Jump to content

Photo

Mini regulamin

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 28 August 2011 - 23:29

Witam, postanowiliśmy uruchomić specjalnie dla czytelników oraz użytkowników forum PCFoster.pl nowy dział, gdzie będziecie mogli dzielić się z nami doświadczeniami dotyczącymi używanego przez Was sprzętu komputerowego oraz innych związanych z elektroniką. Jednak jak wiadomo aby to miało ręce i nogi każdy musi dostosować się do pewnego regulaminu:

Mini regulamin:
1. Test/recenzję ma prawo zamieścić każdy zarejestrowany użytkownik vortalu PCFoster.pl.
2. Użytkownik zamieszczający test/recenzję oświadcza, że praca jest jego autorstwa.
3. Użytkownik zamieszczający test/recenzję zobowiązuje się do używania znaków interpunkcyjnych, by czytany tekst przez innych użytkowników był zrozumiały dla innych (nawiązanie do punktu 11 regulaminu forum).
4. Każdy test/recenzja MUSI być zamieszczana w nowym temacie.
5. Za udostępniony test/recenzję zabronione jest dawanie punktów. Służą one tylko i wyłącznie do wręczania, gdy ktoś komuś pomoże.
5.1. Co innego, jeśli ktoś pod testem/recenzją zamieścił pytanie i ktoś udzieli satysfakcjonującej odpowiedzi.
6. Fotografie oraz filmy (tzw. wideo-recenzje) nie mogą pochodzić z innych polskojęzycznych vortali komputerowych. Mogą one pochodzić z obcojęzycznych vortali (warunek podania źródła), jednak zaleca się, by były one dziełem użytkownika zamieszczającego test/recenzję.
7. Fotografie powinny być zamieszczane w taki sposób, by osoba czytająca forum mogła podejrzeć miniaturę i po kliknięciu w nią otworzyć pełnowymiarowe zdjęcie. Polecamy korzystanie z serwisów typu imageshack.us i podobnych.
8. Obrazki mogą być dodane tylko i wyłącznie przy użyciu BBCode bądź gotowych funkcji, które oferowane są przy edytorze tekstu.
9. Jakiekolwiek kopiowanie fragmentów testów/recenzji pisanych przez redaktorów PCFoster.pl jest zabronione. Można je jednak wykorzystywać jako cytaty, z zaznaczeniem, czyj ten cytat jest i z jakiej testu/recenzji.
10. Jeżeli macie jakiekolwiek pytania dotyczące pisania testów/recenzji to zadawajcie je w tym temacie, by nie robić bałaganu.
11. Jakiekolwiek tematy niebędące testami/recenzjami będą usuwane.

Niedostosowanie się do powyższego mini regulaminu będzie groziło warnami a jeżeli to nie pomoże, będą usuwane tematy z testami/recenzjami.

Jeśli nie wiecie, jak pisać recenzje, to zapraszamy na przeglądnięcie recenzji pisanych przez innych redaktorów vortalu PCFoster.pl

Nie pozostaje nam nic innego jak życzyć Wam weny i połamania palców :)
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#2 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 29 August 2011 - 23:45

W jakiej formie lepiej dawać zdjęcia w recenzji?
Takie?
Dołączona grafika

Czy lepiej takie?
Dołączona grafika

A tak poza tym, jestem ciekaw ile osób zdecyduje się na napisanie jakiejś recenzji. Może jakaś mała ankieta? ;)
  • 0

#3 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 30 August 2011 - 08:41

Ja się szykuje. Mój GTX460 właśnie do mnie idzie. Myślę, że warto zrobić jego recenzję. :D
  • 0

#4 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 30 August 2011 - 11:13

@mivosh, zdecydowanie 2 forma zdjęć będzie lepsza :) Miniaturki szybciej się załadują a jak ktoś będzie chciał przeglądnąć w większej skali to i tak kliknie ;)

@seqqes, do dzieła :)
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#5 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 30 August 2011 - 11:58

Ja szykuje niespodziankę dla użytkowników PcFoster. Niewiele osób decyduje się na to co ja zrobiłem. Więcej informacji już niebawem.;D
  • 0

#6 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 30 August 2011 - 13:05

Jak coś, zadawajcie pytania, później zrobimy z tego FAQ, więc nie zdziwcie się, jak wasze posty stąd znikną (ale tylko z tego tematu) :)
  • 0

Duath

#7 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 12 September 2011 - 15:32

Mam pytanie... :P
Bo jak napisałem wcześniej testuje GTX460 1GB. Jeżeli mielibyście jakieś propozycje co dokładnie w nim przetestować(np. w jakimś programie lub grze). Na co zwrócić szczególną uwagę. Może redaktorzy podzielą się swoim doświadczeniem lub spostrzeżeniami i ułatwią mi testowanie.
  • 0

#8 Looos

Looos
  • Użytkownicy
  • 248 posts

Posted 12 September 2011 - 18:43

dla mnie pierwsza forma zdjęcia jest o niebo lepsza, cos widać na tej fotce :)
  • 0
C2D e8400 @ 3.6GHz, Zalman 7700 Cu, Geforce XFX 250gts, 6gb ramu, 2x Dell P2210, SpacePilot Pro

#9 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 12 September 2011 - 20:30

Mam pytanie... :P
Bo jak napisałem wcześniej testuje GTX460 1GB. Jeżeli mielibyście jakieś propozycje co dokładnie w nim przetestować(np. w jakimś programie lub grze). Na co zwrócić szczególną uwagę. Może redaktorzy podzielą się swoim doświadczeniem lub spostrzeżeniami i ułatwią mi testowanie.

3DMark, Furmark, Aquamark, Cinebench, Unigine Heaven Benchmark + standardowo jakieś gry, które posiadasz z wbudowanymi benchmarkami.

Kiedy możemy liczyć na pierwszą recenzję i kto jest tym zainteresowany, ale tak na poważnie?
  • 0

#10 odnajdywatem

odnajdywatem
  • Użytkownicy
  • 14 posts

Posted 12 September 2011 - 20:48

No ja bym bardzo chetnie przeczytal.
A na pcfosterze ogarnie ja sporo ludu :)
  • 0

#11 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 13 September 2011 - 10:46

@seqqes, wystarczy poszperać w necie za reckami kart graficznych ;) Oprócz tego, co podał mivosh proponuję zrobić bliższe zdjęcia na chłodzenie, sekcje zasilania, zaznaczyć jakie podzespoły są chłodzone, jak głośne jest chłodzenie karty itp itd.

@Looos, niby tak, ale i taki format zdjęcia jest za mały, aby cokolwiek podejrzeć. Dlatego właśnie zostaje ten drugi.
  • 0

Duath

#12 doporator

doporator
  • Użytkownicy
  • 23 posts

Posted 13 September 2011 - 16:15

Tak szczerze, to nie masz szans przy profesjonalnych recenzjach :) Nie chodzi tu o jakość tekstu, tylko o mozliwości.
  • 0

#13 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 13 September 2011 - 16:29

Każdy ma szanse przy profesjonalnych recenzjach. Jakość tekstu jest równie ważna co testy, zdjęcia itp. Jak mogliście przeczytać w newsie jakiś czas temu, ci, którzy będą pisali najlepsze recenzje będą mieli szanse na testowanie sprzętu, który my zorganizujemy. Kolejna sprawa ten dział jest dla każdego :) Można się wyszaleć, pochwalić nowo zakupionym sprzętem, bądź zaprezentować się od strony dobrego "pisarza".

Osobiście z niecierpliwością czekam na Wasze testy.

Pozdrawiam
  • 0

Duath

#14 seqqes

seqqes
  • Użytkownicy
  • 660 posts

Posted 13 September 2011 - 17:00

Właśnie... o Aquamark'u zapomniałem :P W innych mam już potestowane. Niestety moja recenzja pojawi się jak przewiduje dopiero w ostatnim tygodniu miesiąca z powodu braku aparatu, który został pożyczony. A co do chłodzenia itp. to mam problemy ze ściągnięciem go, bo chyba chip jest przyklejony do radiatora :/
  • 0

#15 doporator

doporator
  • Użytkownicy
  • 23 posts

Posted 13 September 2011 - 18:19

Czy testy będą obejmywać tylko sprzęt komputerowy, czy też np. akcesoria takie jak słuchawki? ;)
  • 0

#16 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 13 September 2011 - 20:15

Tak szczerze, to nie masz szans przy profesjonalnych recenzjach :) Nie chodzi tu o jakość tekstu, tylko o mozliwości.

Tylko zauważ, iż duża cześć profesjonalnych recenzji jest sponsorowana przed dostarczyciela sprzętu. Jeśli za bardzo skrytykujesz sprzęt, "wielki brat (sponsor)" stwierdzi iż taka recenzja nie może się pokazać i trzeba ją zmienić. Jeśli taką recenzję zrobi zwykły, szary użytkownik, istnieje duża szansa że taka recenzja będzie bardziej obiektywna.

doporator, jak dla mnie to takie akcesoria też się zaliczają do takich recenzji.
  • 0

#17 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 14 September 2011 - 12:25

doporator, jak najbardziej można recenzować akcesoria.

mivosh, jeśli trafi do nas sprzęt, który jest kiepski to po prostu o tym piszemy :) Ja na pewno napiszę. Ostatnio nie miałem takiej potrzeby, bo testowany przeze mnie HP i Toshiba były naprawdę dobrymi laptopami ;)
  • 0

Duath

#18 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 14 September 2011 - 13:48

Duath, do waszych recenzji nie mam zarzutów. Jeśli coś nie pasuje to po prostu o tym piszecie, tak na szybko przypominam sobie test Nokii E52 na waszym portalu, w której to odpadała tylna klapka i co zostało uwiecznione na filmie. ;)
  • 0

#19 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 15 September 2011 - 14:33

Ta klapka na tym filmiku mnie zniszczyła ;D Dobra, nie róbmy OT. Tylko pytania związane z recenzjami użytkowników :)
  • 0

Duath

#20 mivosh

mivosh

Tak właśnie wyglądam ;D

• Użytkownicy
  • 1231 posts
  • LokalizacjaKoszalin

Posted 03 October 2011 - 20:22

Pytanie do forumowiczów, zamieści ktoś jakąś recenzję, czy raczej nie mamy na co liczyć? Ja swoją wstawię (jak dobrze pójdzie) w przyszłym tygodniu.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users