Jump to content

Photo

[Mini Recenzja] Karta graficzna GTX 460 1GB EVGA

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 08 October 2011 - 11:39

Mini Recenzja karty graficznej GTX 460 1GB EVGA

Ponad rok temu byliśmy świadkami długo oczekiwanej premiery nowej serii kart NVIDII o nazwie kodowej „Fermi”. Były to pierwsze układy z obsługą bibliotek DX11 od „zielonych”. Pierwsze modele(GTX480, GTX470, GTX465) nie cieszyły się zbyt dobrymi opiniami. Karty mocno się grzały, przez co były hałaśliwe. Ich pobór prądu odstraszał potencjalnych kupców, a wydajność nie była w pełni zadowalająca. NVIDIA przemyślała sprawę i 12 Lipca 2010r. wydała nowy układ o oznaczeniu GF104. Tym razem GPU zostało trochę „okrojone” w stosunku do swojego starszego brata (GF100). Liczba tranzystorów zmniejszyła się z 3200 mln do 1950 mln, wraz z tym rozmiar rdzenia uległ zmianie z 529mm2 na 332mm2. Dzięki takiemu zabiegowi spadła ilość wydzielanego ciepła, jak również zapotrzebowanie na prąd.

Na poniższym obrazku widzimy różnice między budową GPU GTX480, a GTX460.

Dołączona grafika

Dziś pod lupę biorę EVGA GTX460 1GB FPB. Parę dni temu kupiłem ją i od razu zabrałem się za testowanie. Zamierzam sprawdzić, czy na tej karcie będzie możliwa gra na maksymalnych detalach w rozdzielczości FullHD. Zapraszam wszystkich do przeczytania recenzji.

ZAWARTOŚĆ PUDEŁKA:

:arrow: Karta GTX460 1GB
:arrow: Przejściówka DVI->VGA
:arrow: Przejściówka mHDMI->HDMI
:arrow: Przejściówka 2x molex->6Pin PCIex
:arrow: Płyta ze sterownikami
:arrow: Instrukcja Obsługi
:arrow: Naklejka

W pudełku znajdziemy wszystko co potrzeba.

Dokładna nazwa to: EVGA GeForce GTX 460 1024MB FPB (Free Performance Boost). Karta jest lekko podkręcona. Taktowania wynoszą (odpowiednio rdzeń/shadery/pamięć efektywnie): 720/1440/3600MHz. Rdzeń został podkręcony o 45MHz, zaś pamięci pozostały bez zmian. Warto dodać, iż ten model posiada 10-cio letnią gwarancję producenta po wcześniejszym zarejestrowaniu. Według mnie jest to wielki plus. Karty graficzne mają to do siebie, że niestety dość często ulegają uszkodzeniu i taka gwarancja może okazać się pomocna.

Zrzut ekranu z GPU-Z:

Dołączona grafika

Opis Zdjęć:

Dołączona grafika

Na pierwszy rzut oka widać, że niestety system chłodzenia pozostał taki sam jaki wyposażyła kartę NVIDIA. Na obudowie karty znalazły się naklejki z grafiką i logiem EVGA.

Obrazek

Płytka drukowana jest koloru czarnego. Jej długość to 21cm, więc nie powinno być problemów z zamontowaniem karty nawet do małych obudów.

Dołączona grafika

Karta zasilana jest poprzez dwa sześciopinowe złącza PCIe.

Dołączona grafika

Na śledziu znajdziemy dwa wyjścia DVI i jedno mHDMI.

Obrazek

Na śrubkach nie było plomb gwarancyjnych, więc była możliwość zaglądnięcia pod chłodzenie. Znajdują się tam tylko trzy fazy zasilania procesora i jedna pamięci.

Dołączona grafika

Na rdzeniu jest nałożona pasta, która radzi sobie całkiem dobrze.

Obrazek

Na PCB znajdziemy 8 kości pamięci GDDR5 od Samsunga.

• 0

#2 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 08 October 2011 - 12:45

Dołączona grafika

Radiator połączony z dwoma rurkami cieplnymi.

Dołączona grafika

Chłodzenie w całej swojej okazałości. Szkoda, że producent nie zadbał o radiatorki na sekcji zasilania.

PLATFORMA TESTOWA:

Procesor: Pentium Dual Core E5200 @3,65GHz
Płyta Główna: GA-X38-DS4
Pamięć: OCZ SLI 2x1GB 800MHz @876MHz
Chłodzenie: CoolerMaster Hyper N520
Dysk Twardy: Samsung F3 500GB
Zasilacz: CoolerMaster eXtreme Power Plus 460W
Monitor: LG E2240S
Obudowa: no-name, wentylator 120mm

Sterowniki, system operacyjny i wykorzystane programy:

:arrow: ForceWare 275.33
:arrow: Windows 7 Ultimate 64bit
:arrow: Fraps 3.2.3

TESTY W GRACH

Unigine Heaven DX11 Benchmark 2.5 (Basic Edition):
1920x1080, 8xAA, 16xAniso, Max Detale

Dołączona grafika

Jak widać po wykresach, ustawienie teselacji na poziomie ekstremalnym mocno zaniża FPS. Jednak, niestety wydaje mi się iż lekko negatywny wpływ na animację miał za wolny procesor.

3DMark Vantage
1280x1024, Performance

Dołączona grafika

Karta osiągnęła przyzwoity wynik.

3DMark 2006
1280x1024, ustawienia wstępne

obrazek

Widać po punktach CPU, że procesor mocno zaniżył wynik.

Wiedźmin 2

Pomiar był wykonywany kilkukrotnie w różnych lokalizacjach. Wynik to średnia wszystkich testów.
Ustawienia: 1920x1080, Max Detale, Uberpróbkowanie OFF

Dołączona grafika

Wyświetlany obraz był płynny, lecz w niektórych przypadkach zauważyłem mocne spadki FPS. Podejrzewam, że było to spowodowane wolnym procesorem i pojemnością pamięci RAM.

Dołączona grafikaDołączona grafika

• 0

#3 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 08 October 2011 - 12:49

Test Drive Unlimited 2

Pomiar był wykonywany kilkukrotnie w różnych lokalizacjach. Wynik to średnia wszystkich testów.
Ustawienia: 1920x1080, Max Detale

Obrazek

Animacja była w pełni płynna. Nie zauważyłem nagłych spadków FPS. Wszystko działało sprawnie.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Mafia II

Pomiar był wykonywany kilkukrotnie w różnych lokalizacjach. Wynik to średnia wszystkich testów. Drugi słupek na wykresie odpowiada średniej liczbie FPS uzyskanej poprzez wbudowany benchmark.
Ustawienia: 1920x1080, Max Detale, PhysX: High

Dołączona grafika

Na takich ustawieniach gra działała bardzo płynnie. Wynik w benchmarku wyszedł dość marnie. Mógł zadecydować o tym już stary procesor. Podczas gry minimalny FPS wahał się w okolicach 25-30.

Dołączona grafika Dołączona grafika

• 0

#4 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 08 October 2011 - 12:53

Just Cause 2

Test został wykonany przy użyciu wbudowanego benchmarka.
Ustawienia: 1920x1080 Max Detale

Dołączona grafika

W tym przypadku GTX460 poradził sobie bez większych problemów. Spadek klatek był wyraźny w wielkim mieście, gdzie było wiele szczegółów. Domyślam się, że znów procesor był głównym winowajcą.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

DIRT 3

Test został wykonany przy użyciu wbudowanego benchmarka.
Ustawienia: 1920x1080 Max Detale

Dołączona grafika

W ten tytuł można grać na najwyższych detalach bez jakichkolwiek problemów. Animacja była bardzo płynna.

Dołączona grafikaDołączona grafika

• 0

#5 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 08 October 2011 - 12:56

TEMPERATURY

Pomiar temperatur w stresie dokonywałem za pomocą programu Furmark oraz gry Mafia II. W obu przypadkach test trwał ok. 30 min. W trybie spoczynku nie była otwarta żadna aplikacja- tylko podgląd na pulpit. Pomiarów temperatury dokonywałem programem MSI AfterBurner.

Dołączona grafika

GŁOŚNOŚĆ

Głośność chłodzenia była mierzona na tak zwane „ucho”. Do pomiaru wyłączyłem wszystkie zbędne wentylatory. Procesor był chłodzony pasywnie, a wentylator na obudowie wyłączony.

Wyniki:
< 45% - praktycznie niesłyszalna
46% - 55% - słyszalna
56% - 65% - wyraźnie słyszalna
66% -100% - odkurzacz :P

Jeżeli podczas gry ktoś używa słuchawek lub głośników z ustawioną normalną głośnością to hałas wydobywający z karty nie powinien być słyszalny.

PODKRĘCANIE

Mimo małej ilości faz zasilania udało mi się uzyskać następujące wartości (odpowiednio rdzeń/shadery/pamięć efektywnie) 880/1760/2000 MHz i to wszystko przy napięciu 1,05V. Do podkręcania użyłem programu MSI AfterBurner. Karta po takim OC podniosła swoje temperatury o kilka stopni. Wykonałem parę testów, aby zobaczyć jaki jest zysk w FPS’ach.

Obrazek

Unigine Heaven DX11 Benchmark 2.5 (Basic Edition)

Dołączona grafika

Just Cause 2

Dołączona grafika

PODSUMOWANIE

GeForce GTX 460 1GB jest wydajną kartą. Nie należy on, co prawda do rodziny high-endowych kart, lecz może się pochwalić przyzwoitą wydajnością. Duża podatność na OC sprawia, że karta staje się atrakcyjna nie tylko dla overclockerów, lecz również dla zwykłych użytkowników. Do tego EVGA robi bardzo dobry ruch, przedłużając gwarancję do 10 lat. Niestety procesor zaniżył większość wyników i za sprawą tego testy nie są do końca prawdomówne. Jeżeli mi się uda, to w najbliższym czasie pożyczę procesor od znajomego. Wtedy zaktualizuje wyniki.

Zalety:

:arrow: Wysoka wydajność
:arrow: Stosunkowo niska cena
:arrow: Podatność na OC
:arrow: 10-cio letnia gwarancja
:arrow: Rozmiary
:arrow: W miarę cichy system chłodzenia
:arrow: Jakość wykonania

Wady:

:arrow: Brak chłodzenia sekcji zasilania

Mam nadzieję, że recenzja się podobała. Zachęcam do komentowania.

seqqes
  • 0

#6 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 08 October 2011 - 19:51

Minirecenzja a zajęła 4 posty. ;) Recenzja bardzo mi się podoba, jeśli mógłbym coś zasugerować osobom, które będą w przyszłości recenzowały karty graficzne, to jeśli zdejmujecie chłodzenie, zróbcie również zdjęcie rdzenia bez nałożonej pasty. To taki mały szczegół, ale jakoś zawsze zwracam na to uwagę.

A teraz pytanie do moderatorów/administratorów. Ile maksymalnie zdjęć może być w jednym poście?

Edit.
seqqes, poluj na Q6600 w rewizji G0 na allegro. Wtedy wyniki od razu podskoczą.
  • 0

#7 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 08 October 2011 - 22:32

No niestety musiałem zrobić w 4 postach bo limit zdjęć w jednym poście wynosi 10. Moderatorzy/administratorzy mogliby to zmienić. Łatwiej pisałoby się recenzje.
Wiem, że procesor słaby i przydałby się nowy, ale zbieram pieniądze teraz na lepszy. Niestety na razie dużymi środkami nie dysponuje. A pasty wolałem nie ścierać, bo już mi się skończyła i nie miałbym co nałożyć. Wolałem więc nic nie ruszać.
  • 0

#8 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 08 October 2011 - 22:51

Co do limitu zdjęć w postach trzeba pisać albo do Mateusza albo do Michała. My - moderatorzy nie mamy na to wpływu. Seqqes, procesor nie pójdzie wyżej? nie dojdzie do 4Ghz przy 1,325V?
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#9 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 09 October 2011 - 09:16

Co do limitu zdjęć w postach trzeba pisać albo do Mateusza albo do Michała. My - moderatorzy nie mamy na to wpływu. Seqqes, procesor nie pójdzie wyżej? nie dojdzie do 4Ghz przy 1,325V?

Niestety... Próbowałem wszystkich swoich zdolności overclockerskich i nic... Obecnie na takim taktowaniu procesor pracuje przy napięciu 1,36V.
  • 0

#10 Mateusz

Mateusz

Redaktor naczelny

• Administratorzy
  • 1541 posts

Posted 09 October 2011 - 10:25

Ograniczenia nie ma żadnego. Wszystko w graniach rozsądku ;)
BTW, recenzja jest całkiem niezła :) Nie ukrywam, że jestem w trakcie poszukiwania osoby, która chciałby potestować karty graficzne dla PCFoster.pl. Jak zauważyliście, ostatnio takich testów u nas brakuje.
  • 0
Dołącz PCFoster.pl na Facebooku: http://www.facebook.com/pcfosterpl :) Zapraszamy!

#11 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 09 October 2011 - 16:41

Coś mało osób chyba zdecyduje się na napisanie jakiejś recenzji. Spróbuje się spiąć w sobie i skończyć moją jeszcze dzisiaj (a jeśli nie dzisiaj to ostateczny termin to niedziela 16.10.2011). ;)
  • 0

#12 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 09 October 2011 - 16:52

Czekam z niecierpliwością :) może zdradzisz rąbek tajemnicy co tam testujesz? :P
  • 0

#13 ludek111

ludek111
  • Użytkownicy
  • 446 posts

Posted 09 October 2011 - 19:43

Porada: przed recenzowaniem zaopatrz się w pastę termoprzewodzącą ;)
Dobra recenzja, comic sans rozwala, mogleś mniejsze wykresy walnąć i więcej danych na 1 obrazku, jako pierwsza recenzja, jest ok ;P
  • 0
There's completely no way to improve the Perfection.
E8200@4.25GHz | GA-EP45-UD3LR | Gainward GTS250 | 2xF3-1TB Matrix Raid | SB Audigy2
ModXStream 500W | Corsair 2x1GB XMS2 DHX + Patriot 2x1GB LLK CL4@1075MHZ | HE1225 |

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users