Jump to content

Photo

Neostada - brak mozliwosci zalozenia internetu

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 oskosk

oskosk
  • Użytkownicy
  • 1 posts

Posted 17 August 2011 - 21:40

Witam , odrazu na wstępie powiem ze jestem zielony w tym temacie , z takiej racji ze mam internet wolny postanowilem zmienic na neostrade , wszystko ok infolinia itp , przyjechal typ kable podpodlaczal wszystko zrobil i neta nie ma , nie da sie , sprobowal podpiac do swojego laptopa i chodzi a na moim kompie nie , infolinia wystawila rachunek ktory oczywiscie musze zaplacic , liveboxa musialem odwiez do neo i koniec , niedlugo typ dzwoni i mi mowi ze nie da sie zalozyc bo mam karte sieciowa spalona a mi internet smiga wiec jak moge miec karte sieciowa spalona ? , Wie ktos co to moze byc , dlaczego nie da sie zalozyc neta ? prosze o pomoc

+pomógł
  • 0

#2 Duath

Duath
  • Redaktorzy
  • 2117 posts
  • Lokalizacja404

Posted 17 August 2011 - 22:39

Może gdybyś napisał nieco jaśniej, to więcej osób zainteresowałoby się tematem. No ale spróbuję...

Jeśli założyli Ci neta, to powinieneś dostać login i hasło, by wpisać je do routera. Te informacje pomogą Ci uaktywnić nowy login i hasło, które wpiszesz do routera i będziesz mógł mieć Internet - tak przynajmniej miałem ja, kiedy zakładałem neozdradę.

Jeśli miałeś liveboxa i kazali Ci do oddać, to gdzie masz nowego? Oni zapewniają sprzęt, przez który będziesz łączył się z Internetem. Koleś podpinał się do Liveboxa, który Ty miałeś i miał Internet czy jak? Być może masz nieprawidłowe ustawienia karty sieciowej. Jeśli chodzi o kabel to LiveBox standardowo zapewnia automatyczne przydzielanie adresu IP. Być może odbierając wcześniej neta musiałeś mieć ten adres wpisany na sztywno? Jeśli chcesz się łączyć bezprzewodowo używając karty bezprzewodowej innej niż ta, którą daje TP powinieneś wyłączyć filtrowanie po MAC w ustawieniach LiveBoxa. Aby dostać się do LiveBoxa wpisujesz (z tego co pamiętam) w przeglądarce internetowej adres IP 192.168.1.1 oraz login i hasło, które masz w instrukcji. Ja nie pamiętam, bo dawno nie używałem LiveBoxa. Od samego początku mam swój router. W ustawieniach sieciowych WiFi w LiveBoxie znajdziesz coś takiego jak filtrowanie WiFi po MAC czy jakoś tak. Jeśli jest zaznaczone odznacz. To zapewni Ci połączenie do LiveBoxa z dowolnego komputera. Oczywiście zapisz sobie gdzieś hasło, które LiveBox Ci wygeneruje. Lepiej używać jest takich długich haseł niż jakieś własne typu: siecdom itp.

Powiedz skąd teraz odbierasz neta i czy zwrócili Ci już LiveBoxa, byś mógł się do niego podpiąć? Jeśli masz taką możliwość i jesteś podpięty do LiveBoxa (do odpowiedniego gniazda w LiveBoxie - bo są 2 RJ 45), to zobacz jaką masz ikonkę połączenia sieciowego. Czy jest tam jakiś wykrzyknik, czy czerwony krzyżyk. No i napisz jaki system operacyjny używasz.

Jeśli podasz więcej szczegółów i napiszesz to z sensem, postaramy Ci się pomóc.
  • 0

Intel i5-3570K @ 4.2GHz | ASRock Z77 Extreme4 | Corsair Vengeance LP 16GB | Radeon HD7870 | Samsung 840 Pro 128GB | Samsung F3 1TB | Xonar DG | OCZ ModXStream Pro 500W

Duath

#3 raulq7

raulq7
  • Użytkownicy
  • 20 posts

Posted 08 September 2011 - 15:10

Miałem podobnie. Okazało się że centrala przeznaczona na mój region jest już dostatecznie obciążona. Pozostaje szukanie innych dostawców internetu działających w miejscu twojego zamieszkania http://www.dostawcy-internetu.pl/
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users