVD jest kompatybilny z wtyczką na dysk, wnioskuję, że masz włączoną obsługę SATA.
Jeszcze jedną możliwością ale mniej realną może być zworka na dysku SATA, jeżeli twoja płyta ma sata I a dysk jest na SATA II. Można ograniczyć prędkość dysku poprzez zworkę obok wtyczek na brzegu dysku.

Użytkownik ludek111 edytował ten post 25 październik 2011 - 18:38

• 0
There's completely no way to improve the Perfection.
E8200@4.25GHz | GA-EP45-UD3LR | Gainward GTS250 | 2xF3-1TB Matrix Raid | SB Audigy2
ModXStream 500W | Corsair 2x1GB XMS2 DHX + Patriot 2x1GB LLK CL4@1075MHZ | HE1225 |

#6 juvi1

juvi1
  • Użytkownicy
  • 112 postów

Napisano 27 październik 2011 - 18:50

Po 1. Najpierw zadam pytanie czy nic nie miales przestawiane w biosie? Czy to robiles sam, czy ktos mógł to zrobić np. przez przypadek. Moja propozycja to ustawienia fabryczne biosu lecz wątpie żeby to byla sprawka złych ustawien, potem sprawdzanie dysku u kumpla, kabli itp. Tak jak ww. użytkownik ludek111 zasilacz to podstawa jeśli nie chcesz wymieniac potem poszczególnych podzespołów po awarii. :)
  • 0
https://www.facebook.com/bwsquad

Nowa, rozkręcająca się ekipa!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych