Skocz do zawartości

Zdjęcie

4 pytania do znawców tematu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 mateks3k

mateks3k
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 25 styczeń 2009 - 19:42

witam, mam do zrobienia 4 zadania w linuxie, a jestem w tym cienki, potrzebuje przynajmniej 2 do zaliczenia, prosze o szczegółowy opis krok po kroku co zrobić zeby wykonać te zadania, oto one:

1. na pendrivie utworzyć 2 partycje jedna NTFS druga EXT3 i podmontować je do systemu pliku i skopiować passwd

2.Utworzyć użytkownika 123ABC nadać mu hasło i zalogować sie na 3 terminalu

3.Utworzyć 10 procesów NTFCP zawiesić je i zademnostrować jak sie zawiesza za pomocą sygnału i jak z klawiatury

i 4. 20.000 wyświetlić NIENAWIDZE LINUXA w edytorze

z góry dzieki za pomoc :P
  • 0

#2 rasdel

rasdel
  • Użytkownicy
  • 71 postów

Napisano 26 styczeń 2009 - 08:58

NAJPIERW

Linux to naprawdę fajna rzecz, a co lepsze inni mają ten system jako główny :P
No to po primo 1. Musisz wybrać dystrybucje jaką będziesz na pendrivie instalował. Ja polecam ubuntu bo on taką funkcje niedawno dodał. Ubuntu możesz pobrać z http://ubuntu.pl/pobierz.php <-- tam klikasz pierwsze Zalecane ! (BitTorrent), lub jeśli nie masz torrenta no to serwer lustrzany. Jak już się pobierze wypalasz na płytce jako obraz ISO. Uruchamiasz ponownie komputer (w włożoną płytą) [w biosie musisz mieć włączone czytanie z napędu płyty]. Wybierasz język polski i dajesz " uruchamiaj ubuntu w środowisku graficznym, lub co tam 1 masz.
Jeśli menu się już załadowało dajesz System -> Administracja -> Create a USB startup disk. Jeśli chcesz na pendrivie partycje to programem gpartet (jest już zainstalowany, raczej będzie mieć taką funkcje) I w programie wybierasz instalacje na pendriva (musisz podłączyć).

TERAZ ODPOWIEDZI NA TWOJE PYTANIA:

1. odpowiedź powyżej.
2.No to odpalisz go sobie na Live czyli to 1 utworzysz i będzie tam terminal.
3. No to uruchomisz aplikacje i wiesz co reszte.
4. Z tym nienawidze to przesadzasz. Ale jest tam edytor tekstu dajesz prawym utwórz "pusty plik". Jeśli jakieś pytania pisz tu lub na IRC :P
  • 0

#3 mateks3k

mateks3k
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 26 styczeń 2009 - 14:43

hmm dzieki za to info, ale nie zrozumiałeś co mam na myśli, chodziło mi o to żeby ktoś kto biegle radzi sobie w linuxie, poprostu napisał mi pokolei jakie komendy mam wpisywać aby wykonać dane działanie, nie chce go instalować, mam poprostu zaliczenie w szkole, ale jestem bardzo kiepski w Linuxie, chciałem żeby ktoś mi napisał, a ja bym to przepisał i sie wykół, o to mi chodziło... prosze w dalszym czasie o pomoc i góry dzieki :P
  • 0

#4 rasdel

rasdel
  • Użytkownicy
  • 71 postów

Napisano 26 styczeń 2009 - 17:47

Komendy ? Napisałem Ci jak to ma być zrobione w środowisku graficznym. Powiem tak nawet nie mam co podawać komend do konsoli bo i tak byś tego nie zaliczył.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych