Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rozwiązany: Backup systemu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 tester

tester
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 31 sierpień 2011 - 16:11

Witam wszystkich

Znalazłem fajną aplikację Clonezilla 1.2.8-23 32-bit. Służy ona do robienia backup'u systemu i jest oparta na Debianie. Elegancko zrobiłem sobie obraz partycji systemowej i bardzo ładnie go przywraca w 5 minut.

Mój problem polega na tym, że jest tam taka fajna opcja tworzenia Live CD z utworzonego pliku obrazu. Ale gdy już dojdę do miejsca, w którym ma stworzyć obraz ISO tej mojej płytki Live CD z obrazem partycji systemowej to wyskakuje komunikat "No space left device". Manewrowałem już na różne sposoby wielkością partycji jednej i drugiej i ciągle to samo :(. Czy ktoś z Was ma na to jakiś pomysł, a może robił już to wcześniej.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, pozdro.
  • 0

#2 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 31 sierpień 2011 - 17:51

A ile miejsca potrzebuje na utworzenie obrazu z livecd?
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#3 tester

tester
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 31 sierpień 2011 - 21:18

Partycja systemowa ma 31 GB, a zajęte ma powyżej 4 GB. Z tego robi na drugiej partycji folder z plikami backup'u o pojemności około 2,5 GB. Ta druga partycja ma też prawie 30 GB pojemności i oprócz folderu z plikami backup'u nic tam więcej nie ma.
  • 0

#4 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 31 sierpień 2011 - 21:59

I nie chce Ci zrobić LiveCD, bo twierdzi, że ma za mało miejsca? Program chce robić LiveCD dokładnie tego obrazu systemu, jaki masz, czy będzie dorzucał po drodze jakieś dodatkowe pliki? Aha, informuje Cie, że mało miejsca na hdd?
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#5 tester

tester
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 04 wrzesień 2011 - 09:40

Informuje, że mało miejsca na urządzeniu (on device) tylko nie wiadomo jakim.
Ale mam plan. Jutro spróbuje to wykonać na lepszej maszynie. Na jednym dysku - ok 80 GB, zainstaluje 2 systemy (Winda i Linux), potem podepnę drugi dysk - 500 GB i spróbuje zrobić najpierw obraz dysku, a potem Live CD. Mój obecny komp ma w tej chwili 128 MB ram, więc może o to mu chodzi. Jutro będę miał do dyspozycji 1 GB. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • 0

#6 tester

tester
  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 07 wrzesień 2011 - 15:21

Informuje, że mało miejsca na urządzeniu (on device) tylko nie wiadomo jakim.
Ale mam plan. Jutro spróbuje to wykonać na lepszej maszynie. Na jednym dysku - ok 80 GB, zainstaluje 2 systemy (Winda i Linux), potem podepnę drugi dysk - 500 GB i spróbuje zrobić najpierw obraz dysku, a potem Live CD. Mój obecny komp ma w tej chwili 128 MB ram, więc może o to mu chodzi. Jutro będę miał do dyspozycji 1 GB. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

No i udało się. Mam elegancki bootowalny obraz dysku na płycie DVD. Poprostu miodzio :). Tyle tylko, że dysk, którego kopia była robiona miał 80 GB (w tym około 8 zajętych). A dysk na którym robiłem obraz 500 GB, gdy był wielkości 80 GB to nawet nie chciał zadziałać. Widocznie robi jakieś pliki tymczasowe podczas tworzenia obrazu.
Pozdrawiam wszystkich.
  • 0

#7 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 postów
  • Lokalizacja404

Napisano 07 wrzesień 2011 - 15:52

Problem ROZWIĄZANY. Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o założenie nowego tematu.
Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.
  • 0

Duath

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych