Wpływ nowoczesnych technologii na nasze życie
Napisano 20 wrzesień 2011 - 12:49
pozdrawiam,
Mateusz
Napisano 20 wrzesień 2011 - 14:35
Pewnie wydam się trochę staroświecki, ale mnie osobiście irytują wpływy zagranicznych kultur. Przykładowo EMO i użalanie się nad sobą i nie wiadomo co jeszcze. Telefonia komórkowa to bardzo dobra rzecz. Moim zdaniem przynosi ona więcej dobrego niż złego, ale zawsze znajdą się tacy, którzy będą to wykorzystywać "do złych celów". Oczywiście rozpowszechnianie telefonii wpłynęło na to, że na dzień dzisiejszy nawet dzieciaki w podstawówce posiadają komórki. Nie mówię, że to źle. Ale takie dzieciaki są podatne na niesamowicie posrany (jak dla mnie) styl pisania wiadomości: trawka i inne zdziwaczałe formy wyrazów języka polskiego. TUTAJ jest coś, pod czym się podpisuję. Smutne jest właśnie to, że dzieciaki są odmóżdżane i robią podstawowe błędy ortograficzne. Przyznam się, że też nie jestem orłem, bo przez małą styczność z polskim językiem pisanym pozapominałem już reguły pisania niektórych wyrazów. Ale na pomoc przychodzą spellcheckery, z których nawet takie dzieciaki nie potrafią korzystać. Są one domyślnie zainstalowane w przeglądarkach. Pisać tekst i mieć (jak to mówi Ferdynand Kiepski) we dupje to, że coś jest podkreślone i nie poprawić tego ... No smutne ... No ale niech się jeszcze wypowiedzą inni
YT jak i inne serwisy podobne - fajna sprawa, bo może uświadomić ludzi o różnych rzeczach. Ale nawet taki serwis jak YT w rękach debila nie jest rzeczą dobrą. Na świecie (w Polsce też ich nie brakuje) jest wiele ludzi, którzy robią wręcz żenujące filmy i wrzuca je do sieci... Nie wiem tylko po co... Myślą, że są fajni. Kolejna sprawa to kręcenie filmów kalkulatorami albo kaloryferami... Jak już ktoś wrzuca jakiś film, to niech on ma te 480p i płynność na jakimś uczciwym poziomie, aby było coś widać.
Dziękuję za umożliwienie mi zrzędzenia
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Napisano 20 wrzesień 2011 - 15:18
Btw.
Może wyniknąć tutaj bardzo ciekawa dyskusja.
Napisano 20 wrzesień 2011 - 15:39
słit focia 10/10 ciummmm **********888888888888888osiemosiemosiem
Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W
Duath
Napisano 20 wrzesień 2011 - 21:28
Pentagram Karakorum HP-120 AlCu + Arctic Cooling AF1225L
4 GB DDR3 1600 MHz
Było Asus Radeon HD 6950 DCU II, jest XFX 7850 z AC Mono - czego się nie robi dla tej ciszy!
SilentiumPC Deus G1 600W
Napisano 22 wrzesień 2011 - 12:17
Jako gość, który dobiega do połówki życia, obawiam się, że nie wszyscy są w stanie dobrze wykorzystać nowe media. Wystarczy spojrzeć na wyniki wyborów - wyniki są takie, jakby ludzie stracili wzrok i widzieli tylko to, co pokazują media. Co do komórek - wszystko dobrze, gdy są narzędziem kontaktu, a nie zastępują go. Są ludzie, którzy nie potrafią wytrzymać jednej całej lekcji bez smsa. Więc kto tu jest naprawdę właścicielem? Człowiek komórki, czy komórka człowieka? Czy na Youtube rzeczywiście oglądamy tylko filmy wartościowe? Ja niestety nie! Głównie rozrywka, dla mnie YT jest zastępstwem dla sklepu muzycznego.
Na YT ciężko trafić na film, który byłby wartościowy. Może to jest pewien znak czasów, w których kultura się spłyca do takiego poziomu, że zaraz nie będzie miała nam nic do zaoferowania, niestety.
Z komórką - pełna zgoda.
Napisano 22 wrzesień 2011 - 13:02
Duath
Napisano 03 listopad 2011 - 11:16
PS: sory, za dośc długa nieobecność
Napisano 03 listopad 2011 - 20:51
Ogólnie to nie wiem czy sam fakt iż żeby coś znaleźć, trzeba wiedzieć co nas interesuje i ręcznie szukać, jest uciążliwy czy też jest pewną formą dokładniejszego filtrowania treści. Ogólnie to powyższe zdanie sprawia, że jeśli chcemy coś znaleźć to musimy wiedzieć czego szukamy (trochę masło maślane)
Ostatnie dwa zdania chyba nie brzmią zbyt dobrze, wybaczcie
Ja jestem zdania, że na yt jest sporo wartościowych treści, a wartościowość zależy od punktu odniesienia/osoby szukającej.
Napisano 04 listopad 2011 - 23:02
Napisano 07 grudzień 2011 - 12:08
Napisano 09 grudzień 2011 - 13:23
Przykłady:
Facebook to świetny kanał na prezentację firmy, jak ktoś ma np jakiś program może z użytkownikami aplikacji rozmawiać, zapraszać do testów, dzielić się tym co się robi i wysłuchiwać opinii
You Tube czy np spryciarze - wiele ciekawych filmików jak rozwiązać jakiś problem, co ktoś poleca, a czego absolutnie nie, poza tym masa rozrywki
Konto bankowe przez internet - kiedyś musiałem wystawać w okienku bankowym, dziś parę kliknięć i przelewy zrobione
Księgowość on-line - jak wyżej, za darmo, przez internet a wersja płatna jest tańsza i bardziej rozbudowana niż stacjonarne odpowiedniki
Allegro i inne serwisy aukcyjne - ciuchy kupuje często przez internet od ludzi którzy jada np na wyprzedaże do Londynu czy Berlina, kupuja tam masę ciuchów, a po przyjeździe do Polski część się nie podoba, chcą odzyskać kasę. Koszule Ben Sherman, orginalne, które w Polsce kupić można po 100-200 zł. za sztukę, kupuję za max 50 zł. I nosze je latami, nie tak jak marketowy szajs.
Zakupy grupowe - tu też idzie znaleźć wiele okazji, pod warunkiem, że się dobrze poszuka, a nie bierze pierwsze co wpadnie w oko.
To wszystko to wpływa na nasze życie.
10-20 lat temu nie było takich możliwości.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych